Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:04
ibadetler
Yönetici

Hu Çekmek Hakkında

Hu Çekmek Hakkında

@mir
sesli toplu zikir

Allah….Allah…. hu….hu….diyerek zikretmek dinde var mıdır ?
Şüphesiz ki Allah’ı O’na yakışır tarzda Kur’an’ın ve Sünnetin emrettiği şekilde zikretmek en güzel ibadetlerdendir…
Allah c.c kitabında kullarına zatını en güzel isim ve sıfatlarıyla tanıtmıştır. O’nu, Kur’an’ın ve sünnetin tarif ettiği lafızlarla zikretmek gerekir. Çünkü zikir bir ibadet çeşididir ve tevkifidir, – yani Kur’an ve Sünnettin emrettiği lafızlarla olmalıdır –
Dolayısiyla biz O’nun bizden istediği ve emrettiği şekilde ibadet etmekle ve zikretmekle emrolunduk….. Heva ve arzumuzdan, aklımızdan veya çevremizden öğrendiğimiz, gördüğümüz lafızlarla O’nu zikretmek ve O’nun adını yüceltmek doğru değildir.
Sorunun cevabına gelince, Allah….Allah…. hu….hu…. veya … Hayy …. Hayy … diyerek zikrin meşruluğuna dair, Kur’anın ve Sünnetin temiz sayfalarında bir delil bulunmamaktadır.
Bu lafızlarla zikretmek konusunda Ayet ve Hadis de yoktur…. Kur’an ve Sünnet çizgisinde yetişen ve bu iki kaynağı en iyi şekilde bilen sahabe ve onlara ittiba eden tabiin hayatında da böyle bir zikir yapıldığına dair delil bulunmamaktadır…. Onlar ki dini en iyi şekilde bilenler, onu hakkıyla uygulayanlar ve yine ona en iyi şekilde davet edenlerdi.
Değerli Müslümanlar ! Bununla beraber yine bilinmesi gereken hususlardan birisi de ; Allah… .Allah…. hu….hu…. veya … Hayy … Hayy… diyerek zikretmek Arap dili açısından da anlam ifade etmez. Çünkü Arapçada müfid cümle – yani anlamlı cümle – ancak Elhamdulillah, SubhanAllah, Allahu Ekber gibi lafızlardır.
Araplar Allah… Allah… hu… hu … Hayy … Hayy diyerek Allah’ı zikretmezler…. Neden ? … Çünkü bu ifadeler bir anlam ifade etmezler. Bu kelimelerle yapılan zikir Allah’ı övmediği gibi, Kur’an ve Sünnette de böyle bir tarif yoktur.
Bu nedenle, Müslümanların farkında olmadan veya anlamını kavramadan, hu , hu derken, veya hay hay derken daha sonra şeytanın süslemesi ve saptırmasıyla he he veya hav hav gibi ifadeler ağızlarından çıkmaya başlıyor.
Bu ifadeler inanın abartılı ifadeler falan değildir… Bu gibi manzaralara bir Müslüman olarak – hatta bir zamanlar bir tasavvufçu olarak – şahit olduğum şeylerdir.
Bu ise şeytan ve avanelerinin aldatması ve müslümanları eğlenceye alması demektir…. Böylesi bir amel neticesinde, şeytanın inananları saptırarak dil hatalarına düşürdüğü açıktır…. Dolayısıyla bu türden yalan yanlış uygulamaların akideye verdiği zararı da göz önünde bulundurursak, akıl ve basiret sahibi bir Müslümanın bu şekildeki bir ameli meşru görmesi düşünülemez.
Hulasa kardeşlerim ; bu lafızlarla Allah’ı zikretmek bidattir ve asla caiz değildir… Bu şeytanın bir aldatmasıdır… Ve unutmayın ki şeytan, inananların apaçık düşmandır. Dolayısıyla düşmana karşı Kur’anın ve Sünnetin sağlam kalesine sığınmak lazımdır.
Allah resulü s.a.v’in sünneti seyiyesinde bu konuda binlerce hadis varken, heva ve arzularımıza uygun olarak icadettiğimiz zikir çeşitleriyle Allah’ı zikretmek ne derece doğrudur?… Halbuki Allah’u azze ve celle her konuda olduğu gibi bu konuda da Resulü s.a.v’de güzel bir örnek olduğunu bizlere bildirmektedir…
Biz hiçbir Resulü Allah’ın izniyle itaat edilmekten başka bir amaçla göndermedik. NİSA: 64
Eğer ona itaat ederseniz doğru yolu bulursunuz NUR: 54

