Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:43
missa0
Abone

Çok evlilik (ikinci eşi almak isteyen koca, hanımından izin almak zorunda mı)

Çok evlilik (ikinci eşi almak isteyen koca, hanımından izin almak zorunda mı)

Kayıtsız Üye
ikinci eş ile evlenmek için daha doğrusu dini nikah kıymak için birinci eşin haberi ve rızası olması gerekiyormu


Cevap: çok evlilik (ikinci eşi almak isteyen koca, hanımından izin almak zorunda mı)

mumsema
İzin şartı olmasada, Sadece eşin değil herkesin haberi olması gerekiyor. Çünkü "Nikah ilandır".

Birden fazla evlenmeyi düşünen erkek, eşler arasında davranış, geceleme, adalet, giyim, ihtiyaçları giderme ve diğer konularda aralarında hiç bir fark gözetmeyeceği konusunda kesin kararlı ise ve ikinci bir evliliğe ihtiyaç hissediyorsa evlenmesi caizdir. Aksi durumda ise nikahın geçerliliğine mani olmasa bile adaleti tesis etmediği için günaha girmiş olur. Eğer bu şartlara riayet etmezse haram işlemiş ve kul hakkına tecavüz etmiş olur.

Allah, Kuran-ı Kerimde birden fazla evliliğe müsaade etmiştir. Ancak adaletli olunamayacak durumlarda tek evliliğin yapılmasını istemiştir. Bu nedenle gerekli olmadıkça birden fazla evliliğin doğru olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü birden fazla evlilik durumunda eşit davranmanın nerdeyse imkansız olduğunu, en azından çok zor olduğunu ve her erkeğin işi olmadığını görmekteyiz.

Bununla beraber ikinci bir evliliğin zorunlu olduğunu düşünen birisinin de şahitler yanında nikah kıyabileceğini ve akrabalarına haber vermesinin farz olmadığını ifade edelim.

Çok eşlilik İslam’ın getirdiği bir sistem değildir. İslam öncesi dünyada yaygın olan ve sınır tanımayan bir şekildeydi. Kadının zaten hiçbir konuda fikir beyan etmesi bile mümkün değildi. İslam dini böyle bir ortamda ortaya çıktı ve bu çok eşliliği 20-30’dan dörde indirdi. Buna da çeşitli şartlar getirdi. Bu konuda eşler arasında adaletin yapılması gibi ağır şartlar getirdi. Aksi takdirde bir hanımla evlenmenin daha sağlıklı olacağını tavsiye etti.

İslam dininin çok evliliğe ruhsat vermesinin önemli hikmetleri vardır. Toplumlarda azımsanmayacak derecede var olan hastalık, iki cins arasındaki nüfus orantısızlığı gibi faktörler bu hikmetlerden bir kaçıdır. Örneğin, Batı medeniyetinde, hanımı felç de geçirse, deli de olsa, bir erkek ikinci bir hanımla evlenemez. Bu sebeple de gayr-ı meşru yolların kapısını açmak zorunda kalmıştır. Genellikle erkekler savaşa katılırlar. Bu savaşlarda erkeklerin ölmesi ve –özellikle ahir zamanda, bir hikmete binaen doğumlarda kız çocukların sayısının daha fazla olması, kadınların ister istemez bekâr kalmasına sebep olmaktadır. İşte, gerek ağır ve müzmin hastalıklar sebebiyle olsun, ister kızların sayıca daha fazla olmasından dolayı olsun, bazen çok evlilik zorunlu hale gelebilir. Aksi takdirde, aile yuvası bir yandan erkek için cehenneme dönerken, diğer yandan birçok kadın, bu kutsal evlilik hakkından mahrum kalır. Bu ise, toplusal barışı zedelediği gibi, ahlâkı da deforme eder.

İşte İslam’ın çok evlilikle ilgili verdiği ruhsat bu yaraları tedavi etmeye yöneliktir.Bu asırda, mümkün oldukça, fertlerin tek evlilikle yetinmeleri daha uygundur. Onları zulümden, mutsuzluktan, hukukî yönden illegal-eş ve çocuklarının haklarını zayi etmekten korur. Çok evlilik söz konusu olduğu takdirde, formel hukuk açısından eski eşinden izin alması gerekmiyorsa da, ailede saygı ve sevginin devamı adına böyle bir izin ve rızanın alınması daha uygun düşer.

Okudunuz mu?  Ahirette ebeveynlerimiz

Yanıt: çok evlilik (ikinci eşi almak isteyen koca, hanımından izin almak zorunda mı)

iliman
ohoo keske sadece izin olsa,bunun ikisi arasinda esit davranmak var ki bu zamanda bu imkansiz 🙂


Cevap: çok evlilik (ikinci eşi almak isteyen koca, hanımından izin almak zorunda mı)

Misafir
Kur’an da ‘ü Teala tek kadınla evliliği Müslümanlara tavsiye etmektedir. Dolayısıyla İslam’da tek eşlilik esastır.Peki dört kadınla evlilik meselesi nedir ? İslâm’da bir erkeğin bir, iki, üç en çok dört kadınla evlenmesini belli şartlar dahilinde izin vardır. Bunlar kısaca şöyledir :

1-) İlk hanımın izin vermesi : Kadın kocası ile evlenirken, kocasına, benden sonra başka kadınla evlenmezsen seninle evlenirim der, erkek de kabul ederse bir daha başka bir kadınla erkek evlenmez.

