Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:06

Kalpleri Mühürlü Olanlar İman Edemez Mi?

Kalpleri Mühürlü Olanlar İman Edemez Mi?

@mir
Allah, kalplerinin mühürlü olduğunu söylediği insanların iman etmekle muhatap olduğunu haber vermektedir. Onlardan Müslüman olmaları istenmekte, şeriatın hükümlerine teslim olmaları taleb edilmektedir. Ayrıca Kur’an’ın hükümlerine ve davete icabet etmeleri istenmektedir. Onlardan istenen her şey güçlerinin üstünde değil, belki de rahatlıkla güçlerinin yettiği şeylerdir.

Kim kalbi mühürlü olan bu kimselerin hidayetten kesinlikle mahrum oldukları halde imana davet edildiklerine inanıyorsa yanlış ve batıl birşeye inanıyor demektir. Bu durum elleri ve ayakları bağlanarak suya atılan bir adama "Aman ha! Sakın ıslanmayasın." demeye benzer. Peygamberlerin getirdiği şeriatın bu şekilde olduğuna inanan birisi kendi nefsi ile (kumar) oynayan, Rabbine karşı (ise) cesaretli olandır.

Okudunuz mu?  Hayızlı kadının cevşenin bütün bölümlerini okuması caiz mi?

İbn Kayyim el-Cevziyye, Kaza ve Kader, Karınca & Polen Yayınları, shf.156.

Bilinmesi gereken bir başka önemli konu da şudur: Kalbin mühürlenmesi veya kilitlenmesi imanın elde edilmesine engel değildir. Orayı mühürleyen (Allah), o mührü sökebilir, delaletten sonra oraya hidayeti sokabilir, cahil olanı bilgi sahibi yapabilir, yanlış yolda gideni doğru yola koyabilir. Ayrıca kula tevfikini verip kalbindeki kilitleri açabilir.

Okudunuz mu?  Cennette kadınların durumu hakkında bilgi verir misiniz? Kadınlara da huri gibi erkek

Eğer bir kişinin alnında cehennemlik yazıyorsa bile, onu silip yerine cennetlik yazılması olmayacak bir iş değildir.

Adamın biri Halife Ömer’in yanında "Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerinin üzerinde kilitleri mi var? (47-muhammed-24) ayetini okudu. Bu sırada yanlarında bulunan bir genç "Allahım! Eğer kalplerin üzerinde bulunan kilitler varsa, bunun anahtarı senin yanında ve bunu senden başka hiç kimse açamaz." dedi. Ömer (ra) bunu söyleyen genci takdir ederek ona değer verdi.

Yine Halife Ömer (ra) şöyle dua ederdi: Allahım! Eğer beni cehennemliklerden yazmışsan sil ve beni cennetliklerden yaz. Çünkü sen dilediğini siler, dilediğini ise silmezsin.

Okudunuz mu?  Büyü nasıl anlaşılır, büyüden kurtulmak için ne yapmalıdır?

age. shf.159

Bundan dolayı yukarıda kullandığımız (kulun rızası, sevgisi ve tercihi olmadan bir şeyi yapmaya mecbur olması) anlamı ile cebr kelimesinin kendisine nisbet edilmesinden Allah çok çok münezzehtir. Çünkü Allah adildir. Ancak aciz kimseler başkalarını kendi iradesi ve rızası doğrultusunda (tercih hakkı vermeden) fiil ve eylem yapmaya zorlarlar.

Kulu iradeli, seven ve yaptığında etki sahibi yapan Allah için nasıl olur da "Kulu eylemini yapmaya zorladı." denilebilir? Allah kuluna zorla kendi istediğini yaptırmaktan, böyle birşeyden münezzehtir. Allah’ın kula yaptığı şudur: Öncelikle kula bu fiili yapma gücü verir. Sonra irade verir, sonra fiili kula sevdirir, sonra da yapıp yapmama konusunda özgür bırakıp ona tercih verir.

Okudunuz mu?  Kabir Ziyaretinde Nelere Dikkat Etmeliyiz

age. shf.152.

4-Nisa-155. Sözlerinden dönmeleri, Allah’ın ayetlerini inkar etmeleri, haksız yere peygamberleri öldürmeleri ve "Kalplerimiz kılıflanmıştır" demeleri sebebiyle (onları lanetledik, türlü belalar verdik. Onların kalpleri kılıflı değildir. Tam aksine küfürleri sebebiyle Allah o kalpler üzerine mühür vurmuştur; pek azı müstesna artık iman etmezler.

