Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:51
Erdem
Yönetici

El Esmaul Husna: El-Aliyy

El Esmaul Husna: El-Aliyy

mumsema
EL-ALİYY

Allah’ın varlığı vaciptir. Yani varlığı zâtındandır, yokluğu muhaldir. Bu ulvî mertebe sadece Aliyy olan Allah’a mahsustur. O’ndan gayrı ne varsa, hepsi mümkindirler, yani bunların olup olmamaları eşittir; hepsi mahlukturlar, fanidirler, acizdirler. Bu varlıkların varlık mertebeleri, Vacib’in âlî mertebesi yanında çok aşağı ve süflî kalır.

Allah’ın bütün sıfatları mutlaktır, kayıt altına alınamazlar. Ve yine bütün sıfatları sonsuzdur; onların tecellileri için bir son düşünülemez.

İşte bu âlî mertebe de Allah’a mahsustur.

Mahlukatın ise, evvelleri olduğu gibi sonları da vardır. Öncesi ve sonrası olan bu varlıkların sıfatları da sınırlı ve kayıtlıdır. İşte bu sınırlı ve kayıtlı sıfatlar, sonsuz ve mutlak sıfatlar yanında çok süflî ve çok aşağı kalırlar.

Okudunuz mu?  Hz. İbrahim'in tesbihi

Aliyy ismi bize bu gibi dersleri verir; sonsuz ve mutlak kemâlin ancak Allah’a ait olduğunu bildirir.

O’nun kürsisi, bütün gökleri ve yeri kuşatmıştır. Onların korunması O’na güç gelmez. O Aliyy’dir, Azîm’dir. (Bakara Sûresi, 2/255)

Bir mü’min, Allah’ın sıfatlarının ulviyeti hakkındaki marifette ne kadar inkişaf ederse, Aliyy isminden o kadar fazla feyiz alır.

Kul, böylece manen terakki etmekle ulvî dereceler kazanır ve bu isme daha parlak bir ayna olur.

Okudunuz mu?  HasbinAllahi ve nimel vekil ve nimel mevla ve nimel nasır

Ve yine, bir kul süflî, bayağı ve aşağı şeylerden uzak kaldığı ölçüde yükselir ve bu isimden alacağı feyiz de o nisbette artar.

Alaaddin Başar (Prof.Dr.)


Cevap: El Esmaul Husna: El-Aliyy

mumsema
EL-ALÎ (اَلْعَلِي): Pek yüce, yüce, yüceltici, izzet, şeref ve hükümranlık bakımından en yüce, aşkın, zât, sıfat ve isimleriyle her türlü kusur ve noksandan uzak, mümkün ve düşünülebilecek ve tasavvur edilebilecek her türlü derece ve mertebelerin üstünde olan, her hususta, herşeyden yüce olan. Yüksekliğin hakikî mânası şudur: a) Allah’tan daha üstün bir varlık düşünülmesi imkânsızdır. b) Bir benzeri veya ortağı veya yardımcısı yoktur. c) Şânına yaraşmayan her şeyden uzaktır. d) Kudrette, bilgide, hükümde, iradede ve diğer bütün kemâl sıfatlarında üstündür. Şu halde Alî, her şey kendisinin altında, emrinde ve hükmü altında olan zât demektir.


Cevap: El Esmaul Husna: El-Aliyy

imam
El- ALİYY

Okudunuz mu?  Mehdi Said nursi mi?

En yüce anlamına gelir. İnsanın kendine ait bir dünyası vardır. O dünyasında hayattan beklentileri, umutları, gideremediği ihtiyaçları, paylaşamadığı sırları, gizli sevgileri, söylemek istemedikleri, hayalleri, bastırdığı öfkesi, itiraf edemediği kusurları, amaçları, kendine sakladığı düşünceleri vs. vardır.o dünyasının etrafına bir sınır koymuştur. Ve o sınırdan ne kendisini dünyaya getiren anne-babası, ne hayatını paylaştığı eşi, ne çok samimi olduğu arkdaşları, ne de ciğer paresi çocukların içeri giremez. Onları sevmediğinden veya izin vermediğinden değildir bu… Onların o alana girebilecek kudret ve sıfatları olmadığından içeri giremezler. Nitekim onlar da birer beşerdir. Aciz ve noksan sıfatlara sahipler. Bu nedenle o dünyayı onlar ne doldurabilir, ne de anlayabilirler. O dünyayı anlayacak ve dolduracak yalnızca Allah’tır. Rad suresi-28: "Bunlar iman eden ve kalpleri Allah’ı anmakla huzura kavuşan kimselerdir. İyi bilin ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşur.”

Okudunuz mu?  Sorumluluk, Tebliğ, Rehberlik İle İlgili Hadisler

O’ndan başkaları seni anlayamazlar. Hayallerinden, beklentilerinden, umutlarında haberdar olamazlar. İçinde bastırdıklarını bilemezler. Kendine ne sakladığını kavrayamazlar. İstediklerii veremezler. Seni yönlendirmeye güçleri yetmez. İrade ve kalbine hükmedemezler. Sorunlarını çözemezler. Çünkü Aliyy sifatlara sahip değillerdir. Bunları yapacak, sonsuz kemal sıfatları olan tek zat var. O , Aliyy olan Allah’tır. O senin dünyanın en ince ayrıntılarına kadar bilen, hükmeden ve doldurandır.

