Anasayfa
14 Ekim 2021, 14:33
sizden5
Abone

İmsak vaktinde sabah namazı kılabilirmiyiz?

İmsak vaktinde sabah namazı kılabilirmiyiz?

Gümüş Kuş
İmsak vakti girdiğinde, uyumaktan korktuğumuz için ezanı beklemeden sabah namazımı kılmamız doğru olur mu? Birde Ramazan ayında ezan niçin imsak saatinde okunuyor da diğer zamanlarda bir süre bekleniyor?


Cevap: İmsak vaktinde sabah namazı kılabilirmiyiz?

^^SiNeM^^
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak hanefilere göre güneşin doğmasına yakın, şafilere göre ise imsaktan biraz sonra kılmak faziletlidir.
Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa hanifilere göre namaz bozulur. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.
Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsa hem sünnetini hemde farzını beraber kaza eder.
Selam ve dua ile…

Okudunuz mu?  İstemeyerek bir hayvana zarar vermeye sebep olmak günah mı?

Yanıt: İmsak vaktinde sabah namazı kılabilirmiyiz?

Gümüş Kuş
Allah razı olsun kardeşim, bilgiler için.
Bir teyzemizden işe gidecekler sabah erken kalkacakları için, (imsak girdiği vakit) ezanı beklemeden namaz kılabilirler demişti. Katıldığı bir sohbette dinlemiş sanırım. Doğruluğundan emin olmak için böyle bir soru sormuştum.
Neden imsak vakti girer girmez ezan okunmuyor, Ramazan ayında değişen ne acaba?
Sanırım bu konuyu biraz araştırmam gerekecek.


Soru: İmsak vaktinde sabah namazı kılabilirmiyiz?

mumsema
< İmsak vakti girdiğinde, uyumaktan korktuğumuz için ezanı beklemeden sabah namazımı kılmamız doğru olur mu? Birde Ramazan ayında ezan niçin imsak saatinde okunuyor da diğer zamanlarda bir süre bekleniyor? >
Sabah namazı imsak vaktiyle girdiği için imsak girdikten sonra ezan okunmadan evvelde kılınabilir.

Okudunuz mu?  Ramazanda ikindi vaktinde olan kerahat vakti (feylule) var mıdır?

< Neden imsak vakti girer girmez ezan okunmuyor, Ramazan ayında değişen ne acaba? >
Diyanetin kendi uygulamasıdır. Dini bir dayanağı yoktur.


Gümüş Kuş
Namazımı ara sıra sabah ezanından önce kılmak zorunda kalıyordum ama yine de kafamda hep bir soru işareti vardı. Allah razı olsun aydınlattığınız için, gerçekten üstümden büyük bir yük kalktı.


maximilian
imsak vakti, sabah namazı vaktidir.


sevgiii
s.a.4,30 da imsak ezan okunuyor.bende uyicam die çok korkuyorumistanbulda oturuyorum ve hanefi mezhebindenim.bende imsak vakti girdiğinde kılabilirmiyim ve imsak saat kaçta giriyorki?

Okudunuz mu?  Kızlarla arkadaş olmak

Desert Rose
< s.a.4,30 da imsak ezan okunuyor.bende uyicam die çok korkuyorumistanbulda oturuyorum ve hanefi mezhebindenim.bende imsak vakti girdiğinde kılabilirmiyim ve imsak saat kaçta giriyorki?
>

Kardeş mumsema hoca aşağıda bu sorunun cevabını vermiş okursan öğrenirsin.
Ramazan ayında sabah ezanı okunmaya başladığında artık imsak vakti girmiş oluyor.
imsak vaktini bulunduğun ilin imsakiyesinden öğrenebilirsin.
çünkü vakitler sabit kalmıyor hergün değişiyor.
Zaten kendinde 4,30 da imsak girdiğini belirtmişsin.


sevgiii
s.a.4,30 da imsak ezan okunuyor.bende uyicam die çok korkuyorumistanbulda oturuyorum ve hanefi mezhebindenim.bende imsak vakti girdiğinde kılabilirmiyim ve imsak saat kaçta giriyorki?acil cevap yazabilirmisiniz arkadaşlar

Okudunuz mu?  Gusül almadan önce dişleri fırçalamak

mumsema
< s.a.4,30 da imsak ezan okunuyor.bende uyicam die çok korkuyorumistanbulda oturuyorum ve hanefi mezhebindenim.bende imsak vakti girdiğinde kılabilirmiyim ve imsak saat kaçta giriyorki?acil cevap yazabilirmisiniz arkadaşlar >
ve aleykumusselam.
Hanefi veya şafii farketmez, imsak vakti girdikten sonra sabah namazı kılınabilir.


Kayıtsız Üye
imsak vakti sabah namazı vakti değildir kardeşlerim sabah namazı vakti imsak vaktin yaklaşık bir saat sonrasıdır. ramazanda okunan sabah ezanı imsak vaktinin girdiğini belirler. bu yüzden ramazanda sabah ezanı yaklaşık bir saat önce okunur dini dayanağı yoktur dememek lazımdır


Kayıtsız Üye
Madem imsak vakti girdiyinde namaz kılınabilir ozaman ezan daha erken okunsun yok ezanın vakti varise imsak vaktinde namaz olmaz ozaman öylen ezanı beklemeden öylen namazınıda kılalım öylen vakti 13 -10 gibi okunuyor 12-00 da kılınırmı insafya

Okudunuz mu?  Gusül abdestim kısa sürdü kabul olurmu ?