Okudunuz mu?  Estağfirullah ellezî lâ ilâhe illâ hû demenin hükmü ve fazileti

Andolsunki Allah ın Resulünde sizin için, Allah’ı ve Ahiret gününü umar olanlar ve Allah’ı çok zikreden kimseler için pek güzel bir örnek vardır. AHZAB: 21
…Resul size neyi verdiyse ,onu alın;sizi neden nehyetti ise, ondan da sakının. Allah’tan korkun, şüphesiz Allah ın azabı çok çetindir. HAŞR: 7

Okudunuz mu?  Cuma günü için Güsledenin (yıkanan) sevabı

Deki :Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah’ta sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah Ğafurdur, Rahim’dir. ALİ İMRAN: 31
Allah ın davetçisine icabet edin ve ona iman edin ki Allah, sizin için günahlarınızdan bir kısmını bağışlasın ve sizi o acı azaptan korusun. AHKAF: 31
Ey iman edenler ! Sizi, size hayat verecek şeylere çağırdığı zaman Allah ve Resulünün çağrısına uyun. ENFAL : 24
… Ebu said el-Hudri r.a’dan. : Resulullah s.a.v şöyle buyurdular : Ey insanlar! Size iki ağırlık bıraktım. Bunlar, Allah’ın kitabı Kur’an ve benim sünnetim…" Bağdadi : El-Fakih : 1.C.94 Malik Muvatta – Albani sahih der
Hulasa değerli Müslümanlar ; Allah Resulü s.a.v’in de dediği gibi :
Kim bir amel işler de o amel bizim emrimizin dışında olursa, o merduttur. – yani reddolunur –
Müslim : 5.C.1718.N – İbni Hibban : 1 / 26 – 27 – Darekutni : 3.C.4457
Tacuddin El-Bayburdi

Okudunuz mu?  Zikir ehline verilecek mükafat .

Cevap: Hu Çekmek Hakkında

ravza 2
RABBİM razı olsun her doğru bilgiyi bizlere ulaştıran bütün mümin kardeşlerimizi RABBİM cennet makamıyla mükafatlandırsın sağolasınız


Yanıt: Hu Çekmek Hakkında

@mir
Amin Ecmain
Allah cümlemizi faydalanan ve faydalanılan kullarından eylesin
Amin


Soru: Hu Çekmek Hakkında

meryemgül1
" Andolsunki Allah ın Resulünde sizin için, Allah’ı ve Ahiret gününü umar olanlar ve Allah’ı çok zikreden kimseler için pek güzel bir örnek vardır. "AHZAB: 21
"…Resul size neyi verdiyse ,onu alın;sizi neden nehyetti ise, ondan da sakının. Allah’tan korkun, şüphesiz Allah ın azabı çok çetindir." HAŞR: 7

Allah c.c.razı olsun kardeş emeğinize sağlık


zehraoku
Cehri ve hafi zikir

forumduasi.com/tefekkur-ve-zikir/22227-cehri-sesli-zikir-hafi-gizli-zikir.html


zehraoku
ÖZEL ZİKİR TÜRLERİ

Soru: Bazı Sûfı ve dervişlerin (özellikle Yesevi’lerin) "Zikr-i erre" diye bilinen, (Lafza-i Celal’i Hançereden testere sesine benzer bir ses çıkararak zikretmek) zikirleri caiz midir? Hiçbirşey ilave etmeksizin yalnızca "Allah, Allah, Allah….." diyerek zikretmek, Allah’ı zikretmek midir?

Cevap: Caiz ve dinende uygun olan bir zikirdir. "Allah, Allah" diyerek zikretmek, zikrin en faziletlisidir.

Allah’u Teala’nın isimlerinden ve sıfatlarından biriyle ve bunlara delâlet eden zamirlerle benzeri diğer bütün çeşitleriyle Cenab-ı Hakk’ı zikretmek caizdir. Yalnız kalben veya yalnız hançere ilede yapılmış olsa zikir geçerlidir. Cenab-ı Hakk’ı hatırlama ve hissetmenin sebep olduğu hal zikredeni etkisi altına aldığı zaman, İlahi isim ve sıfatlardan biriyle veya bunlara delâlet eden "Hu,Ha ve Hi" diyerek, arapça olmayan cümlelerle de olsa zikretmek caizdir.

Doğruyu en iyi bilen Allah’tır. (Feteva-yı İbn-i Hacer) İnsan vücudunda hançere ile kalbi birbirine bağlayan bir kanal vardır. Hançereden ses çıkarmak suretiyle yapılan Lafza-i Cellâl zikri, kalbte bir hararetin doğmasına sebeb olur. Bu hararet, kalbi tasfiye eder. Ve orada zikrin nurunun zuhurunu sağlar.

