Anasayfa
4 Ağustos 2022, 15:29
Hadisler
Yönetici

Yere düşen lokma ve yiyecek parçaları ne yapılmalı?

Yere düşen lokma ve yiyecek parçaları ne yapılmalı?

Hoca
yere düşen lokma ve yiyecek parçaları ne yapılmalı?
1802- Câbir (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Biriniz bir şey yerken bir parçası yere düşerse, onu alıp üzerindeki bulaşanı giderip yesin şeytana bırakmasın. (İbn Mâce: Etıme: 13)
ž Tirmizî: Bu konuda Enes’den de hadis rivâyet edilmiştir.
1803- Enes (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) yemeğini yedikten sonra yemek yediği üç parmağını yalardı ve şöyle buyururdu. Birinizin yiyeceğinden bir parçası yere düşerse düşen parçadan toz toprak ne varsa onu giderip o parçayı yesin o parçayı şeytana bırakmasın. Rasûlullah (s.a.v.), yemek kaplarını tertemiz etmemizi bize emreder ve şöyle buyururdu: Yemeğinizin hangi parçasında bereketin olduğunu bilemezsiniz. (İbn Mâce, Etıme: 13)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen garib sahihtir.
1804- Ebû’l Yemân el Mualla b. Râşid (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Sinan b. Seleme’nin çocuk doğuran cariyesi ninem Ümmü Âsım’dan rivâyet ederek şöyle dedi: Nübeyşetül Hayr bize geldi biz bir tabakta yemek yiyorduk, bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.)’in şöyle buyurduğunu bize aktardı: Her kim bir kapta yemek yer ve o kabı da tertemiz hale getirirse o tabak kendisi için istiğfar eder yani o kimsenin günahlarının bağışlanmasını ister. (Ebû Dâvûd, Etıme: 17)
ž Tirmizî: Bu hadis garib olup bu hadisi sadece Mualla b. Râşid’in rivâyetiyle bilmekteyiz. Yezîd b. Harun ve hadis imamlarından pek çok kimse bu hadisi Mualla b. Râşid’den rivâyet etmişlerdir.


Yorum: Yere düşen lokma ve yiyecek parçaları ne yapılmalı?

ATİE
peygamber efendimiz herzaman mütavazi anlayışlı ve herkesle uyumlu bir insan olmuştur onun yaşayışı aslında örnek alınması gereken ve uygulanması gereken bir hayattır

Okudunuz mu?  Cami'-El-Câmi'u's-Sahîh [Hadis Terimi]

yere düşen yiyeceği yemek hadis, yere düşen bir şeyi yemek hadis, yere düşen bir şeyi yemek sünnet mi

Bu kategoride yer alan Keler eti yenir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yere düşen lokma ve yiyecek parçaları ne yapılmalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.