Eğer hanımı izin verirse, erkek ancak o zaman ikinci bir hanımla evlenebilir.

2-) Belli şartlarda ancak erkek ikinci bir kadınla evlenebilir. Mesela ; bir savaş olsa erkeklerin sayısı ülke düzeyinde azalsa (her savaşta olduğu gibi) ülkede kadın nüfusu çok, erkek nüfusu az olsa. Medeni kanunlara göre her erkek bir kadınla evlense, fazlalık olan eşitliğin üstünde fazla olan kadınlar ne yapacak? Zina mı, fuhuş mu ? ( I. Dünya savaşından sonra Almanya’da, Fransa’da olduğu gibi )

Medeni kanunlar buna bir çözüm üretemiyor. Ama İslam’ın (tek kadınla eşlilik genel tavsiyesi yanında) Taaddüt-ü Zevcat meselesi gündeme gelir. Sorun kendiliğinden çözülür.

İlk hanımın iznini alan erkek ikinci eşini alır ve toplumda kim kimin eşi, kim kimin çocuğu belli olur. Toplum ahlakı bozulmamış olur. Türkiye’de çağdaş psikiyatrinin kurucusu olan Pr. Dr. Mazhar Osman bu nedenle şunu söyler : "Ben Taaddüt-ü Zevcatı bir kusur değil, kemali eser olduğuna inanıyorum.”

Zaten Avrupa’da tek eşle yaşayan, zina etmeyen , çocuğu belli olan kaç toplum vardır. Kendi toplumunun yapısını çok iyi ben Pr. Dr. Forel şunu söylemektedir : Avrupa’da tek eş taraftarlığı etiket, riyadan başka bir şey değildir. Erkek hanımını neden kandırsın ki ? Ya izin alır evlenir yada asla zina yapmaz. Batı ise zina, fuhuş, homo-lezbiyen bir toplum olma yolunda, hayvanlarla cinselliğe yönelmiş bir çağdaş lut kavmi konumundadır. Bu nedenle Angutil, "Acele T. zevcat kabul edilmelidir. Geçen her saat toplumsal bir suç olmaktadır.” demektedir.

Wictor Gambot, Charles Richet; tek eşlilik, kadına hoş görünmek için uydurul-muş yalan gösteriştir derler.

Okudunuz mu?  Hayırlısını isteyememek

Wictor Marqveritte, Ayandan Gogslere, Dr. Charles Richet, Binet Sanglet… batının içine düştüğü buhranı görüp çok kadınla evliliği savunurlar.

3-) Hanımı izin verirse, ( mali, sosyal-kültürel) şartlarda uygun olsa, erkek kendine sorar: Alacağım yeni eş ile eski eşim arasında adaleti sağlayabilecek miyim ? ikisinin çocuklarında da maddi-manevi adaleti gerçekleştirebilir miyim ? cevabı hayır ise erkek yine evlenemez, hanımı izin verse de. Yani üçüncü şart "adalet” dir.

Bu üç şartta bir arada olmalı. Biri eksik olsa, ikinci eş yasaktır.

Özetle erkek ikinci eşle evlenmek isterse; hanımından izin , kendisinden adalet şartına uyma, şartlarında uygun olması gerekir.

Bir erkeğe dört kadınla evlenme izni varda, bir kadına neden dört erkekle evlenme izni yok ?

1- Çocuk olsa kimin olduğu nasıl belli olacak. Neslin devamı, miras… buna bağlı. Günümüzde bu DNA testleri ile anlaşılabilir. Ya 1400 seneden beri geçen sürede bu nasıl anlaşılacaktı ? O dönemde de İslam, insan ve evlilik vardı.

2-) Pr. Forel’inde belirttiği gibi erkek çok kadına temayüllüdür. Ama kadın bir erkeği sever (onunla evlenir veya evlenemez..).

3-) Kadın gebe kalınca 4 erkek ne yapar ?

4-) Kadın dokuz ayda, erkek bir kaç günde çocuk sahibi olurlar.

5-) Erkek kıskançtır. (İslâm’da ikinci eş ilk hanımın iznine bağlıdır.)

Şimdi bir örnek verelim :

Bir mümin erkek ve kadın düşünelim. Erkek hanımına kötü yoldaki bir kadını gösterip bana izin ver onunla evlenip onu kötü yoldan kurtaralım dese hanımda izin verse , şartlar uygun olsa adaletli davranacağına erkek kanaat getirirse ve o kadınla evlenirse… boyalı basın olayı nasıl değerlendirir ?

"Erkeğe bak, eşi üzerine kuma aldı. Bu adam aşırı dinci, yobaz der, kadın haklarını savunur rolüne girişmez mi; araba lastiği reklamında mayolu kadınları podyumda yürüten bu medya ? Kadını bataklıktan kurtarmak suç, onu her gün bir kaç erkeğe satma çağdaşlık kabul edilir. Sanki o satılan kadınlar birinin kızı, kardeşi, annesi değil, uzaydan geldiler…!