(Bustân ul Fıkh ve Feteva el Hadika)


@mir
zehra kardeş bu yazdıklarımı sadece kendi üzerine alınma
sadece gerek duydum ve yazıyorum

Okudunuz mu?  Salavat-ı Şerifler ve faziletleri

yukarıda ve başka yerlerde
yazdığımız ayet ve hadisler kafi gelmiyor
sahih İslami anlayışı yansıtan yazılara sürekli akli gerekçelerle
ve
ayet ve hadis zikretmeden
karşı çıkmak adet halini almış ne yazık ki

şimdi ben de bu seferlik bu yöntemi deneyeceğim
zehra kardeş
sizin emriniz altında
hatta çok daha aşağılarda çalışan bir işçiniz olsa
ve size "zehra, zehra, zehra" veya "amirim amirim amirim" diye hitab etse
ve her "buyur" deyişinizde o gene
"zehra zahra.." demeye devam etse
ve bu saatlerce hatta yıllarca sürse
ne hissedersiniz?
şahsen milyon kere "zehra" demesindense bir kere "zehra hanım siz şöyle şöyle zekisiniz, çalışkansınız vs." demesini
hatta
"zehra hanım bence siz çok tenbelsiniz" demesini daha çok tercih edersiniz değil mi?

Okudunuz mu?  Ahzab suresinin fazileti

işte "Allah Allah…" denmesi de bunun gibidir
bunu milyonlarca söylemektense
bir kere "La ilahe illAllah" demek daha makbuldür.

benden size tavsiye
kökeni Kur’an ve sünnete dayanmayan bir ibadeti milyonlarca kez yapacağınıza
Kur’an ve sünnet kökenli bir ibadeti
mükellef olduğunuz kadar yapınız daha iyi olur


Rayyan Emir
sesli zikir hakkinda fikrim yok hiç yapmadim ama ziplayanlar,bagiranlar ustunu basini yirtanlari gördüm ne derece doğru bilmiyorum .. belki çok fazla esmaul husna zikredilince agir gelip bunyeye olmadik seyler yaptiriyor olabilir.

cunku ben 500luk tesbihle zikir cekerken 5 kere 99 tane Allahutealanin isimini zikrediyorum. kaç kere 500luk bitiyor hatirlamiyorum. ozaman elim kolum kesiliyor nefes alamiyorum. vs.. bilmeden yapmamak lazim.

secdeye kapanip Rabbimi düşünüyorum cogu zaman icimden onunla konusuyorum sanki bana maneviyat anlaminda sarilma duygusu veriyor. niyet onemlidir diyorum ben icten yapilan zikir en guzeli sanki


svmş’ben
dileyen istediği zikir şeklini tercih edebilir ama benim tecihim sessiz zikirdir


@Burcu
Konu için Allah(celle celaluhu) razı olsun ,
ilk bakışta ‘Allah demeyelim mi yani’ gibi bir önyargı oluşma ihtimaline karşın bu ihtimali neredeyse hiçe indiren bir gereklilikle gayet iyi anlatılmış ..
Öyle ya ‘Övülmeye Layık Olan Şanı yüce Rab’bimiz’i övmeyelim de ya ne yapalım ? Ona hamdetmeyelim , istiğfar etmeyelim de (haşa) kime edelim .. Allah demek Ne Büyük Şereftir dilimize ; ve Rab’bin isminin yanına Allah Ehad’dir ..! Allah Samed’dir deyip söylemek ne güzeldir .. Üstümüzü başımızı yırtıp Allah’ı anıp kendimizi harap etmek işimize gelir de biri canımıza dokundu mu pençelerimizi çıkarır savunmaya geçeriz DEĞERLİ canımızı ; unutuveririz az önce dövünen ‘ben bir hiçim’ mesajı veren hareketlerimizi ..

Okudunuz mu?  Fil süresinin fazileti

dahası

illaha da olmayan şekilde hareket etmeyi ne çok severiz inadına .. ‘Allah’ı içten içe saygıyla anın’ .. inadına bağırıp çağırırız inadına farklı şekiller buluruz ..

