Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:16
Makale
Yönetici

Selimiye Camii’nin bilinmeyen sırları

Selimiye Camii’nin bilinmeyen sırları

alperen24
Selimiye Camii'nin bilinmeyen sırları

2.selim adına mimar sinan tarafından 6 yılda bitirilen ve kendisinin "ustalık eserim" diye iftihar ettiği Selimiye Camii bir çok manevi vasıfları sembolize emektedir…

-caminin tek kubbesi oluşu Allah ‘ın birliğini

-pencerelerinin beş kademeli oluşu İslam’ın beş şartını

-bütün pencerelerinin 99 tane oluşu Cenab-ı Hakk’ın 99 ismini

-vaaz kürsülerinin 4 tane oluşu 4 hak mezhebini

-mabedin bütün külliyesinde 32 kapının oluşu İslam’ın 32 farzını

-arka minarelerinde 6 yolun olması imanın 6 şartını

Okudunuz mu?  Girdim gül bahçelerine

-caminin minarelerinde 12 şerefenin oluşu da yaptıran Osmanlı Devleti’nin 12. padişahını sembolize etmektedir…

(bende bilmiyordum öğrendim )

Süleymaniye Sırları

Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini göstermek adına inşa ettirildi. Camii ve külliyesi 7 senede bitirildi.

Ancak 7 yıllık bu uzun süre Kanuni’nin canını sıkmıştı. Sinan’ın yapıyı neden bir türlü açmadığını anlamamıştı. O sırada her taraftan da dedikodular yağmaya başladı Sultan’a.

Kanuni durumu kendi gözleriyle görmek için bir ikindi vakti Süleymaniye’ye gitti. Muhteşem yapının içine girdiğinde Sinan tam da söylendiği gibi caminin ortasında oturmuş nargilesini tüttürmekteydi..

Sultan gözlerine inanamadı. Tok sesiyle ve bütün haşmetiyle ” Bu ne iştir Mimarbaşı ” diye haykırdı. Oysa Mimar Sinan’ın içtiği nargilede tömbeki yoktu. İçtiği sadece suydu

Usta mimar nargilenin fokurtularını dinleyerek caminin akustiğini ölçmeye çalışıyordu. Mihraptaki imamın sesini aynı oranda bütün camiye nasıl ulaştıracağını hesaplıyordu.

Bunun için Anadolu’nun değişik köşelerinden 65 tane dev turşu küpü getirtti. Bu küpleri içleri boş ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirdi.

Amacına ulaşmıştı Mimarbaşı. Sesi yüzlerce metrekarelik mekanın her köşesine en iyi şekilde yaymayı başarmıştı. Kanuni’de Sinan’ın niyetini anlamış ustasını hemen bağışlamıştı..

Mimar Sinan yapının içine bir de hava koridoru inşa etti. Elektriğin henüz bulunmadığı o yıllarda Süleymaniye 275 dev kandille aydınlatılıyordu.

Sinan bu kandillerden çıkan is camiye zarar vermesin ve cemaati rahatsız etmesin diye orta kapının üzerine küçük bir odacık yaptırdı.

Binanın değişik köşelerine açtığı oyuklardan giren islerin bu odada toplanmasını sağladı. Şaşırdınız değil mi? Durun daha bitmedi…

Ve adına da İs Odası denilen bu bölmenin içine özel bir nemlendirme sistemi kurdu Sinan. Odada toplanan islerden dönemin en kaliteli mürekkebini damıttı.

Süleymaniye’nin duvarlarında gördüğünüz o muhteşem kalem işleri yazılar süslemeler caminin kandillerinden çıkan isten damıtılan o mürekkeple yapıldı.

Bütün bunlar bunlar günümüzden 458 yıl öncesinin bilimiyle teknolojisiyle yapıldı.Son Bir Şifre Daha Var. Hani oyuklar var ya isin bir odada toplanmasını sağlayan hava akımını içeri alan.

Dışarıya çıkıp o iki oyuktan içeriye baktığınızda birinden caminin içindeki diğerinden ise Muhammed yazılı dev levhaları görürsünüz.