Metres hayatını savunanlar T.Zevcata karşıdırlar. Genç kızları kandırıp kullanıp atmak varken evlenmeye niyetin yoksa eline bile dokunamazsın kuralını isterler mi bazı medeni (!)lerimiz. Ayrıca istisnai bir durum olan ve toplumun devamını amaçlayan bu tür konular hakkındaki sorular genelde cevap almak için sorulan sorulardan değildir, art niyetli sorulardır.

——————————————————————————–


Kayıtsız Üye
Diger kadinlari bilmem ama bunlarin hepsi hiç bir kadina sorulmadan erkek mantigiyla yazilmis seyler. Birincisi ben kadin olarak madem tek erkegi seviyorum onu nasl baska bir kadinla paylasayim? kadinlar sevdigi hicbirseyi paylasamaz erkege oranla daha kiskanctir. Erkek kiskanctir kadin uyumludur tamamen toplumun safsatasi. Erkeklere çok evlilik mesru gosterilmistir. Bu da erkekleri zinaya daha çok iten en buyuk sebeplerdendir. Ikincisi batida karisi delirse hastalansa erkek evleneme denilmis peki erkek delirirse kadin neden evlenemez. Bazi erkekler kisirdir kadin cocuk sahibi olmak isterse neden evlenemez? Kadinlar tek erkek sever demissiniz… peki fuhusu meslek yapan hatta bunu isteyerek yapan kocasi evde yokken aldatan kadin için ne soylememiz gerekir. Kadin aldatma oranlari da erkegi aratmayacak kadar fazladir. Insanlar cocuk için evlenmezler bu asikar Zaten kadin hayati boyunca 10 20 cocuk dogurabilir bu da bir lac ailenin cocuk ihtiyacini karsilayabilecek kadar coktur. Kadin erkek nufus sayisi dinya da esittir Turkiye de ve orta dogu ulkelerinde ne hikmetse erkek sayisi kadina oranla fazladir. Bir erkegin kadin duygulari hakkin da bu kadar yorum yapmasi pek saglikli degil. kadinlarin fiziksel gucsuzlugunden yarrarlanilarak uygulanan baskiya mesru yollar aramaniz sizi hiç bir sekilde kurtaramaz. Sirf bu yazdiklarnz yuzundn kaç kadin cehennem hayati yasiyordur evinde kimbilir. Ve kaç erkek karisini aldatip dorde kadar yolu var diyor. O çok kotuledgnz bati emin olun gorundugu gibi değil ben yasadim çok iyi biliyorum onlar duzelmeye baaslarken bizim toplum bozuldu. Sebebini siz dusunun artk. orda bile gaayri mesru cocuk sahibo olanlar genelde Turk ve musluman erkekler oluyor!

Okudunuz mu?  Son nefeste Azrâil görünür mü, görünürse nasıl görünür?

halilcan
misafir hanım, feminizm etkisinde kalmış görünüyorsunuz, kendinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Bilgisiz müslüman erkeklerin yaptığı islamı bağlamaz, nasıl bilgisiz kadınların yaptığı yanlışlar islamı bağlamadığı gibi.


urfa mehmet
Kadinlar acisindan bakildiginda çok zor bir durum. .erkek içinde oyle.. hadi diyelim erkek 2. Hanimi rizayla aldi. O 2 kadin birbirlerini kiskanacak. birinin cocuguna bir şey alsa diğer kadin surat asacak. . Birbirleriyle tartisip kocaya sikayet edecekler birbirlerini.. kadinin fitratinda var bu. Koca 2 sine de esit davransa bile diğer kadin kiskanclik yapip onu daha çok seviyorsun diye dir dir edecek. .ev islerinde bile tartisma olacak. Ayri ev tuttu diyelim. 2 kat masraf. .. Hem neden erkek nefsini terbiye etmeyi denemiyor… Allah ayetinde tek kadinin daha hayirli olacagini acik acik yazmis. anlasamiyorsan.. medenice bosan. Erkek zina yaparmis flort edermis bahanelerinin cezasini kadinlar mi ceksin… erkek kendine hakim olmali diyen yok.


Kayıtsız Üye
siz kadinlar saliha olanlariniz 4000 de burdir.yani 4000 de biriniz cennete gideceksiniz.neden mi.seytan sizi gördüğünde yolunu degistirir.cumku sizler seytana da papucunu ters giydirirsiniz…erkekte arzu istek bir iken kadinda bu yedidir…dunyayida size verseler genede yeterli olmaz ya.gelelim yasayis tarziniza.dereden su tasima derdi butti..camasiri elle yikamazsiniz.yemegi artik otomatik firinkara atarsiniz hatta ki evde yemek pisireniniz de az ya.disardan isteme donemi basladi…siparis et gelsin ne guzel.kuafordu manikur simdide mida guzellik ve estetik salomlari.dogurdugunuz bir cocuk onuda minnet ediyorsunuz.Allah sizi dogurasiniz diye yaratti yoksa ne ehhemmiyetiniz vardiki bu dunyada..sizler bu hayati istediniz kole gibi kalmak ve pacavra gibi kullanilmak…Allah dediyse erkek 4 kadinla evlenebilir diye sizler adaketten basladiniz inanan kayitsiz sartsiz ammenna.basim gozum ustune rabbim istedigi bu ise ben raziyim.iste bunu diyebilen ve razı olanlar varya emin olun onlarin kocalari onlara gozu gibi bakar ve uzerlerine de es getirilmez.nedenmi Allah onkara kafidir cumku onlar Allahin ostedifine iman geturmislersir…yok kadin kiskanctir yok kadin niye getiremez dort koca .bunlar i diyenler seytana papucunu coktan ters giydirenlerdendir bile.ilk günahı telkin eden de kadin degilmiydi.ilk seytanin vesvesesine kaniota ademi yasakki meyveyi yemesine zorkayan…islamiyet ne diyir ey cahil avrupali inannayan kadinlar…..islamiyyette cennet analarin ayagi altindadir…bu soz size az mi.daha ne istiyorsunuz.nefis ve arzulariniz yuzunden genclerimiz evlenemez oldu.yok arabasi varmi isi varmi evi carmi..ne diyeyim o kadar sizlere soyleyecek sozun varki….rabia bedrvi evliya kadin hasani basri de erkek evliya.hasani basri rabuyaya beninke evlenirmisin demis.rabiya da hasani basriye hayir benin rabbim bur iki edemem.burdaki kasit evlenmis olsa rabiya hasan i basriyla o zaman hasaniN sozun den bur adim bile disina cikanazdi….ki buda rabuanin alkaha olan sevgisine bent sent olabilir diye ydi.vesselam……gerisi gelecek insAllah