Rabbim hatalarımızı ve hadsizliğimizi affetsin inşaAllah ..


zehraoku
< zehra kardeş bu yazdıklarımı sadece kendi üzerine alınma
sadece gerek duydum ve yazıyorum

yukarıda ve başka yerlerde
yazdığımız ayet ve hadisler kafi gelmiyor
sahih İslami anlayışı yansıtan yazılara sürekli akli gerekçelerle
ve
ayet ve hadis zikretmeden
karşı çıkmak adet halini almış ne yazık ki

şimdi ben de bu seferlik bu yöntemi deneyeceğim
zehra kardeş
sizin emriniz altında
hatta çok daha aşağılarda çalışan bir işçiniz olsa
ve size "zehra, zehra, zehra" veya "amirim amirim amirim" diye hitab etse
ve her "buyur" deyişinizde o gene
"zehra zahra.." demeye devam etse
ve bu saatlerce hatta yıllarca sürse
ne hissedersiniz?
şahsen milyon kere "zehra" demesindense bir kere "zehra hanım siz şöyle şöyle zekisiniz, çalışkansınız vs." demesini
hatta
"zehra hanım bence siz çok tenbelsiniz" demesini daha çok tercih edersiniz değil mi?

Okudunuz mu?  Cuma Günü özellikle Neler Yapılır?

işte "Allah Allah…" denmesi de bunun gibidir
bunu milyonlarca söylemektense
bir kere "La ilahe illAllah" demek daha makbuldür.

benden size tavsiye
kökeni Kur’an ve sünnete dayanmayan bir ibadeti milyonlarca kez yapacağınıza
Kur’an ve sünnet kökenli bir ibadeti
mükellef olduğunuz kadar yapınız daha iyi olur >
Söyledikleriniz okuyan zan ederki kuran ve sünnetten haberi var ve mütehassizdir siz bilmiyormusunuz HER ILIMDE SELAHIYETLISI SÖZ SAHIBIDIR YÜZ YILLARDIR BUNCA TARIKAT onca güzel insani yetistirmis
sizce yaptiklarinin DELILLERINI BILMIYORLARMI ??????

bedenin ihtiyaclari vardir su gibi hava gibi yiyecekler gibi hepsine ihtiyac farklidir HAVA GIBI insanin kalbinin ruhunun letaiflerinin zikre fikre duaya manevi gidalara ihtiyaclari vardir …

Siz su ayeti okudunuzmu ?? KALPLER ANCAK ALLAHI ZIKRETMEKLE MUTMAIN OLUR…

Zikir hakkinda KAC TANE HADIS-I SERIF VARDIR BILIYORMUSUNUZ ??

BILMIYORSUNUZ
BILMIYOR OLDUGUNUZUDA BURDAN ILAN ETMISSINIZ
BIRSEY HAKKINDA YAZICAKSINIZ BARI BIRAZ ARASTIRMA YAPIN YADA O ILMIN VE MESLEGIN SAHIPLERINE EHILLERINE SAYGILI OLUN…

imam -i rabbani mevlana celaleddin-i rumu imam-i gazali gavs-i azam abdulkadir geylani bediüzzaman said nursi HEPSI ZIKIRIN EHEMMIYETINDEN BAHS ETMISLER TEKRARINDAN NUR OLUR DEMISLER ONLARIN BULAMADIGI NEYU BULDUNUZ SIZ ???

Not .Derslerimizidendir gec oldu kusura bakilmasin…

Okudunuz mu?  Ali İmran Süresini Okumanın Fazileti/sevabı (Ali İmran süresi ile ilgili hadisler )

mematii
"Deki; Eğer duanız olmasa Rabbimin katında ne ehemmiyetiniz var." (Furkan suresi 77.Ayet)

"Vermek istemeseydi, istemeyi vermezdi."

@mir, Tasavvuf ehli sizler gibi itikadı bozukların sözleriyle amel etmezler. Allah (c.c) size akıl fikir versin…


@mir
< Söyledikleriniz okuyan zan ederki kuran ve sünnetten haberi var ve mütehassizdir siz bilmiyormusunuz HER ILIMDE SELAHIYETLISI SÖZ SAHIBIDIR YÜZ YILLARDIR BUNCA TARIKAT onca güzel insani yetistirmis
sizce yaptiklarinin DELILLERINI BILMIYORLARMI
??????

bedenin ihtiyaclari vardir su gibi hava gibi yiyecekler gibi hepsine ihtiyac farklidir HAVA GIBI insanin kalbinin ruhunun letaiflerinin zikre fikre duaya manevi gidalara ihtiyaclari vardir …

Siz su ayeti okudunuzmu ?? KALPLER ANCAK ALLAHI ZIKRETMEKLE MUTMAIN OLUR…

Zikir hakkinda KAC TANE HADIS-I SERIF VARDIR BILIYORMUSUNUZ ??