Ayrıca Süleymaniye’nin hangi köşesini hangi duvarını hangi açısını ölçerseniz ölçün sayısal olarak karşınıza kelimesinin ve katlarının çıktığını görürsünüz.


selimiye camiinin sırları

SİYAH SANCAK
2.selim adına mimar sinan tarafından 6 yılda bitirilen ve kendisinin "ustalık eserim" diye iftihar ettiği Selimiye Camii bir çok manevi vasıfları sembolize emektedir…

Okudunuz mu?  Yanık Buğdaylar Kitabının Özeti.

-caminin tek kubbesi oluşu,Allah ‘ın birliğini

-pencerelerinin beş kademeli oluşu, İslam’ın beş şartını

-bütün pencerelerinin 99 tane oluşu, Cenab-ı Hakk’ın 99 ismini

-vaaz kürsülerinin 4 tane oluşu, 4 hak mezhebini

-mabedin bütün külliyesinde 32 kapının oluşu, İslam’ın 32 farzını

-arka minarelerinde 6 yolun olması, imanın 6 şartını

Okudunuz mu?  Osmanlıca Türkçesi okuyalım

-caminin minarelerinde 12 şerefenin oluşu da yaptıran Osmanlı Devleti’nin 12. padişahını sembolize etmektedir


Yanıt: Selimiye Camii’nin bilinmeyen sırları

ravza 2
görmeyi isterdim ama nasip inşALLAH sağolasınız


Soru: Selimiye Camii’nin bilinmeyen sırları

VanLi
MaşAllah çok güzel inşAllah görmek nasip olur


judge
İstanbulda olduğum için gitmek zor olmadı şükür 🙂

Okudunuz mu?  EY SEVDİĞİM...! Sen benim en gizli sadakam

anlatılanları bizzat cami imamından dinledim gerçekten görülmesi gereken harika bir eser….

ek olarak şu bilgileri de aktarmak isterim…..

caminin açılışı için devrin gayrimüslim sultanlarından biri kare şeklinde mermer bir taş gönderir ve bu taşı minbere koydurmasını ister daha taş gelmeden hem mimar sinan hem sultan süleyman rüyasında taş içinde haç olduğunu görürler ve gördükleri rüya gerçektir içinde haç bulunan bu mermer taş caminin girişinde ayak altında bulunmaktadır giden gelen üzerine basar 🙂 bariz bir şekilde haç işaretini görebilirsiniz….

Okudunuz mu?  Şimdi hoşcakal demenin zamanı amma 'sen ''Hoşca" kalmayı hak etmiyorsun

artı cami içerisinde yek pare şekilde 4 sutün bulunmaktadır bunlara ek olarak iki sütun da cami bahçesinde gömülüdür….sütunlar tek parçadır….dünyanın değişik bölgelerinden getirtilmiştir….yine bunlarda mermerdir….tek parça mermer….


judge
konuyu açan kardeşimiz hem süleymaniye hem selimiye camiyi almış….kafam karıştı ya bildiğim şeyi yanlış mı hatırlıyorum diye….benim yazdıklarım süleymaniye cami için geçerli arkadaşlar 🙂

Okudunuz mu?  Elif Kadar Yanlızım Bu Gece

?????
Bilmiyordum sagolasın daha neler varda haberimiz yok


ferro
SeLamun ALeykum.Mimar Sinan’ın caminin yapıLacağı yerin zemini hakkındaki düşüncesi de güzeL.O böLgeye büyüş taşLar getiriyor ve zemini depreme dayanıksız diye zemini sağLamLaştırıyor.Büyük sanatkarLarın eserLeri büyük oLur..


Kayıtsız Üye
selimiye caminin tipa tip ayneni giresunun ilcesi bulancakta yapildi 25 sene yapimi sürdü muhtesem cami

Okudunuz mu?  Tefekkür ile ilgili şiir

Kayıtsız Üye
camiyi 11. padişah yaptırdı


selimiye camii sırları, selimiye camiinin sırları, selimiyenin sırları

Bu kategoride yer alan Edebiyatımızda Dünden Bugüne Çocuk Şiirleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Selimiye Camii’nin bilinmeyen sırları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.