Okudunuz mu?  Sınav anında dikkatsizlik yapmamak için okunacak dualar

Kayıtsız Üye
beyefendi benim esimde islami sünneti one surerek benden gizli evlenmeye karar verdi ve ben yeni ogrendim uctanede cocugumuz var ben bunu duyup gorecegime olsem daha iyiydi gunlerdir ne yemek yiyorum ne uyuyorum kalbim ağrıyor hastalandim elhamdulullah muslumanim ama erkekler gercekten erkek gozuyle bakiyorlar olaya kadini dusunen yok esyamiki paylasim kocami şuan ayrilmayi düşünüyorum gururum incindi uc cocugumla sasirmis durumdayim çok seviyordum kocami onun evlendigi gun oldugum gundur dunyada boyle bir aci yoktur utancimdan kimsenin yuzune bakamiyorum on bes senemi vermisim ben ona babam beni sandalyeyle dovdu evlenmek istemiyorum diye kadinlari kullaniyorlar islam deyip islama saygim sonsuz ama buda kabullenilicek bir durum değil


Kayıtsız Üye
İkinci bir eşi düşünen erkekler ilk eşlerinden en az 10 yaş küçük kadınlara göz koyuyorlar. İlk eşi de ölen annelerinin yerine koyuyorlar. İlk eş bir nevi kayınvalide oluyor ve onun ihtiyaçları artık önemsenmiyor. Kadıncağızlara her şeyden el etek çektiriliyor.


Kayıtsız Üye
Kul hakkı sadece erkekler için midir.Allah kendine sadece erkekleri mi kul olarak görmüştür. Cahiliye devrinden örnekler ile bize hak verdiğinizi savunuyorsunuz. Günah sadece biz kadınlara mıdır. Bir kadının severek evlendiği kocası ona haber vermeden evleniyorsa zaten iki eş arasında eşitsizlik yapmış değilimi çünkü alınan ikinci eş birinciden haberdardır ve henüz üçüncü eş ortada yoktur. Hem ülkemizde onca bekar erkek varken "evlenmemiş, yuva kuramamış" siz ne diye ikinci ve üçüncü için kılıf arasınız. Havva ananmızın yaptığı hatayı Allah affetmişken, soylarından peygamberler doğmuşken siz ne hakla alelade biriymiş gibi küçük görürsünüz.Hangi erkek kadın olmasa soydan bahsedebilir. Evet cennet anaların ayakları altında çünkü kendini doğuran anaya unutup siz kadınlar zaten ne işe yarsiniz diyen evlatları ve kendisine hayat arkadaşı olarak inanan güvedigi namusunu emenet ettiği aç gözlü kocalarınin ihanetlerine rağmen Allah’a güvenen yine kadınlardir,
Ben tüm kadınlar adına diyorum ki eğer bizi ikinci sınıf olarak görüp kendileri evlenme hakki verilmesini bile isteme tenezzülünü göstermeyen eşler Allah karşisina çıkarılacağımiz gün için çok sevap biriktirsinler çünkü bize vermeleri gereken ve bize vermekle helalleşemeyeceklerii haklar olacak

Okudunuz mu?  İyi dileklerimizi iletmek için hangi ifadeleri kullanırız

Kayıtsız Üye
Uyelerden birisi kadinlarin cogunun cehenneme gidecegini yazmis. Allah’in sozunu mu aldiniz? Bu ne buyuk bir kustahlik, ne buyuk bir yalandir!.. Allah kadinlarin da erkeklerin de gozlerini haramdan sakinmalarini emretmistir. Nefsinize hakim olmayi ogrenin. Hic bir kadin esini paylasmak istemez. Kul hakkindan sakinin.