Okudunuz mu?  Sekerat anı ..

"…Şüphesiz Allah göğüslerin özünü bilir.” Lokman suresi-23. insanlar kendilerini ortaya atıp, "insanın hayatına ancak bizler çeki düzen verebiliriz” diyebilirler. İşte onlara sorun, "sizin sıfatlarınız Aliyy mi? Oysa Allah hidayet yolunu göstermede Aliyy’dir. "…doğru yola iletmek bize aittir.” Leyl suresi-12. İnsanlar "biz de hüküm koyabiliriz” diyebilirler. Herkes kendi hevesinden insanların hayatına hükmeden kurallar koyabilirler. Düşünün bunu hangi sıfatla söylüyorlar? Ve onlara sorun "sizin sıfatlarınız ne ki, siz hüküm koyuyorsunuz? Oysa Allah Teala hüküm koymada da Aliyy’dir.

Okudunuz mu?  Çocuğun saçının ağırlığı kadar sadaka vermenin mantığı nedir?

"Allah, hükmedenlerin en güzel hükmedeni değil midir?” Tin suresi-8. insanlar, insanları boyun eğdirmek için, Allah’ın nimetlerini kullanırlar. Buna rağmen kendilerini rızık kapısı, velinimet olarak gösterebilirler. Onlara sorun, hangi sıfatlarla? Oysa Allah Rezzak ve Aliyy’dir.

" Sizin Allah’tan başka taptıklarınız, size rızık veremezler. Siz rızkı Allah’ın yanında arayın. O’na tapın ve O’na şükredin. Hepiniz O’na döndürüleceksiniz.” Ankebut suresi-17. insanlar, insanların hayat ve ölüm kararlarının kendi ellerinde olduğunu düşünebilir. Bazı insanlar da onlara inanabilir. İnsanlara vaadler verebilirler ister müjde olarak, ister korku olarak… oysa Allah dilemezse kimse bir şey yapamaz. Onlara sorun, "sizin yaratmada, yargılama da, hesaba çekmede ne gibi rolünüz var?” bunların tek sahibi Aliyy olan Allah’tır.

Okudunuz mu?  İnşaAllah Bu günleride göreceğiz (Gargat Ağacı)

"İyi bilin ki, göklede ve yerde ne varsa hepsi Allah’ındır. İyi bilin ki Allah’ın vaadi gerçektir., fakat çokları bilmiyorlar.”Yunus suresi-55.inanmayan ve sapmış olanlar Allah’ın sıfatlarını kabul etmeyebilirle. Onlar zaten baştan çerçeve dışındadırlar. Ama inanan insanlar, Yüce Allah’ın sıfatlarının Aliyy ve Azim olduğunu bilirler.elbette insan cüz-i bilgisiyle bunu çok iyi kavrayamaz. Ama yine de derler ki "Yüce Allah’ın yüceliğini kavrayamayız, fakat irademizin ötesinde sıfatlarının kamil olduğuna inanırız.”

Okudunuz mu?  Damat kayınvalidesine fitre verebilir mi?

"Bu böyledir. Çünkü Allah haktır. O’ndan başka yalvardıkları batıldır. Gerçekten ulu ve büyük olan, yalnız Allah’tır.” Lokman suresi- 30. Rabbimiz noksanlıklardan uzak olduğuna göre Aliyy olan O’dur. Parolamız yüce Allah’ın her sıfatının yanında El- Aliyy olduğuna iman ettik.

La Aliye illAllah!

Esmaul Hüsna


Cevap: El Esmaul Husna: El-Aliyy

Hoca
EL-ALÎYY

Okudunuz mu?  Ölen kişinin resmini asmak günah mı

Anlamı: Yükseklikte sonsuz, yüceltici.

Açıklaması: O, çok yücedir, yücelticidir, yüceliğin kaynağı ve sahibidir. Uludur. O, zatı yönüyle uludur, sıfatları yönüyle uludur. O, zatında ve sıfatlarında, hiçbir şeye benzemez.

Yüce Allah buyuruyor:

"Gökleri ve yeri koruyup gözetmek Allah’a zor gelmez. O, pek yücedir, pek büyüktür." [96]

"O, görüleni de görülmeyeni de bilir, pek büyüktür, pek yücedir. [97]

"Allah yücedir, büyüktür." [98]

"Doğrusu Allah yücedir büyüktür." [99]

"Doğrusu O yücedir, Hakim’dir." [100]

"O, yücedir ve çok büyüktür." [101]

"Bugün hüküm, yüce Allah’ındır." [102]

Hikmet ve Esrarı:

Bir Müslüman ihlâsla, inanarak ve yaşayarak Yâ Aliyy" diye bu mübarek ismin zikrine devam ederse onun tecellisine, eserlerine nâil olur. Ahlâkı güzelleşir. Rızkı artar. İlmi artar. Bütün kötülüklerden korunur. [103]

Okudunuz mu?  Gözyaşında manevî bir sır var, insan ağlayarak rahatlar

Kayıtsız Üye
Ali ismi esmai husnada ebced hesabi ile esmasi n
edir


esmaül hüsna el aliyy, esmaül hüsna aliyy, Aliyy

Bu kategoride yer alan Esmaül hüsnanın sırları ve faziletleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

El Esmaul Husna: El-Aliyy Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.