BILMIYORSUNUZ
BILMIYOR OLDUGUNUZUDA BURDAN ILAN ETMISSINIZ
BIRSEY HAKKINDA YAZICAKSINIZ BARI BIRAZ ARASTIRMA YAPIN YADA O ILMIN VE MESLEGIN SAHIPLERINE EHILLERINE SAYGILI OLUN…

imam -i rabbani mevlana celaleddin-i rumu imam-i gazali gavs-i azam abdulkadir geylani bediüzzaman said nursi HEPSI ZIKIRIN EHEMMIYETINDEN BAHS ETMISLER TEKRARINDAN NUR OLUR DEMISLER ONLARIN BULAMADIGI NEYU BULDUNUZ SIZ ???

Not .Derslerimizidendir gec oldu kusura bakilmasin… >
Derslerinizde iftira atmanın ahiretteki hükmünü de okuyor musunuz?
ve kul hakkı sadece gerçek ilişkilerde değil
sanal ilişkilerde de söz konusudur
mahşerde karşılaşacağız ve kısas olunacağız
biliyorsunuz değil mi?

Okudunuz mu?  Cuma gününün sünnetleri ve edepleri

musab.b.umeyr
< kalbte bir hararetin doğmasına sebeb olur. Bu hararet, kalbi tasfiye eder. Ve orada zikrin nurunun zuhurunu sağlar.
>

Allah razı olsun.
Kalbimiz nurlansın inşaAllah…

Selametle…


zehraoku
Allah, Allah" diyerek zikretmek, zikrin en faziletlisidir.


Hud112
Kimse kimseye tercihlerini din diye dayatmamalıdır..
Hele hele kafasındaki fikre Kuran’dan delil bulmaya çalışıp, kitaba uymak yerine kitabına uydurmaya kalkmamalıdır.
Kurani bir kavram olarak ‘Zikr’ nedir?
Rasulullahın ve sahabenin hayatında nasıl hayat bulmuştur??
bunları enine boyuna inceledikten sonra konu hakkında kalem oynatmak daha doğru olacaktır.
Bir yiğit çıksın bunları izah etsin. Böylece hayırlı bir hizmet etmiş olur.
Vesselam.


zehraoku
Allah c.c yardımcıniz olsun


Kayıtsız Üye
Bana gore boyle bir ibadet sekli olamaz Allah bize nasıl ibadet edicegimizi soylemis zaten kendi kafamizdan veya baskalarindan gorduklerimizi hemen yapiyoruz Allah akıl fikir versin baska bisi demiyorum her anında Allah de ibadetlerini yap Allah sana nasıl emrettiyse oyle davran iste o zaman kazananlardan olursun


FurkanOzkan
böyle bir şey olmıyacağını düşünüyordum .
Paylaşımınız için sağolun


Kayıtsız Üye
Euzubillahimineşeytanirracimbismillahirrahmanirrah im. Allahuekber hu O demek O tek demek Eşi benzeri yok demek ya Hayy hayat veren yaşamı var eden demek bizi hiçlikten çekip alan demek .şimdi Allah demek bütün ismi azamlarını içinde topluyorsa ve hayy demek Allahın ismi azamlarından ise Allah tek ve bir olduğu için her ismi azamı bütün ismi azamlarını içinde barındırır .yani sen el evvel dersin ben el ahir derim .ama ikimizde Allah demiş oluruz.muhyiddin ibn arabi hz .oku

Okudunuz mu?  Fıkıh Ilminin Tanımı

Kayıtsız Üye
Bence buradaki zikir anınız anlamında.unutmayınız anlamında.


Berk313
Bir Kere Allah Teala Haşa Biz Değildir ki Allah Diye Milyonlarca Zikretmemizden Sıkılsın tövbe Namazı kilin Haşa Allahi İnsanların Yerine Koyuyorsunuz Zehra Zehra Demekten Bikar İnsan Ama Allah İnsan değildir Haşa Kendinize Gelin Allah lafzi Esmaül Hüsnadır O zaman Esmaul Husnayi Hic Zikretmeyeceksiniz Buda Günah Dır İnsanları Yanlış yola Koymayin


Kayıtsız Üye
Kardeş merak ediyorum sen vakit namazlarını kıldıktan sonra tesbih çekmiyorsun herhalde? Yada bir tesbih namazı kılmadın hiç?? Yada meşhur olan 3 ihlas 1 fatiha okumadın. Yani senin mantığına göre ben bir kere kelime-i şehadet getireyim sonrası salayım gitsin gibi olmuş ne gerekvar tekrar tekrar namaz kılıyoruz ozaman. Yani yaklaşım açın biraz eksik olmuş hatta saçma olmuş


zikir çekmek günahmıdır, hu çekmek günahmıdır, ya hu fazileti

Bu kategoride yer alan Yetime bakmanın ve ona harcamanın sevabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hu Çekmek Hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.