Bir kul..
Ben lüzum olursa ikinci eş olayına her zaman sıcak bakan bir bayanım bu yüzden hemcinslerimden çok tepki görüyorum,fakat eşim benden her zaman her konuda çok memnun olduğunu ve çevresinde gerek fiziken gerek huy olarak daha iyisinin olmadığını gözlemlediğini açıkça söylüyor ona vefat durumumda etrafın ne diyeceğine bakmayıp derhal evlenmesini de vasiyet ettim.Bizim mantığımız değil Bizi bizden iyi bilen rabbimizdir en doğrusunu bilen .Elbette ki benim yüreğim de taştan değil ve başa gelmeden dışardan konuşmak kolay,O yüzden haberi olmadan üzerine eş almanın ilk eş üzerinde yarattığı ruhsal çöküntü vebalini düşünmek gerektiğini ve eşlerimiZin bizim için en önemli imtihan vesilesi olduğunu ve sabretmenin de mükafatlandırılacağı müjdesini akıldan çıkarılmaması gerektiğini söylemek isterim


Kayıtsız Üye
Benim basımada geldi aynı şey ben ben onbeş yasındayke evlendim ve benim üç oğlum iki kızım oldu şimdi ben kırk yaşındayım bihafta unce eşimin evlenmiş olduğunu uğrendim ben yıkıldım uyuyamıyorum yemek yiyemiyorum çocuklarım perişan benim hayatım biti ulmek istedim Allahtan korktum yemek yemediğim için halsiz düştümçocuklarıma bakamadım bu her iki ınsana hakımı helâl etmiyorum benim çektiğim acıları onlarda çeksin inşAllah yuva yıkanın inşAllah yuvasıda olmaz çok zor düşmanımın başına gelmesın


isyankar
sevgili hanımefendi eşin bir metres tutup metres hayatı yaşasaydı veya hayat kadınlarıyla sizden gizlice fuhuş yapsaydı bu daha mı iyi olacaktı? evlenmiş meşru bir şey yapmış.zina mı etsin sizden habersiz veya haberli olarak.


Kayıtsız Üye
Evet kadınlarımizada hak verelim ama gerçekten eşini üzmeyen ihtiyaçlarını karşılayan sabah leyin onu yolcu eden işine akşam gelmesini bekleyen iygünde kötü günde yanında olan böyleleri baştacı birde aksine olanlar var hemde ayrilmakta istemez onlar bence hak ediyor

Okudunuz mu?  Güzel ahlak ile ilgili bir hikaye örneği istiyorum

Kayıtsız Üye
Hiç merak etmeyin, aynı şey kadının gözüyle …
Ha aldatmışsın ha üstüne kuma getirmişsin, peki kuranda eşitlik diyor ki siz erkekler daha ilk eşinize sorma tenezzülünde bile bulunmamışsınız, o da emin olun zina ZİNA …
İmam nikahı adı altında yaptığınız Zinaların da sizlerden hesabı sorulacak.
Sonuçta İmam nikahını herkesin bilmesi gerekiyorken ilk eş nasıl oluyor da bilmiyor haberi olmuyor, 3 de çocuğu var .


Kayıtsız Üye
Allah (CC) herşeyi ayetlerinde açık ve net açıklamış siz neyin tartışmasını yapıyorsunuz. Hz. Peygamber hadislerinde herşeyi açıklamış siz neyin mücadelesini veriyorsunuz. Şüphesiz ki Allah (CC) dilediğini dilediğine istediği kadar verir, o herşeye Kadir’dir. Araştırın, okuyun öğrenin.
"Ey kadınlar, sadaka veriniz istiğfarı çok yapınız. Çünkü bana cehennemlikler gösterildi, çoğu sizler idiniz." (Resulullah SAS) bilesiniz ki hesap günü yakındadır. Muhammed’den olma Hatice’den doğma Abdülkadir.


Kayıtsız Üye
Ben esimi çok seviyorum eğer başkasıyla evlenmek isterse bana açık açık söylesin ben başka bir kadınla evlenecek desin ozaman tek söyleyeceğim şey budur beni boşa sonra istediğin kişiyle evlen çünkü ben esimi başkasıyla paylaşmam benim olmayan şeyi kim kulaniyorsa kulans ı n ama bana ait olan birseyi ben emanet bile vermem kuma demek ortak demektir ?


Kayıtsız Üye
Söylediklerinizin tamamına katılıyorum ve duygularımın tercümanı oldunuz 👏🏻👏🏻


Kayıtsız Üye
Misafir bayan görünüyorki islamdan haberiniz yok erkeklerin 2. Eş istemesi ve islamen buna izin verilmesi zaten zina islememesi içindir eyer bir kisinin kocasi zina ediyorsa ve bir yandan 2. Eşi istiyorsa bu zinanin engellenmesi için 2. Ese izin verilmelidir ve ben bir cocugum ayni zorluklari yasadim kadin buna izin vermeli ve erkegin esinden izinsiz 2 evliligi yapmamasi gerekir 2. Evliligi yapmasi için esinin rizasi alinmalidir


