Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:05
missa7
Abone

Zikirle ilgili hutbe

Zikirle ilgili hutbe

ornappikili
Zikirle ilgili hutbe


Cevap: Zikirle ilgili hutbe

mumsema
Zikir hakkında hutbe

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
قال الله تعالي: يَاۤاَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اذْكُرُوا اللَّٰهَ ذِكْرًا كَثِيرًا وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَاَصيلاً
قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمُ اللّٰهُ في ظِلِّهِ يَوْمَ لاَظِلَّ إِلاَّ ظِلُّهُ وَمِنْهُمْ رَجُلٌ ذَكَرَ اللّٰهَ خَالِيًا فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ
ZİKİR
Muhterem Müminler!
Müslümanın Rabbine yönelip O’nunla baş başa kaldığı en değerli anlardan biride zikir anıdır. Zikir; anmak, hatırlamak, yâd etmek demektir. Sevgili Peygamberimizin bizlere buyurdukları şekliyle zikir, kulu Allah’a yaklaştıran en güçlü bağ; imanın alâmeti, ibadetin beynidir. Allah’ın sayısız nimetleri karşısında O’nun azametini bütün cihana ilân etmedir.
Zikir, hem dil, hem kalp, hem de bedenle yapılan bir kulluk görevidir. Dil ile zikir, Allah’ı güzel isimleriyle anmak, O’na hamd etmek, Kur’an okumak ve dua etmektir. Yüce Kitabımız, Ey iman edenler! Allah’ı çokça zikredin, Sabah akşam O’nu tesbih edin [1] derken, Peygamberimiz (s.a.v.): Dilin hep Allah’ın zikriyle meşgul olsun [2] buyurmaktadır. Kalp ile zikir, Allah’ı her an gündeminde tutmak ve O’nu tefekkür etmektir. Kur’an’ı Kerim’de: Allah’ı anmak hususunda kalpleri katılaşmış olanlara yazıklar olsun! [3] buyrulur. Beden ile zikir ise tüm azalarla Allah’ın emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından sakınmaktır.
Aziz Cemaat!
Zikir, iman alâmetidir. Nifaktan arınış, şeytandan ve onun tuzaklarından korunuştur. İnsanı kabir azabından koruyacak; cehennemden kurtaracak en güzel ameldir.[4] Nitekim, Allah Teâlâ Her kim Rahman olan Allah’ı zikretmekten yüz çevirirse biz ona, yanından ayrılmayan bir şeytan musallat ederiz [5] buyurarak zikrin ne derece önemli olduğuna işaret etmektedir.

Okudunuz mu?  Kardeş ve arkadaş olarak sorumluluklarımız nelerdir?

Zikir, mağfiret, merhamet ve af kapılarının açılmasına vesile olduğu gibi çirkin ve boş sözlere de engel olur. Zikirle insanın gönlü ferahlar, kalbi nurlanır, kalpteki darlık, katılık, stres ve sıkıntı kaybolur ve kalbin perdeleri zikirle açılır.
Yüce Rabbimiz: Haberiniz olsun kalpler, ancak Allah’ı zikirle huzura erişir, olgunlaşır, [6] Allah’ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz [7] Siz beni zikredin ki ben de sizi anayım. Ve bana şükredin, asla nankörlük etmeyin! buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de, Yalnızlıkta Yüce Allah’ı hatırlayıp gözyaşı dökenlerin, kıyamet günü O’nun arşının gölgesinde gölgeleneceklerini [8] bizlere haber vermektedir. Şöyle buyuran da O değil midir? Zikirden mahrum olanlar, rahmetten de mahrum olacaklardır [9] "Rabbini zikredenle etmeyenin farkı, diriyle ölünün farkı gibidir. [10] Aziz Cemaat!
En kolay zikir Bismillâh, en özlü duâ Elhamdülillâh dır. Her hayırlı işe besmele ile başlanır. Her nimet ve başarının sonunda elhamdülillah söylenir. Her zorluğun karşısında lâhavle velâ kuvvete illâ billâh, bir sıkıntıya düşünce hasbiyAllah, bir kusur işleyince estağfirullah demek erkek-kadın her müminin dilinden düşürmeyeceği zikirlerdir.[11] Kıyamet gününde Allah katında derecesi en üstün olan kulun kim olduğu sorusuna Efendimiz aleyhisselâm: Allah’ı çok zikredendir cevabını vermiştir.[12] Katılaşan kalplerimiz ancak zikir ve dua ile yumuşatılabilir. Onun için de dua ve zikirle iç içe yaşamamız son derece önemlidir. Hutbemi, bir âyet meâliyle bitirmek istiyorum: Ey iman edenler! Mallarınız ve evlatlarınız sizi, Allah’ı zikirden, O’nu anmaktan alıkoymasın. Her kim bunu yaparsa, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir. [13]
Dr. Muhammet YILMAZ
İmam-ı Buhârî Camii İmam Hatibi/Bahçelievler

Okudunuz mu?  Cuma hutbesi nasıl okunuyor

[1] Ahzâb, 33/41-42.

[2] Buhârî, Deavât , 4.

[3] Zümer, 39/22.

[4] Buhârî, Tevhid , 15; Tirmizî, Deavât , 2,5,6; Zühd , 62.

[5] Zuhrûf, 43/36.

[6] Râ’d, 13/28.

[7] Cuma, 62/10.

[8] Buhârî, Ezân , 36; Zekât , 16; Müslim, Zekât , 91; Tirmizî, Zühd , 53.

Okudunuz mu?  İlimle ilgili arapca hadisler ve anlamlari

[9] Tirmizî, Zühd , 62.

[10] Buhârî, Deavât , 66.

[11] Müslim, Zikir , 10, 28, 37, 30, 44; Mesâcid , 142; İbn-i Mâce, Edeb , 56.

[12] Buhârî, Deavât , 65; Müslim, Zikir , 31.

[13] Münafıkûn, 63/9.

Bu kategoride yer alan İslamda doğum kontrol yöntemleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zikirle ilgili hutbe Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.