Kayıtsız Üye
Sabah ezani kılmak için ezan programı indirdim ve sabah namazı kılmaya kalkıyorum tam vakti okumuyor saati kurmak istiyorum ne zaman okunduğuda yazmıyor hep kıldıktan 10 dk sonra okuyor tekrar namaz kılmak gerekirmi şimdiden teşekürler


arifselim
Böyle bir saate güvenerek namazlarını kılamazsın. Mutlaka namaz vaktinin girdiğinden emin olmalısın. Bunun için diyanetin namaz vakitleri takviminden istifade etmen en doğrusu olur.


#UguR
İmsak vaktinde kılınan sabah namazı geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Kardeşim imsak vaktiyle sabah namazı vakti aynı vakitlerdir bir saat geç okunmasının sebebide inaanların erken saatte kalkamayabileceğini içimdir nitekim bazı kişiler namazdan sonra uyumayıp işlerine gidebiliyorlar tani kısacası sabah namazı vakti imsakla girer yanlız beş on dakka beklenmesi gerekir olay bukadar basittir

Okudunuz mu?  Cennette ALLAH`U TEALEYI görebilecekmiyiz

Kayıtsız Üye
nasihat: imsak vakti girince sabah namazı kılınır. orucunda başlama saatidir. ülkemizde bunu 21.1.1982 yılında 20 dak. temkin zamanını öne alarak değiştirmişlerdir.yani şimdiki imsaktan 20 dakika önce vakit girer. neyimiz doğru ki ? neyse, öğlen 10 dak. ikindi 10 dak. akşam 7 dakika ve yatsı 20 dakika erken okunmaktadır. imam ı nevevi hazretleri der ki: vaktinde kılınmayan namazı Allahü Teala kabul etmez. gerçek namaz vakitlerine ve ramazan ayındaki orucun başlama ve iftar vakitlerine dikkat ediniz. orucunuz fasid olmasın.

Okudunuz mu?  Çağrı merkezinde çalışmak haram mıdır ?

Kayıtsız Üye
İmamlar uykusundan olmasin diemi imsak vaktinde ezan okunmuyor..anlamis degilim hala..imsak girdiginde kendimiz ezan okusak olmazmi.sonra namazı kilalim.


TövbeEdenKul
Kardeşim Sabah Namazı İmsak Vaktine Girdikten Sonra Kılınır.Güneş Doğduğu Zaman Sabah Namazı Kılınmaz.. 🙂


mumsema
< İmamlar uykusundan olmasin diemi imsak vaktinde ezan okunmuyor >
Zanda bulunmayın…! imam 30 dk uyusa ne olur yapmayın günah almayın

< imsak girdiginde kendimiz ezan okusak olmazmi.sonra namazı kilalim. >
İmsak vakti namaz kılmak isteyen ezan okusun ve namazını kılsın (Ezan mecburi değildir sünnettir.)


Onur1834
imsakdan sonra sabah namazı kılmak daha faziletli diye biliyorum.İmsak vaktinde de kılınabilir.Yanlış bilmiyorsam insanlar sahurda şaşırmasın diye ramazanda imsak vaktinde ezan okunuyor.

Okudunuz mu?  Evde hafızlık için öneriler...

mumsema
Ramazanda tam vaktinde okunuyor ama ramazan ayı dışında 30 dk geç okunuyor


Kayıtsız Üye
Aynen kardeşim sana katılıyorum doğrusu bu olmalı bunlar niçin kafa karıştırıyor anlamadım ozaman ben normalde geç yatan bir kişiyim 3 : 30 sabah namazını kılıp yatayim olurmu bu şimdi normalde sabah namazının vakti güneş doğmadan 40 dakika gibi bir zamanda girmiş oluyo bunlar şimdi kalkmış imsakta kılınır diyo çok saçma bence


Kayıtsız Üye
İmsak vakti, sabah namazının başlangıcıdır. Normal zamanlarda insanlar sabah namazını kılıp, sonrasında da uyumayıp işe gittikleri için ezan imsakten sonra okunuyor. Ramazanda ise orucun başladığını anlatabilmek için tam zamanında okunuyor.

Okudunuz mu?  Hesapsız ve azapsız cennete girecek 70.000 kişinin dışında hesap görüp azap görmeden cennete girenler olacak mı?

Kayıtsız Üye
Ramazan dışında da içinde de imsak vakti girdiğinde sabah namazının vakti girmiş olur. Ramazan hariçinde kimi yerlerde imsak vakti girdiği anda ezan okunmaya başlar kimi yerlerde de imsaktan belli bir süre sonra okunur.


Kayıtsız Üye
İmsak tan 10 dakika sonra ezan okursun sünneti kılar kamet getirir farzı kilarsin


Kayıtsız Üye
Ramazan harici sabah ezanı güneş doğmadan yarım saat önce okunur bunun dini dayanağı yoktur demişsiniz fakat cevabını daha önce siz vermişsiniz.Dini dayanağı vardır şöyleki; hanefi mezhebine göre güneş doğmaya yakın sabah namazını kılmak daha faziletli olduğu için hem bu fazileti hemde cemaatle namaz kılmanın faziletini yakalamak için güneş doğmadan yarım saat önce ezan okunur ki cemaat camide toplansın selam ve dua ile

Okudunuz mu?  Evlilikle ilgili bir istişare

sabah ezanı okunmadan namaz kılınır mı diyanet, imsak girince sabah namazı kılınır mı diyanet, sabah namazı imsak vakti

Bu kategoride yer alan Dua edeceğimiz zaman aracı koymak şirke götürürmü? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmsak vaktinde sabah namazı kılabilirmiyiz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.