Kayıtsız Üye
Evlilik nefsin ıslahı için değil neslin devamı için olmalı ancak insan nefis denilen doyumsuz bir lütuf ile dünyaya gelir. Şu zamanda eşiyle (hanımıyla) geçinmek isteyen ve hanımın huysuzluğu sebebiyle günyüzü görmeyen erkekler sakın karınızı boşamaya kalkmayın ve ikinciyi alın, milletin boşadıkları başka aileleri bozuyor evliyken evde pijamanın paçalarını çorabın içine sokup tülbentle kafayı sıkan kocasına bir tebessüm etmeyen kadın, boşanınca açılıp saçılıp sokaklarda kahkahalarla geziyor. Allah için kadın ailede üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiyorsa sizi harama itiyorsa boşamayın, ikinci eşi alın. Haramdan sakının, boşadığınızda kadına ödül size zulüm olur. Nikah akdi ile kadın ailedeki üstlendiği rolü kabul etmiş olur nasıl ki erkek evin reisi olarak iaşeyi sağlamak yükünü kabul ediyorsa. Bu Akite uymayan taraf Allah’a hesap verir, mutlu sıcak bir yuvada hanımlık görevini yerine getiren kadının üstüne Gül koklayan nefsine göre haraket etmiş olur, çeşit olsun diye o vefakar kadınıda üzeni Allah ıslah etsin akıl ve vicdan sahipleri Bu yazdıklarımdan doğruyu anlamakta güçlük çekmezler. Erkekler malum şeriat işlemediğinden Allah’tan alim olduğunu zanneden hadsizlerin kanunları sebebiyle Yıllarca çalışıp edindiğiniz malları devlet ikiye böler bir de nafaka bağlar ve uzaklaştırma kararında çıkardımı o kadının yanına yaklaşamazsınız. O gönül eğlendirirken siz arkasından bakarsınız sizin verdiğiniz nafakayla sizden edindiği mallarla gününü gün eder. Sonra eski koca dehşet saçtı… Sakın ha….. Burada asıl mesele ikinci eşi resmi nikahla şereflendirememek. Burda eşitliği sağlamak zordur ikinci eşin gönlü buna razı olacakmı bilmiyorum. Umarım zaman içinde nüfusun %98i müslüman olan ülkede şeriat kanunları geçerlilik kazanırda ikinci eşlerinde hakları kanunla korunur.

Okudunuz mu?  ANKARA'da yaşayan salih insanlar veli zatlar varmıdır?

Kayıtsız Üye
ikinci evliligin hicbir sartla ve sebeble gerekli olmadığını düşünüyorum ozellkle bu devirde islamiyetten onceki cahiliye devriyle ve islamn geldiği ilk zmanlar ile bu zamanın kıyaslanmasi karşılaştırılması hatadır simdiki zamanda yapılan ikinci evlilikler tamamen erkeklerlerin doyumsuzlugundan baska bisey değildir bununda ustunu ortmek için dine baglıyolar dini kullanan erkeklerede kimse kimseyi agzini acipta bisey demiyor olan biz kadınlara oluyor o kadarki zina suç olması gerekirken değil


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum. Ikinci evliliğe ne manada ihtiyaç hissediliyor? Bu zamanda böyle bir şey doğru mu?


Kayıtsız Üye
Böyle karışık iş olmaz. Bir kadının yatağından çık ertesi gün öbürünün yatağına gir. Nereye gitti nefis terbiyesi nereye gitti kanaat. Aile huzurunu kaçırmaya değer mi? Bir baba her akşam bir eve gelmelidir, o evdeki çocuklar babayı bilmeli ve saygı göstermelidir, bu devirde ikinci eş alan babaya kız erkek hiç bir çocuğun saygısı kalmaz, Allah muhafaza elden ayaktan düşsen herkes birbirine atar, iki kapılı, öbür kapıya gitsin diye. Evlilik her günü emek isteyen bir müessese, sen elindeki hanımı hoş tut, gönlünü hoş et, ikinci bir hanım derdine zaten düşmezsin.
Gençler evliliğin ilk gününden muhabbeti evinizden eksik etmeyin, bu günler yaşlılığınızdaki huzurun da garantisidir.


Kayıtsız Üye
sizi tebrik ediyorum tam aklımdakileri yazmışsınız güzel noktaya değinmişsiniz helal olsun


wqe
yazdiginizin farkindamisiniz Allah askina nefsiyle sinav olan tek erkekmi esini yeterince tatmin etmusmi de yeni es aliyor fuhusa gitse daha mi iyiymis ya kadin ihtiyaclari karsilanmadigi için ne yapsin fiuhusa mi gitsin tovbe tovbe kadinin erkek erkegin kadin uzerinde hakki vardir bunu unutma .dinimiz demiyor mu bir kalp kiran kabeyi yikmis gibidir diye sen kendini sana adamis kadinin kalbini yik ustune yuva yik Rap sorar ,Kul hakkini herseyden ustun tutan Rabbim kadinin hakkini zai edecekmi sandin

