Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:33
missa1
Abone

Gül Yağındaki Feniletanol/Fenil Etil alkol caiz midir?

Gül Yağındaki Feniletanol/Fenil Etil alkol caiz midir?

misafir_gul
Merhaba,

ben fermante gul yagi satiyorum… Ancak bu isi yapmaya basladigim zaman bazi seylerle karsilastim… Soyle ki; Gul Yagi’nin içinde Feniletanol (Fenil etil alkol) denilen kendine has organik bileseni olan bir madde var…. bazi musterilerim "bunun içinde alkol var!" deyip almiyorlar… kendi yaptigim arastirmalarda gördüm ki asil caiz olmayan "Etil Alkol" denilen madde. Oysa guldeki Fenil Etil Alkol yani alkol diye bildigimiz maddenin degisik bir cesidi ve ogrendigime gore bunun kullanilmasi caizmis… banada mantikli geldi cunku gul yagi içinde organik olarak bulunuyor… bu konuda bilgisi olan arkadaş daha derinlemesine kaynak gostererek bir aciklama yapabilir mi?

Okudunuz mu?  Peygamberimizin hayatı doğumu ve ölümü

gul kokusu içinde organik olarak bulunan kimyasallar için asagidaki bilgileri aldigim linki de veriyorum:

Yazan: Celile DEMİRBİLEK (cdemirbilek)
Tarih: 29.04.2008
Kategori: Kimya Dükkanı Koku ve Tat Kimyasal Maddeleri
4506 kez okundu.

Gül Kokusu
Gül Kokusu: Gül kokusu iki kimyasaldan oluşur.

2-feniletanol ve geraniol

Okudunuz mu?  Bahis sitelerinin reklamını yapmak günah mı

2-feniletanol:

Kapalı Formülü: C8H10O
Molekül Kütlesi: 122,17 g/mol
Kaynama Noktası: 219-221 °C
Yoğunluk: 1.017 g/cm3

Fenetil alkol ya da 2-fenil etanol doğal bir organik bileşiktir. Doğal yağlarda, gül, karanfil, sümbül de bulunur. Sıvıdır. Çiçek kokuludur. Alkol ve eterle karışır. Tat verici ve parfümeride kullanılır. Göz ilaçlarında da bakterilere karşı kullanılmıştır. Sabunda koruyucu madde olarak da kullanılır.

Geraniol

Kapalı Formülü: C10H18O
Molekül Kütlesi: 154.25 g/mol
Kaynama Noktası: 229 °C
Erime Noktası: 15 °C
Yoğunluk: 0.889 g/cm3

Okudunuz mu?  Hacı bektaş veli düşüncesinde ibadet ve ahlak

Geraniol bir monoterpenoid ve bir alkoldür. Gül yağının esasını teşkil eder. Birçok muhtelif esas yağlarda bulunur (Sardunya çiçeğinin yağında). Yağımsı, uçuk sarı renkte bir sıvıdır. Suda çözünmez. Organik çözücülerde çözünür. Tatlı gül kokusu vardır. Tat verici olarak ve parfümeride kullanılır.


Cevap: Gul Yagindaki Feniletanol/Fenil Etil alkol caiz midir?

Fetva Meclisi
Etil alkol haram mıdır?

Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor ki: "Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır." (Nesai, Eşribe, 25 ) Keza Peygamber Efendimiz (asm), "Her sarhoş edici şey haramdır. Bir küp içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da, tek yudumu da haramdır." (Buhârî, Eşribe 4, Vudû 71; Müslim, Eşribe 67-68, (2001); Muvatta, Eşribe 9, (2, 845); Ebû Dâvud, Eşribe 5, (3682, 3687); Tirmizî, Eşribe 2, 3, (1864, 1867); Nesâî, Eşribe 23, (8, (298)

Okudunuz mu?  Rimel sürmek (yani sadece kirpiklerin boyanmış olması) abdeste mani midir?

