Anasayfa
10 Haziran 2021, 22:02
Sozler
Yönetici

Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler

Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler

İnşirah
Oğlum! İlimsiz ibadetin tadı olmaz. Tek kanatlı kuş uçmaz. İnsanların dünyaya dalıp, istikbal sevdasına düştükleri şu günde, Mevla’nın ilmini okuyacağız. O, insana iki cihanda izzet ve şeref veren âli (yüksek) bir iştir.
Allah yolunda ol, dosdoğru ol, verdiğin sözün eri ol.
Evladım, ağzın laf ediyorsa dil ile doğru ol, sözünle doğru ol. Sana inanan kişilere karşı sözünden cayma. Eğer sözünü tutarsan "söz" olur ve seni cennete götürür; tutmazsan "köz" olur.
Elinle doğru ol. Kolunu muzırda (zararlı şeyde) değil, yardım işinde kullan.
Tartıyla iş yapıyorsan terazinde, ölçüyle iş yapıyorsan metrende ve litrende doğru ol.
Doğrunun doğruluğu, bütün sülalesine akseder, hepsini hayra götürür.
İhlas ve samimiyet Allah ve Resûlüne yönelen kimse, gölge gibi dönen dünyayı ve her hayrı kendine tabi kılar. Ahirete çalışan dünyayı elde eder. Dünyaya çalışan ise ahireti kazanamaz. Zira ahiret, hakikat, dünya haleftir. Ağacı kökünden götürürsen, gölge de beraber gider. Ahirette ne varsa, dünyada onun misali vardır. Eğer olmazsa dünya yalan olur. Teyemmüm abdestin halefidir, dünya da ahiretin.
İnsanları sev ve kimseyi kendinden alçak görme. Tevazu sahibi ol, zira en halis niyyet alçak gönüllülüktür. Mütevazi olan kimse en güzel zineti takınmıştır. Kimseyi kendinden aşağı görme.
Hayatta haset etmeden say, kıskanmadan sev. Bazı insanlar başkasındakini istemez. Öyle olma. Gıpta et, fakat haset etme. Zira Allah’ın huzuruna fesatle çıkılmaz.
Şöyle düşünmeli; Ya Rabbi, aciz kulunu ümmet-i Muhammed’e hizmet etmeye muktedir kıl. Eğer "Yâ Rabbi, bana ilim ihsan et." denirse, şahsi menfaate taalluk edeceğinden (şahsi istek olacağından) rıza-yı ilahiye muvafık (uygun) olmaz. Zira her ilim sahibi; bu ümmete hizmet etmiş değildir, edemez. Bu itibarla da rıza-yı Bâri’yi bulamaz, ilim ve cennet istemek menfaat-ı şahsiyedir. Gaye ise rıza-yı Bârî’dir. (Allah’ın rızasıdır.)
Memur olduğun zaman, sana gelen vatandaşlara sakın yüksekten bakma. Yanına geleni ayakta bekletme, yanında daima bir sandalye bulundur ve oturtuver. Biraz dinlendirdikten sonra halini sor, işini hallet. Sakın ha, "Bugün git, yarın gel" deme. İşini o gün bitir. Eğer öyle yapmazsan, on parmağım yakanda olacaktır.
Senden daha iyi hizmet edecek olan varsa, makamını ona ver. İşte vatanperverlik budur. Başında müdürün varsa, haset etmeden say, kıskanmadan sev.
Hak’tan korkan, halktan korkmamalı. İşini düzgün yapanın içi de düzgün olur.
İnsanlar muhteliftir. Bazısı daha kabiliyetli, bazısı daha yakışıklıdır. "Ben niye onun yerinde olmayayım." deme, elindekinden olursun.
"Allah bana bir verirse arkadaşıma, komşuma iki versin." diye düşünürsen, seninki üç olur. Eğer arkadaşın veya komşun böyle düşünmüyorsa, onunki ikide kalır.
Vasiyetim olsun, tefrikaya düşmeyiniz, kavmiyet gütmeyiniz. Ehl-i sünnetin gayri olan yanlış yollara sapmayınız. Her yerde birlik ve beraberlik lazımdır. Muvaffak olmak için her hususta ittifak etmeli ve dayanışmayı asla elden bırakmamalıdır. Çünkü Allah’ın nusreti, maddi ve manevi yardımı cemaat ile beraberdir. Toplu çalışanlar bunun semeresini kısa zamanda elde ederler.
Çalışkan ol, üretici ol. Zira Peygamber Efendimiz, "Çalışmak ibadettir" buyuruyor. Evladım, alın teri olmadan hiç bir şeyin kıymati bilinmez. Tarlanı ek, mahsulünü al. Komşuna ver, ağaç dik.
"Her koyun kendi bacağından asılır" sözü yanlıştır. Dinimizde "neme lazım" demek yok. "Bana lazım" demek vardır.
Macaristan vaktiyle Müslümandı. Fakat bir gün geldi, orada yalnız zahiri ulema kaldı. Zahiri ulema, maneviyattan mahrum olduğu için dengeyi tartamadı. Ve işte gördüğünüz gibi Hristiyan olup gittiler. Bu din maneviyatsız muhafaza edilemez.
Bizim; para pul, mevki, makam, siyaset, politika, kavga ve gürültüyle işimiz yok. İsnatsız her Müslümanın çocuğunu da okuturuz. Bir tek fert geri dönmüşse haber versinler.
Temizlik ibadettir ve imanın yarısıdır. Eğer sokakta birisi hata yapmışsa, (pisletmişse) sen onu ayağının ucuyla örtüver.
Din asıl, dünya ve siyaset feri’dir. (ayrıntıdır) Dünya ve siyaset dinin inkişafına alet olabilir. Fakat din, dünya ve menfaat ve siyasetine alet olamaz. Alet edenlere lanet vardır.
Evden çıktığında veya eve dönerken karşından gelen ilk kişiye selam ver. Onun vermesini beklersen olmaz; evvela sen ver. İşte o zaman o da sana karşılığını verecektir. Veren el alan elden, sunan gönül alan gönülden azizdir.
Ya Rabbi! Dünyayı kalbime koyma, elimden de alma.
İlim, nûr-i ilahidir; insan ise kovan. Kirli bir kovanda arının durmadığı gibi, isyan ve zulmetle kirlenmiş vücut ve kalpte de ilim durmaz.
İnsan gibi, ilmin de anâsır-ı erbaası (dört unsuru) vardır. Ağızdan öğrenmek ve anlatmak, gözüyle görmek, kulağıyla işitmek, eliyle yazmak. Bununla beraber, kalbiyle de feyz-i ilahiyi çekecek.
Günde en az iki kişiye iyilik et, gönlünü al. Çünkü cennetin yolu gönül almaktan geçer. Gönül almak cennetin Firdevs kapısını açmaktır.
Ben sabahları kalkarken, "Ey Allahım, bana bugün bir kişiye iyilik yapmak nasip eyle" diye dua ederim.
Sırf batınla meşgul olanlar mülhiddir. Sırf zahirle meşgul olanlar gafildir. Kemalat, her ikisinin birleşmesindedir.
Yemek yerken, su içerken "İbadet için kuvvet olsun yâ Rabbi" diye, Mevla’nın huzurunda olduğunu düşünmek lazım.
Bildiğini öğret. Temiz ol ve temizliğinle örnek ol. Münevver kişi, münevvir (nurlandırıcı) kişi demektir. Öyleleri var ki, üç fakülte bitirir de, hasedinden, kıskançlığından, hiç bir şey öğretmez. Gerçek münevver, bildiğini yapan ve öğreten kişidir.
Emir vermeye alışmayın. Ben, validenizden su dahi istemem. Emir vermekle sözün ruhu ölür. İhbar, emirden daha müessirdir (tesirlidir.) Misal, (Sigara içme! demek yerine) "Benim oğlum sigara içmez değil mi?" demek gibi.

