Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:46
kadin
Yönetici

Lohusa halinde kan kesildikten sonra beklemek ve Sezeryan ile doğumda, herhangi bir değişiklik varmı

Lohusa halinde kan kesildikten sonra beklemek ve Sezeryan ile doğumda, herhangi bir değişiklik varmı

Hoca
Lohusa halinde kan kesildikten sonra emin olmak için beklemek gerekir mi? Sezeryan ile doğumda, herhangi bir değişiklik var mıdır?

Nifas/Lohusalık müddeti, alimler arasında farklı şekilde değerlendirilmiştir.

Okudunuz mu?  Kötü kadın hakkında

Hanefî ve Hanbelilere göre, bu sürenin azami miktarı, kırk gündür. Malikî ve Şafiilere göre ise, altmış gündür. (bk. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/467).

İki aybaşı hali arasında olduğu gibi, lohusalık ile aybaşı hali arasındaki temizlik süresinin en azı on beş gündür.(bk. ed-Durru’l-muhtar, 1/308). Buna göre, lohusalığın en son sınırı olan kırk gün kan devam ettikten sonra kesilirse, arkasından görülecek bir kanın aybaşı/hayız kanı sayılması için on beş gün bir ara-temizlik süresinin geçmesi gerekir. Bu, alimlerin büyük çoğunluğunun görüşüdür.

Okudunuz mu?  Eşarp yerine Şal kullanmak caiz mi?

İmam Azam’ın Hanefî mezhebine damgasını vuran müfta bih /uygulanan görüşüne göre, Lohusalık döneminin azamî süresi olan kırk günlük süre esnasında -iki kan arasında- meydana gelen herhangi bir temizlik -ister 15 günden az, ister çok olsun- lohusalıktan sayılır, bir temizlik süresi olarak değerlendirilmez(bk. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/464).

Okudunuz mu?  Müslüman kadının giyim şekli nasıl olmalıdır?

Buna göre, eğer doğum yapmış olan kadın, tecrübe ettiği belli bir gün sayısı varsa, bu günlerin tamamlanmasını bekleyebilir. Şayet itimat ettiği böyle bir tecrübeye sahip değilse, temizlendiğine kanaat getirdiği zaman namazını kılar. Tekrar başladığı zaman yine bırakır ve o esnada kıldığı namazların sevabını alır inşAllah.

Okudunuz mu?  Dul kadının tekrar evlenmemeye sabrı

Sezeryanın -lohusalık süresinin kısalması, kanın azalması gibi bazı etkileri olsa bile-, işin fıkhî yönü bakımından normal doğumdan farklı bir etkisi yoktur.

İlave bilgi için tıklayınız: forumduasi.com/ozel-mahrem-konular/20990-logusalik-nifas-nedir.htmlLoğusalıkNifas Nedir? – Mumsema islam Arsivi

Sorularla İslamiyet


lohusalık ne zaman biter, lohusalik ne zaman biter, dinen lohusalık ne zaman biter

Bu kategoride yer alan Adetli İken Diş Dolgusu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Lohusa halinde kan kesildikten sonra beklemek ve Sezeryan ile doğumda, herhangi bir değişiklik varmı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.