Okudunuz mu?  Salavat ile ilgili ayeti kerimeler

Kayıtsız Üye
esinden habersiz yeni bir evlilik yapan (isterse haberi olsun farketmez )cok değil bir anligina kendinizin onun yerine koyun dinan bir sakincasi olmamasi siİzin kalbinizin kirilmasini engeller mi bir kalp kiran kabeyi yikmis gibidir diyen dinimiz yikilan bir kalbin ustune kurulan yuvayi mumin bir yuva sayarmi ,Ne gunah islerseniz affederim kul hakki mustesna diyen Rabbimiz kendini size emanet eden kadinin hakkini sormaz mi.erkegi haramdan korumak için diye dusunenler ya erkeginden gördüğü ilgi ve ihtiyaci azalan kadin harama muhtac olmaz mi ,Peygamberimiz demiyormu kadinin erkek erkeginde kadin uzerinde haklari vardir diye.benceAllahin ayetlerini nefsimizin değil vicdanimizin suzgecinden gecirerek yorumlayalim .dusman eskisi gibi topla tufekle saldirmiyor artik en buyuk kalemiz olan yuvalarimizi yikarak basliyor ise dini nefsimize alet etmek de seytanin sagdan yaklasmasi gibi geliyor bana eğer yaptimiz sey sahip oldugumuz yuvanin yikilmasina cocuklarin annesiz yahut babasiz kalmasina neden oluyorsa birligimizi bozuyorsa bu ise dur demek en asil gorevimiz olmali yuvalarinizi koruyun esinizden farkli beklentileriniz varsa dile getirin baska bir yuva kurup yeni sorumluluk alip lendinizi yarim etmek yerine var olan kalenizi yuvanizi guclendirin yuvanizin askerleri olun


Kayıtsız Üye
Çok güzel yorumlar yapılmış, hepsini tebrik ediyorum. Fakat kafası almayacak olana laf anlatmak imkansız, bu yüzden ne kadar eşitlikçi yorumlar yaparsanız yapın pek işe yaramaz. Üzgünüm..


Kayıtsız Üye
Slm Ramazan ayiniz mubarak olsun, benimde aynisi basima geldi

Ben 2003 sen esindende evlendim, Esim de sekreterle 2014 sene sonu evlenmis.


Tevbe
Efendimiz s.a.v. damadı olan Hz Ali r.a’nın başka bir kadın ile evlenmek istemesi üzerine kızının görüşünü alıp kızı da istemeyince damadına bunu yapmamasını eğer illede yapmak istiyorsa kızını boşamasını buyurmuştur. Dünyada Efendimiz s.a.v. den bilgilisi ve ahlaklısı yoktur.


Kayıtsız Üye
Aaah ah .kurbanolduğumun şeriatı …

Bu sorunların hepsi şeriatsizlikten ALLAH ın kanunlarını bir kenara koyupta kulun yaptığı kanunlara uymaktan hatta islamla alakası olmayan bir kjlun yaptığı! Adınada medeni kanun dediği. Genetiğimizle oynadılar m kemal le bunu başardılarda güzelim islama dair ne varsa silmeye çalıştılar konuştuğu dilden tutta giydiği kıyafete kadar . müslümansınız deyip kafir gbi yaşattılar. Bi nevi yıkandı beyinlerimiz . Şimdi sorarım şeriatle yönetlseydik MÜSLÜMAN gbi MÜSLÜMAN olsaydık bu sorunlar olacakmıydı . Nasılki peygamberimiz s.a.v zamanında 4 eşli olduğu halde gül gbi geçiniliyosa şimdide geçinilebilirdi ama nasıl gerçekten müslüman gbi olup müslüman gbi yaşamış olsaydık


Kayıtsız Üye
Bu sitede 2. eşle evlenilirken tüm herkese duyurulması gerekir yazıyor sorularla islamiyette tam tersi yazıyor bu zıtlığın nedenı nedir nikah için 2 erkek ya da 4 kadın şahit yeterli değil mi ?

Okudunuz mu?  Abdestli kalamıyorum ne yapmalıyım?

Şem’a
< tam tersi yazıyor bu zıtlığın nedenı nedir >
Bazı müçtehit alimlere göre ilan edilmeyen nikah geçersizdir

Nikahın şartları (4 hak mezhebin ortak görüleri)

1. Gelin
2. Damat
3. Kızın babası veli
4. İki adil şahit
5. Siğa (icap ve kabul)
6. İlan


Kayıtsız Üye
Valla siz ev arabanın peşinden giden bir bayanla evlenmek istemişsenin o sizin probleminiz. Bütün kadınlar maniküre pediküre de gitmiyor. Yani erkekler mükemmel, evlilikte yapılması gereken üzerlerine düşen görevlerin hepsini yapıyorlar ama kadınlar hep sorunlu öyle mi?? Erkekler en küçük sorunda eşini bırakıp başka kişilerin peşinde koşuyorlar bunu çok görüyor ve duyuyoruz. Kadına şiddet ortada her gün haberlerde bunlarla ilgili en az iki üç olay izliyoruz. Ama hiç bir kadın eşini bırakıp gitmiyor. O kadar şiddete o kadar ilgisizliğe o kadar aldatılmaya rağmen hala evinde oturup bir şeylerin düzelmesi için uğraşıyor. Ve siz kalkıp utanmadan erkekler dört kadınla evlenebilir diyorsunuz. Siz Peygamber Efendimiz kadar mükemmel, sahabeler kadar imanlı mısınız? Onların evlilik yapmalarının sebebi nefisleri değildir asla… Bu devirdeki erkelerin evlenme sebepleri nedir? Savaş mı varda esirleri himayelerine alacaklar? Kadınlar erkeklerden çok fazlada ortada mı kalıyorlar? O kadar bekar erkek var size düşmez merak etmeyin onları kurtarmak.
Ayetlerin odak noktası bir erkeğin birden fazla kadınla evlenebilme ruhsatı değil, yetimlerin hukukunun korunması/düzenlenmesi konusudur.
Ey İnsanlar! … (Nisa-1), yetimlere mallarını verin, temiz (helal) olan ile pis (haram) olanı değiştirmeyin, onların mallarını mallarınıza dâhil ederek yemeyin… (Nisa-2). Ve eğer yetimler[in malları] konusunda uygun davranamamaktan korktu iseniz; o halde gönlünüze hoş gelen o [yetimlerin] kadınlar[ın]dan ikişer ikişer, üçer üçer, dörder dörder nikâhlayın. Bu kez de eğer [kadınlar arasında] adaletli davranamamaktan korktu iseniz, o halde bir kişiyi [nikahlayın] veyahut da [hâlihazırda] yeminlerinizin sahip olduğu ile [kalın] …(Nisa-3). … eğer yetimlerin kendilerinde olgunluk yaşını görürseniz, o taktirde mallarını onlara teslim edin.
Siz bu ayeti kendi nefsiniz için olduğunu düşünüyorsunuz üzgünüm ama çok cahilsiniz demektir.
Gidin 4 kadınla evlenin sonrada diğer tarafta kul hakkıyla yanın pişin inşAllah 🙂