Okudunuz mu?  Yalnızlık ile ilgili sözler

Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler

krshr40
eveet,, Suleyman efendinin çok güzel sozleri var…
ama anlamadiklarimda var..

Ya Rabbi! Dünyayı kalbime koyma, elimden de alma.

bununla ne demek istiyorlar, bana aciklayabilirlermi?

selam ve dua ile


Yanıt: Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler

zuleyhaazap
ya anlamadıklarını sor anlatalım

Okudunuz mu?  Abdullah bin Mubarek sözleri

dilimizin döndüğünce


Soru: Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler

pinkblack
bunun anlamı dünya işleri kalbe girerse kalp dünyayı sever ona baglanırsa kurtuluşa varamaz zira nefis dünyalık işleri çok sever ama insana dünyada lazımdır….. peygamber (s.a.v)efendimizin hiç ölmeyecekmiş gibi dünyayı yarın ölcekmiş gibi ahireti düşünün diye bir hadisi vardır ….yani dünyada lazım AHİRETTE ama dünya kalbimizde olmamalıdır ….. dünyada lazım onun için de elimizden alma yani dünyalık şeyleride kulanalım ama kalbime girmesin diye dua etmişlerdir:)

Okudunuz mu?  Anlamlı sözler

(mesaj tarihleri arasında fark fazladır belki hiç bakmadım ama bu dua hoşuma gitttiği için açıklamak istedim umarım soran okumuştur..)

umarım anlatabilmişimdir:)


zehra61
Esselamu aleykum gerçektende recete gibi nasihatler. İnsanlar
bunları hayatına aksettırse dunyada hiç bir kötülük kalmaz.
Aslida bu nasihatleri yazip evimizin görülen bir yerine asmak lazim.
hergün birini hayata geçirsek düzen kendılığınden oluşur.