3-Ali İmran-86.İman etmelerinden, Resul’ün hak olduğuna şehadet getirmelerinden ve kendilerine apaçık deliller gelmesinden sonra inkarcılığa sapan bir kavme Allah nasıl hidayet nasip eder? Allah zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.
87. İşte onların cezası, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanlığın lanetine uğramalarıdır.
88. Bu lanete ebedi gömülüp gidecekler. Onların azapları hafifletilmez; yüzlerine de bakılmaz.
89. Ancak, bundan sonra tevbe edip yola gelenler başka. Çünkü Allah çok bağışlayıcı ve merhametlidir.
90. İnandıktan sonra kafirliğe sapıp sonra inkarcılıkta daha da ileri gidenlerin tevbeleri asla kabul edilmeyecektir. Ve işte onlar, sapıkların ta kendisidirler.

Okudunuz mu?  Cennette insanlar nasıl olacak?

4-Nisa-137. İman edip sonra inkar edenleri, sonra yine iman edip tekrar inkar edenleri, sonra da inkarlarını arttıranları Allah ne bağışlayacak, ne de onları doğru yola iletecektir.

63-Münafikun3. Bunun sebebi, onların önce iman edip sonra inkar etmeleridir. Bu yüzden kalpleri mühürlenmiştir. Artık onlar hiç anlamazlar.

Okudunuz mu?  Yanlışlıkla oruca içimizden niyet etmek

Tüm bu ayetlerde bu kişilerin kalplerinin işledikleri bazı büyük günahlardan dolayı mühürlendiği, buna rağmen tevbe etmelerinin ve iman etmelerinin hâlâ imkan dahilinde olduğu açıkça ifade edilmiştir.


Cevap: Kalpleri Mühürlü Olanlar İman Edemez Mi?

gül:)
Eğer bir kişinin alnında cehennemlik yazıyorsa bile, onu silip yerine cennetlik yazılması olmayacak bir iş değildir

Okudunuz mu?  Kiminle evleneceğimiz kader mi?

Gencin dediği gibi :"Allahım! Eğer kalplerin üzerinde bulunan kilitler varsa, bunun anahtarı senin yanında ve bunu senden başka hiç kimse açamaz"
Rabbim sen yüreğine kilit vurmuş insanları doğruluğuna dönmelerini o kiliti söküp savurmalarını nasip eyle inşAllah..
birörnek bende yaşadım benim dayım eskiden 9 yıl öncesine kadar ne namaz kılıyordu nede Kuran-ı Kerim okumayı biliyordu sonra birgün bir rüya vesilesi ile doğru yolu gördü kalbine vurulan kilit Elhamdulillah açıldı :pşimdi o mutlu biz mutlu herkes mutlu çokşükür:pdaim olur doğruluğumuz inşAllah Rabbim razı olsun senden kardeşim ..

Okudunuz mu?  Müslümana gavur demek

Yanıt: Kalpleri Mühürlü Olanlar İman Edemez Mi?

@mir
Amin ecmain
Allah bizi sıratı mustakıminden ayırmasın. Amin.


Yanıt: Kalpleri Mühürlü Olanlar İman Edemez Mi?

Çöll
< Bundan dolayı yukarıda kullandığımız (kulun rızası, sevgisi ve tercihi olmadan bir şeyi yapmaya mecbur olması) anlamı ile cebr kelimesinin kendisine nisbet edilmesinden Allah çok çok münezzehtir Çünkü Allah adildir Ancak aciz kimseler başkalarını kendi iradesi ve rızası doğrultusunda (tercih hakkı vermeden) fiil ve eylem yapmaya zorlarlar

Okudunuz mu?  Muska taşımak ve ayet-el kürsi okuyup üflemek caiz mi?

Kulu iradeli, seven ve yaptığında etki sahibi yapan Allah için nasıl olur da "Kulu eylemini yapmaya zorladı" denilebilir? Allah kuluna zorla kendi istediğini yaptırmaktan, böyle birşeyden münezzehtir Allah’ın kula yaptığı şudur: Öncelikle kula bu fiili yapma gücü verir Sonra irade verir, sonra fiili kula sevdirir, sonra da yapıp yapmama konusunda özgür bırakıp ona tercih verir >
Konu için Allah Razı olsun inşaAllah

< Allah bizi sıratı mustakıminden ayırmasın Amin >
Amin

Okudunuz mu?  Din ile iman arasındaki fark nedir?

kalbi mühürlenen ne yapmalı, kalpleri mühürlü olanlar, Kalbim Mühürlendi mi

Bu kategoride yer alan Allah kusursuz yaratandır, ancak neden özürlü ve sakat insanlar yaratıyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kalpleri Mühürlü Olanlar İman Edemez Mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.