Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:04
ibadetler
Yönetici

Cuma Günü özellikle Neler Yapılır?

Cuma Günü özellikle Neler Yapılır?

Hoca
CUMA GÜNÜ ÖZELLİKLE NELER YAPILIR?
1358- Abdurrahman b. Ebu Saîd (r.a), babasından naklediyor Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Akil baliğ olan her kimsenin Cuma günü gusletmesi, dişlerini misvaklaması ve koku sürünmesi vaciptir. Hadisin ravilerinden Bükeyr, Abdurrahman’ı zikretmemiş ve koku konusunda: Kadın kokusu bile olsa sürünmelidir demiştir. (Buhârî, Cuma: 3; Ebû Davud, Tahara: 129)

Okudunuz mu?  Günlük hayatta hangi isim, kaç kere, ne için zikredilmeli?

7- CUMA GÜNÜ GUSUL YAPMAK GEREKİR
1359- İbn Ömer (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Biriniz Cumaya geldiğinde mutlaka gusletsin. (Buhârî, Cuma: 3; Ebû Davud, Tahara: 129)

8- CUMA GÜNÜ GUSLETMEK MUTLAKA GEREKİR Mİ?
1360- Ebu Said el Hudri (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Cuma günü gusletmek akıl baliğ olan herkese gerekir. (Buhârî, Cuma: 3; Ebû Davud, Tahara: 129)
1361- Câbir (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her Müslüman’ın haftada bir yıkanma günü vardır. O da Cuma günüdür. (Müsned: 13747)

Okudunuz mu?  Zikir ehline verilecek mükafat .

9- CUMA GÜNÜ GUSÜL YAPILMASA DA OLUR MU?
1362- Kasım b. Muhammed b. Ebu Bekir (r.a)’den: Ashaptan bir kısmı Aişe’nin yanında Cuma günü gusletmenin gerekip gerekmediği hakkında konuşuyorlardı da Aişe şu olayı nakletti: Bazı insanlar yüksek yerlerde oturuyorlar ve Cuma günü de bu mescide geliyorlardı, bunların üst başları kirli idi. Bir rüzgar estiğinde kirli kokuları etrafa yayılır ve toplumu rahatsız ederlerdi. Bu durum Rasûlullah (s.a.v)’e arz edilince: Onlar yıkanmıyorlar mı? buyurdu. (Buhârî, Cuma: 15; Müslim, Cuma: 1)
1363- Semure (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kim, Cuma günü abdest alırsa; ne güzel yapmıştır. Kim de guslederse, daha değerli bir iş işlemiş olur. (Müslim, Cuma: 1; Tirmizî, Cuma: 356)

Okudunuz mu?  İnşikak süresinin fazileti

10- CUMA GÜNÜ GUSLETMENİN DEĞERİ VE KIYMETİ
1364- Evs b. Evs (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kim, kendisi gusleder ve başkasını da guslettirirse ve erkenden mescide gelir ve imama yakın olarak hutbeyi dinlerse ve hutbe esnasında da hiçbir şeyle meşgul olmaz ise, attığı her adım için; bir sene oruç tutmuş ve geceleri de ibadet etmiş sevabı alır. (Tirmizî, Cuma: 356; Ebû Davud, Tahara: 129)

Okudunuz mu?  Cemaatle namaz 27 kat daha faziletli

Cevap: Cuma Günü özellikle Neler Yapılır?

Ecrinim
misvak yerine diş fırçası da olur değilmi mum kardeş?


Yanıt: Cuma Günü özellikle Neler Yapılır?

Hoca
< misvak yerine diş fırçası da olur değilmi mum kardeş? >
ikisi de olsun.:) biri diğerinin yerini tutmaz.

Okudunuz mu?  Peygamberlerden başkasına salât ve selâm getirmek/okumak

Soru: Cuma Günü özellikle Neler Yapılır?

Yetim
Allah cc razı olsun hocam


Yakut
Allah Razı Olsun Hayırlı mubarek cumalar


ehli-sunnet
< Kim, kendisi gusleder ve başkasını da guslettirirse ve erkenden mescide gelir ve imama yakın olarak hutbeyi dinlerse ve hutbe esnasında da hiçbir şeyle meşgul olmaz ise, attığı her adım için; bir sene oruç tutmuş ve geceleri de ibadet etmiş sevabı alır >
Allah Razı oLsun

Okudunuz mu?  Yasin Suresi'ndeki sırlı müjdeler nedir?

Fetva Meclisi
Akil baliğ olan her kimsenin Cuma günü gusletmesi, dişlerini misvaklaması (fırçalaması) ve koku sürünmesi gerekir


Ecrinim
"Kim, Cuma günü abdest alırsa; ne güzel yapmıştır. Kim de guslederse, daha değerli bir iş işlemiş olur

Allah c.c. razı olsun hocam

Okudunuz mu?  Nafile Namazların önemi ve Fazileti: Evvabin Namazı

Hayat Rehberi
cuma günü yıkanılır, güzel bir abdest alınır, tırnaklar kesilir, en güzel elbise giyilir, güzel kokular kullanılır ve cumaya erken gidip camide de kimseyi rahatsız etmeden uygun yere oturulup hutbe dinlrnilir.


mümin
Cuma günü sünnetler yerine getirilir


Şema
ılır, cuma günü neler yapılmalı? Kısaca maddeler halinde

Okudunuz mu?  Adiyat suresinin fazileti

Cuma namazına erken gitmeli
Temiz ütülü elbise giymeli gül kokusu sürmeli


cuma günü neler yapılır, cuma günü neler yapılmalı

Bu kategoride yer alan Cuma gecesi Duhan süresini okuyanın sevabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma Günü özellikle Neler Yapılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.