Omer Faruk
Sevgili kardeşlerim,

Bu dinin en önemli özelliği fıtratımıza uygun olmasıdır. Yani FITRAT dinidir. Evlilikte çok eşliliği konuşmazdan önce bir kaç soru sormalıyız;

1- Erkek neden evlenmek ister?
2- Kadın neden evlenmek ister?
3- Yeryüzünde cinsellik anlamında kadınlar mı satılıyor, erkekler mi?
4- Allah doğru bulmasaydı 4 eşe izin verir miydi?
5- Allah’ın izni keyfilik mi, ruhsat mı?

Eğer bu fıtri cevapları bilmezseniz, her erkek kendi açısından, her kadın da kendi açısından meseleyi MANTIKLA çözmeye çalışacaktır. Oysa din MANTIĞIN eşlik ettiği VAHİYle yol bulur. Basit bir hastalık bile bir sürü tetkikten sonra teşhis edilirken. Böyle önemli bir konu nasıl MANTIĞINIZLA çözülür. Soruların cevaplarına geçelim:

Okudunuz mu?  Cennet ve Cehennemin sonu var mı ? Sonu var diyen hocalar var ?

1- Erkek %80 cinsellik, %20 duygusallık için evlenir. Allah erkeği cinsellikle ve kadının cazibesi ile imtihan etmektedir. Erkeğin zayıf yöne cinsellik’tir.
2- Kadın %20 cinsellik, %80 duygusallık, ilgi ve güven için evlenir. Allah kadını ise "cazibesini göstermekle" imtihan eder. Çünkü kadın duygusallık, ilgi ve güven için cazibesini kullanır. Ve zayıf yöne duygusallık, ilgi ve güvendir.
3- Yukarıda verdiğim oranlar raslantı olmadığı için, yeryüzünde erkek değil KADIN alıcı bulur. Bundan dolayı Evlilik ile Zina, Hak ile Batıl’ın iki mücessem örneğidir.
4- Allah fıtratı tanıdığı ve çağlar boyunca kadın istismar edildiği için çeşitli sebeplerden dolayı, erkek cinsel olarak başka bir kadın talep ediyorsa bunu haram yollardan değil, toplumun ve ailenin istikrarı için helal olan nikahla gidermesini istemiştir.

5- Allah’ın bu helali, hak değil bir ruhsattır. Çeşitli şartları vardır:

a- kadın cinselliğini sunmaktan kaçınıyorsa veya vajinusmus gibi cinsel hastalığı varsa.
b- kadın cinselliğini sunamayacak kadar uzun süreli bir hastalığa düçar olmuşsa
c- erkekte cinsel enerji yüksek ve kendini zaptedemiyor zinaya yönelme tehlikesi varsa. Buna çağdaş psikolojide LİBİDO deniyor.

Erkek, aynı şekilde kadına cinselliğini sunmuyorsa O’nun da boşanma hakkı doğar. Yalnız yukarıdaki ruhsatı kullanabilmesi için Erkeğin de eşine duygusallık, ilgi ve güveni sunmuş olması gerekir. Bunları sunmadan kadını suçlayıp ikinci evlilik yapmaya kalkışmak önce FITRATA aykırı davranmak, sonrası ise aile ve toplum faciasına sebep olur.

Son olarak, şunu unutmayalım, danışmanlık yaptığım pek çok kadında ilgi eksikliğinden, erkekde de cinsel tatminsizlikten şikayet işittim. Dolayısıyla eşlerimizi yarımız bilip onların ihtiyaçlarını karşılarsak, ikinci evlilik gibi ağır bir imtihanla karşı karşıya kalmayız, vesselam…


Kayıtsız Üye
Yazdıklarınız inanın birçok erkeğin duygularına tercüman oldu, evde eşofman, tülbent giyen kadınlar Nişan, düğün dedin mi kuaför den çıkmıyor sonra da edebiyat yapıyorlar, zaten muhafazakar feminist bir topluluk oluştu bu toplumda


ikinci eş almanın şartları, 2.eş almanın şartları, ikinci eş için izin

Bu kategoride yer alan Hayvanlar cennete girecek mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çok evlilik (ikinci eşi almak isteyen koca, hanımından izin almak zorunda mı) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.