Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:36
dualar
Yönetici

Vesveseye Kapılan İnsanın Okuyacağı Dualar

Vesveseye Kapılan İnsanın Okuyacağı Dualar

Hoca
Vesveseye Kapılan İnsanın Okuyacağı Dualar

Allah Teâlâ buyurur:
"Şeytandan bir dürtüş seni dürterse, hemen Allah’a sığın. Allah, her şeyi işitendir; her şeyi bilendir."[32] Allah’ın bize emrettiği ve edeb olarak öğrettiği en güzel Allah’a sığınmadır bu… (Euzü billahi mineşşeytânirra-cîm).
341- Ebû Hüreyre’den (RadıyAllahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resûlüllah SallAllahu Aleyhi ve Sellem buyurdu: "Şeytan birinize gelip der ki: Şunu kim yarattı, bunu kim yarattı; hatta Rabbmi kim yarattı? diyesiye kadar… (Şeytanın vesvesesi bu duruma ulaşınca, o insan, şeytandan Allah’a sığınsın (Eûzü billahi mineşşeytânirracîm, desin) ve bu düşünceden kaçınsın," Sahîh’deki diğer bir rivayet şöyle: "İnsanlar birbirlerine sorup dururlar: Bu yaratıkları Allah yarattı, Allah’ı kim yarattı? denilin-ceye kadar… Kim, kendinde böyle bir hal sezerse:
"Amentü billahi ve rusulihi" desin. (Ben Allah’a ve Peygamberlerine îman ettim, desin)."[33]
342- Hazreti Aişe’den (RadıyAllahu Anha) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah SallAllahu Aleyhi ve Sellem buyurdu: "Kim bu şeytandan bir vesvese kendinde bulursa, üç defa:
"Amenna billahi ve birusulihi."
(Biz, Allah’a ve Peygamberine îman ettik) desin. Çünkü bunu söylemek, ondan vesveseyi giderir. "[34]
343- Osman ibni Ebi’l-Âsî’den (RadıyAllahu Anh) rivayet edildiğine göre şöyle anlatmıştır: Dedim ki, Ya ResûlAllah! Şeytan, benimle namaz ve okuyuşum arasına girerek benim ibâdetimi karıştırıyor? Resûlüllah SallAllahu Aleyhi ve Sellem buyurdu: "Bu şeytandır, ona "Hınzeb" denilir.
Bunu hissettiğin zaman, ondan Allah’a sığın ve (Euzü billâhimineşşeytânir-racîm, de) ve üç defa soluna tükür." Ben bunu yaptım da, Allah o şeytanı benden giderdi. Derim ki: Hınzeb yahud Hanzeb, bir şeytan adıdır. Aslen, kokmuş bir et parçasına denilir.[35]
344- Güzel bir isnadla Ebû Rumeyl’den rivayet edildiğine göre şöyle anlatmıştır: İbni Abbas’a kalbimde hissettiğim şey nedir? dedim. Bana:
– Nedir o? dedi. VAllahi onu söyleyemiyorum, dedim. Bunun üzerine bana şöyle buyurdu: Şübheden bir şey mi? ve güldü". İlâve etti:
– Allah Teâlâ şu âyeti indirinceye kadar bundan kimse kurtulamamıştır: "Ey Peygamber, sana indirdiğimiz kıssalardan ve haberlerden bilfarz
şübhede isen, senden önce kitab okuyanlara sor. Yemin olsun ki, Rabbin-den sana hak gelmiştir. O halde sakın şübhe edenlerden olma."[36] Sen, kendinde böyle bir şey (şübhe) hissedersen, şu ayeti oku:
"Hüve’l-evvelü ve’1-âhiru ve’z-zâhiru ve’1-bâtmü vehüve bir külli şey’in alîm.
(O, her şeyin evvelidir, her şeyin âhiridir, eserleriyle meydandadır, zatı ile gizlidir. O, herşeyi bilendir)[37]
Üstad Ebu’l-Kâsım El-Kuşeyrî’nin (RahimehuIİah) risalesinde, Ahmed b.Atâ El-Rüzbarî’den (büyük imamdan RadıyAllahu Anh) sahîh isnadla rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir:
Temizlikte (abdest ve taharet işinde) çok titizlikle aşırı gidiyordum. Bir gece, çok su kullanıp döktüğüm halde kalbim yatışmadı ve içim sıkıldı. Dedim ki: Ya Rabbi! Afvını isterim, afvıni… Arkasından hafiften birinin şöyle dediğini işittim: "Bağışlamak ve afvetmek, gerçek olan bir şeyde olur (senin halin bir vesveseden ibarettir)." Bunu duyunca, o hal benden gitti.
Alimlerden biri de şöyle demiştir: Abdest, namaz yahud bunlar gibi işlerde vesveseye düşmüş olan bir kimsenin
"Lâ ilahe illAllah"
demesi müstahabdır, çünkü şeytan bu zikri işitince, geri çekilip uzaklaşır. Zira:
"Lâ ilahe illAllah"
zikrin başıdır. Bundan dolayıdır ki, hak yola girmeyi isteyenlerin terbiyecisi olan bu ümmetin seçkinlerinden büyük şahsiyetler, "Lâ ilahe illAllah" sözünü, zikir ehline tavsiye etmişler ve buna devam etmeyi emretmişlerdir. Ayrıca demişlerdir ki: Vesveseyi gidermekte en faydalı ilâç, Allah’ı zikre yönelmek ve bunu çok yapmaktır.
Büyük alim, Ahmed b.Ebû’l-Havarî demiştir ki, ben vesveseden, Süleyman Darânî’ye şikâyette bulundum. Bana şöyle dedi: Eğer vesvesenin senden kesilmesini istiyorsan, hangi vakitte kendinde onu hissediyorsan ferahlanıp rahat et. Zira sen ferahlanınca o hal senden kesilir. Çünkü müminin sevinmesinden daha çok şeytanı kızdıran şey yoktur; eğer vesvese edip kederlenirsen, sana keder ve vesveseyi çoğaltır.
Ben de derim ki, bu söz, bazı alimlerin söylediği şu sözü kuvvetlendirir: İmanı kemale eren kimse, vesvese ile müptelâ olur; çünkü hırsız, ha-rab bir eve girmez.
_________________
[32] Kur’ân-i Kerim, Fussilet Süresi: 36

Okudunuz mu?  Rasulullah'ın Duaları

[33] Buhârî. Müslim. Ebü Dâvud.

[34] İbn-i Sünnî. Zayıf isnadla.

[35] Müslim.

[36] Kur’ân-ı Kerim, Yûnus Sûresi: 94

[37] Kur’ân-ı Kerim, Hadîd Süresi: 3. Ebû Dâvud.


Cevap: Vesveseye Kapılan İnsanın Okuyacağı Dualar

menzil_guller
vesvese veren şeytanın şerrinde Rabbime sığınıyoruz.

bu güzel bilgiler için Allah razı olsun.Rabbim ilmini ve ilmimizi artırsın inş.

Okudunuz mu?  Hz. Peygamber'in Dilinden Dua Örnekleri

Cevap: Vesveseye Kapılan İnsanın Okuyacağı Dualar

NuN
Kalbe gelen vesvese için Hadislerde en çok tavsiye edilen "Euzu billahi mineşşeytanirracim"dir
yani şeytandan Allah’a sığınılma tavsiye ediliyor


Vesveseye karşı dualar, amenna billahi ve birusuluhi

Bu kategoride yer alan Hadis'lerden Dualar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vesveseye Kapılan İnsanın Okuyacağı Dualar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.