Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:18

Damat kayınvalide ilişkisi

Damat kayınvalide ilişkisi

duayamuhtaç
Eşimle ben memlekete gittiğimizde eşim annemin elini öper annemse tamamen iyi niyetle evladı yerine koyduğu için onun yüzünü öper.Bunun dinen bir sakıncası varmıdır.Nikaha zarar vermesi sözkonusumudur?TEŞEKKÜR EDERİM.


Cevap: damat kayınvalide ilişkisi

Berât1
El öpmek İslam-i bir emir ve tavsiye değildir. Eskiden beri gelen hürmet ifadesi olarak kullanılan bir adettir.

Okudunuz mu?  Geçmişe Takılıp Hiçbir şey Yapamamak

Herhangi bir dünya menfaati için el öpmek mekruhtur. Herkesin eli öpülmez. Ana,baba ve âlimin eli öpülebilir. Kadın da kocasının elini öpebilir.
Kadın, evlenilmesi kendisine ebediyyen haram olan babası, dedesi, amcası,dayısı,kardeşi ve kayınpederinin elini öpmesi caizdir. Fakat babasının dışndakilerin elini öpmemek evladır. Kadın mahremi olmayan yanlız yaşlı olduğu için bir erkeğin elini öpemez, Ancak bir erkek mahremi olamayan yaşlı kadının elini öpebilir. görüşü vardır. ama öpmemeleri daha uygundur. İhtiyar kadınların elini mahremi olmayan erkeklerin sıkabileceğine dair bazı görüşler vardır. Ancak erkek ne kadar ihtiyar olursa olsun, mahremi olmayan hanımlar onun elini sıkamaz ve öpemez.

Okudunuz mu?  Altının zekatı ile ilgili soru ve cevaplar

İmam Merginani: "Bir erkek, şehvetten emin olsa bile mahremi olmayan kadının elini ve yüzüne dokunması helal olmaz." Eğer mahremi olursa öpebilir, Ancak onunda başka hususları vardır. "Hurmet-i mushara" bölümüne bakınız. Eğer şehvet duyacak yaşta genç kız olursa onda el öpmek caiz değildir. Ancak şehvet duymayacak kadar yaşlı olan elini öpmek haram olmaz.

Okudunuz mu?  Yevm-i Şek günü nedir? Şek günü Ne Yapılmalıdır?

Kadının kadınları, Erkeğin de erkeği bir şevkat ifadesi olarak kucaklaması,baş,alın, gibi yerlerden öpmesi caizdir. çocukları şefkatle kucaklamak ve öpmek caizdir.

Kaynak;
(185 Dureru’l-Hukkam:1/138)
(186 el-Hidaye: 4/84)
(186 el-Hidaye: 4/83)
(186 el-Hidaye: 4/83)


Yanıt: damat kayınvalide ilişkisi

Ecrinim
ben bu ayrıntıyı bilmiyordum,yaşlı be erkek olan arkabağlarımın da elini öperdim,demek ki doğru değilmiş,
Bilgilendirdiğiniz için Allah razı olsun Berat kardeş.

Okudunuz mu?  İnsanlar Hz. Adem'den geliyorsa ırklar nasıl oluştu?

Soru: damat kayınvalide ilişkisi

güleda
bu durumda damatda kayınvalidesine ömür boyu haram olduğu için elini öpebiliyor, öyle değil mi??


yılan
bu hususları bilmeyen çok kişiler var


Kayıtsız Üye
Mrb hocam benim sorum su: biz is geregi tanimadigimiz bir memleketteyiz ben kaynanami ve kayinpederimi tlfnla arayip hal hatir sorarim ama kocam benim annemi ve babamı aylar girer aramaz ben söyleyince bazen arar.geçen gün babam hastaymis bir ara geçmiş olsun de hemde nezamandir hiç aramadin bir hal hatır sormuş olursun dedim tmm dedi gecistirdi ve sordum kendisine aradım die yok aramalimidir dedi.hocam aynı şeyi kendi öz babasi için desem aradı. Böyle ayrımcılık yapması çok zoruma gidiyor size sorum su damadın kaynanasi ve kayinpederi üzerindeki haklarını sayarmisiniz tskederim

Okudunuz mu?  Yemin keffareti sırası ile yapılması gerekenler!

arifselim
Merhaba hanım kardeşim. Eşler arasında mümkün mertebe sorunları konuşarak ve güzellikle çözmeye gayret edilmelidir. İlk önce kendinizin birbirinize karşı sorumlulukları yerine getirmelisiniz. Sizin birbirinize karşı olan hakların önemi başkalarının haklarından önce gelir. Her zaman için bunu ölçü edinin. Daha eşler birbirlerinin ailelerine sevgi, saygı ve ilgiyi göstermelidir.

Okudunuz mu?  Yurt dışında faiz caiz midir? (darul harb)

Kayıtsız Üye
Hz Fatima annemiz damatlarıyla nasıldı ? Ve neden biz peygamber efendimizin yaptığı davrandığı gibi yaşamıyoruz ? Tanıdıklarım var damat kayın validesini 1 sefer bile görmedi çünkü dinen günah olduğunu sanıyorlar ve bu kesim gerçekten dini doğru yaşadıklarını zannediyorlar sizde bu doğru bir şey mi ?

Okudunuz mu?  Saç jölesi kullanmak abdeste ve namaza zarar verirmi?

Kayıtsız Üye
kardeşim Hz Fatima ra kızı yoktuki damadı olsun.
Dinen kayınvalide ve kayınpederden sorumlu değiliz ama böyle adetler var ve bunlar yöreseldir.
Eşler birbirinden sorumludur.


kaynana damat ilişkisi, damat kayınvalide ilişkileri, damat kaynana ilişkisi

Bu kategoride yer alan İslamda El Öpmek [Soru ve Cevapları] başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Damat kayınvalide ilişkisi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.