Okudunuz mu?  Hz Pir Ebul Alemeyn Seyyid Ahmed Er Rifai sözleri

rfatih
çok güzel ve manalı sözler . TEŞEKKÜRLER


mumsema
< Esselamu aleykum gerçektende recete gibi nasihatler. İnsanlar
bunları hayatına aksettırse dunyada hiç bir kötülük kalmaz.
Aslida bu nasihatleri yazip evimizin görülen bir yerine asmak lazim.
hergün birini hayata geçirsek düzen kendılığınden oluşur >

ve aleykumusselam ve rahmetullah.

Okudunuz mu?  Zeka Hakkında Söylenmiş En Zekice Sözler

Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler ile ilgili


dr.mustafa
Allah razı olsun paylaşım için yaaa çok teşekkür ederim gerçekten. Geçen hafta ziyaret etmiştim kabr-i şerifini Rabbim daimi olarak nasib etsin inşAllah. Çk özlüyorum yaaa İstanbul’u ve ihtivâ ettiği tüm manevi güzellikleri. ALLAH’IM KAVUŞTUR AMA AYIRMA. VUSLAT OLSUN AMA HASRET OLMASIN ARTIK. AAAAAMMMMİİİİİİİİİİNNNNNNNN.

Okudunuz mu?  Barış ile ilgili sözler

Kayıtsız Üye
mükemmel ötesi Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun Rabbim Süleyman Efendinin(k.s) yolundan ayırmasın bugün Onun dünyadan irtihal ettiği gün ilmini okuyanlar kıymet biliniz okuyamayanlara da dua ediniz nasiplenmesi için kibir gütmeyiniz kimseyi nasipsiz diye ayırt etmeyiniz nasiplenmesi için savaş veriniz sahip çıkınız bırakmayınız.

Okudunuz mu?  İmam malikin sözleri


Evladım azmayın beni öldü sanmayın ahirette beraberiz beni utandırmayın


Kayıtsız Üye
üstazımın sözleri benim basımın tacıdır bu güzel yorumları yapanlardan Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Çok Güzel Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
mükemmel Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
ben daha bu tarikatin içine girmedim ama girip tam manasıyla görmeyi umud ediyorum bu yazıya yazana da çok teşekkr ederim hakkaten çok güzel ve manaları sözleri var kendisinin.

Okudunuz mu?  Söz ile ilgili sözler

Kayıtsız Üye
himmetimin sözleri de kendi gbi güzel rabbim bu yolda baki kılsın


Kayıtsız Üye
En doğru yol bu yol Allah bu yoldan ayirmasin


Kayıtsız Üye
rabbim bizi usdazimizn yolundan ayirmasin malum onum yolu huve huve sine ashabi.kiram yolu


Kayıtsız Üye
Mevlam hz. Ustazımızın nasihatları ile olgunlasmayi nasip etsin bizlere. Mevlam hz. Üstazımızın izinden ayırmasın. AMİN…

Okudunuz mu?  Güzel Sözler müthiş sözler

Kayıtsız Üye
yani beni dünya ehlinden olmaktan koru ama elimdende alma derkende ölümden bahsetmiş heralde ibadeti sevdiği için.


Kayıtsız Üye
O cümlede söyle bir şey vardır efendim
Üstazımızın dediği gibi kuş tek kanatla uçmaz. Peygamberimiz(sav);
Kişinin geçimi üzerine farz olan kimseleri ihmal etmesi, günah olarak kendine yeter. (Müslim, Zekat, 40) buyurmaktadırlar. Yani dünya için bu konuda söylenmiş olabilir benim yorumum.

Okudunuz mu?  Cesaret ile ilgili sözler

Ebrar
Tek kelime ile kurtulus yolumuzdur.InsAllah


SEFA DİNÇER
Dünyayı sevdirme çünkü sevilecek bir şey değildir sevenler harap oldular die, ama onun sayesinde de hizmet ederiz onu da elimizden alma, demek istenilmiş olabilir hem madden hem manen


süleyman hilmi tunahan sözleri, süleyman hilmi tunahan hz sözleri, süleyman hilmi tunahanın sözleri

Bu kategoride yer alan Güzel Sözler müthiş sözler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.