Alkolün tabiatta var olduğu bilinen bir gerçektir. Yediğimiz kimi meyve ve yiyeceklerde bize zarar vermeyecek oranlarda etil alkol (ethanol) vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm): "Üzümden içki yapılır, hurmadan içki yapılır, baldan içki yapılır, buğdaydan içki yapılır, arpadan içki yapılır. Ben sizi bütün sarhoş edicilerden yasaklıyorum" (Ebû Dâvud, Eşribe 4, (3676); Tirmizî, Eşribe 8, (1873)) buyurmakla bu meyve ve yiyeceklerde fıtrî olarak bulunan alkol oranlarına işaret ettikten sonra, bu alkol oranlarını özel işlemlerden geçirip mayalandırmak sûretiyle fazlalaştırarak sarhoş edici bir düzeye getirip bunu içmeyi yasakladığını bildiriyor. Dikkat edelim: haram kılınan, alkolü arttırılmış içecektir, sarhoşluk veren içkidir.

Okudunuz mu?  Yakarış Duaları

Bu açıdan etil alkolün de çeşitleri vardır. Belli bir mayalama süresini aşmayan alkoller caizdir. Ancak mayalaşma oluşmuş alkoller caiz değildir. Örneğin kefir gibi helal br yiyecek az bir süre bekletilirse caizdir. Ancak belli bir müddet mayalanması için beklenirse caiz olmaz.
alıntı

Okudunuz mu?  Kuran hatmi yaparken karışık okumak

Yanıt: Gul Yagindaki Feniletanol/Fenil Etil alkol caiz midir?

ceza
Alkollü içkilerin içerdikleri alkol etanoldür.Bu alkol nişasta veya şekerin fermantasyonundan elde edilir.Ticari olarak etanol etilenden de elde edilir.

Modern Üniversite Kimyası
C. E. MORTIMER
ÇEVİREN:Prof. Dr. Turhan Altınata

Yani sadece etilalkol sarhoşluk verir.Diğer alkoller alkolün çeşitleridir.İçki olarak kullanılmaz.

Okudunuz mu?  Mezarlığın üstüne su dökmenin hükmü nedir? Mezarlığın önüne hangi ağacı dikmek daha uygundur?

Cevap: Gul Yagindaki Feniletanol/Fenil Etil alkol caiz midir?

Kayıtsız Üye
Gül yağının içerisinde fenil etil alkol bulunmaz. Şöyle ki gül yağı su distilasyonu ile damıtılır ve bu işlem sırasında fenil etil alkol suda kalır. Daha sonra bu su tekrar işlenerek fenil etil alkol elde edilir.


Kayıtsız Üye
Aklınızı kullanın! Kuran’ı kerimin temel ilkelesidir. Kuranı kerimde ETİL ALKOL haramdır diye bir şey yoktur ve olamaz. Sarhoşluk veren herşey haramdır. Bazıları yarım akılla fermante ürünler (MAYALI Şeyler ) haramdır der. Ekmek mayalıdır, peynir mayalıdır, peynir suyu mayalıdır ama haram değildir. SARHOŞLUK VEREN ŞEY HARAMDIR. Kolonya kokusu ile kafa buluyorsanız haramdır, extazi ile kafa buluyorsanız haramdır, gülyağı ile kafa buluyorsanız haramdır, baly ile kafa buluyorsanız haramdır. Aklınızı kullanmadığınız herşey haramdır. Erkek etine altın değmesi haramdır! Gümüş yüzük takıp MERCEDES’e binmek haramdır. Erkek etine altın değmesi haramdır derken SÖYLENEN Maddi gösterişten vaz geçin demektir, şatafatlı hayat HARAMDIR!
Aklın ürünü olan bilimi kullanmadan kuranı kerimi anlamak mümkün değildir. Aklını kullanmazsan ekmek haram, eroin helal zannedersin.
Fenil Etil alkol caiz midir?
Gülyağındaki Fenil Etil alkol caiz midir? Diye soran kardeşim; Yediğin elmadaki fenil etanol gülyağındakinin on katıdır. Elma haram mıdır?

Okudunuz mu?  Bildikleriyle amel edene bilmedikleri öğretilir Hadisi ve açıklaması

feniletil alkol, feniletil alkol nedir, etil alkol haram mıdır

Bu kategoride yer alan Babamla bayramlaşmak gelmiyor içimden başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gül Yağındaki Feniletanol/Fenil Etil alkol caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.