Anasayfa
13 Ocak 2023, 13:29
sizden95
Abone

3 Kere Cumaya Gitmedim !

3 Kere Cumaya Gitmedim !

ales
Abilerim , ablalarım ben 15 yaşındayım ve geçen sene (Daha ergen değilken)
Cumaya 3 kere gitmemiştim sanırım.Ben konuları inceledim , ama benim yaş olarak bir yolum varmı lütfen cevaplayın.


Cevap: 3 Kere Cumaya Gitmedim !

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

Ergenlik çağına ulaşmış her müslümana dini vazifeleri yerine getirmekle mükellefdir yani ona farz olur. Farzları yerine getiren sevab kazanır, özürsüz terkeden günah kazanır.

Okudunuz mu?  Kopya çekerek indirim kazanmak

Cuma Namazı Erkek müslümanlara farzdır ve farz olduğu Kuranı Kerim’de Cum’a Suresinde geçer.

Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Cum’a Suresi, 9)

Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın. Allah’ın fazlını isteyip-arayın ve Allah’ı çokça zikredin; umulur ki felaha (kurtuluşa ve umduklarınıza) kavuşmuş olursunuz. (Cum’a Suresi, 10)

Okudunuz mu?  Kur'an okurken, Salavat okurken, Tesbihat Yaparken Gülmek, Konuşmak ve Besmelenin Gerekliliği

Peygamber Efendimiz çoçukların 7 yaşına geldiği zaman Namaza alıştırılmasını ve 10 yaşına geldiği zaman mutlaka kılmalarını söylemiştir.

Üç Cumayı terk etmek
Sual: Üç cumayı kılmayan münafık olur mu? Görev gereği gidilmezse günah olur mu?
CEVAP
Hanefi’de Cuma namazının farz olabilmesi için iki şart vardır:
1- Vücub şartları, 2- Eda şartları.

Okudunuz mu?  Cips yada kola gibi vücuda zararı da olabilecek gıdaları tüketmek doru mudur ?

Eda şartlarından biri yoksa, namaz sahih olmaz. Vücub şartları yoksa, sahih olur. [Bunların neler olduğu, Cuma namazının farzları maddesinde yazılıdır.]

Vücub şartlarından biri veya birkaçı bulunan erkek, isterse Cuma namazı kılabilir. Yani namazı sahih olur. Kılmazsa günaha girmez.

Özürsüz Cuma kılmayanın, Cuma kılınmadan önce, öğle namazını kılması haramdır. Sonra kılması ise farzdır. Özür ile Cuma kılmayanların, öğle namazını cemaat ile kılmaları mekruhtur.

Okudunuz mu?  Ateist oldum ama pişmanım Sevaplarım silindi mi?

Cuma namazının eda şartlarından bir veya birkaçı noksan olsa da camiye gitmeli. Yani cemaate gitmek lazımdır. Zaruretsiz salih imamın cumasına gitmeyen münafık sayılır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Mazeretsiz üç Cumayı terk eden münafıklardan yazılır.) [Taberani, Dare Kutni]

(Zaruretsiz arka arkaya üç Cumayı terk edenin kalbini Allahü teâlâ mühürler.) [Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace, Nesai, Hâkim]

Okudunuz mu?  Bir insana beni affet demek caiz mi ?

Kalbi mühürlenmek, iyilik yapmaz hâle gelmektir. Hayır hasenat ve ibadet yapmak ona zor gelir.


Cevap: 3 Kere Cumaya Gitmedim !

Kayıtsız Üye
Ben staj yapıyorum. Bazı erkekler gidiyor burda fakat ben çekingen olduğum için bölümümdeki müdürümden izin alamadım 3 hafta oldu. İçim rahat etmiyor hiç , ben münafıkmı sayılıyorum ben günahı büyükmüdür böyle bir durumun.

Okudunuz mu?  Evleneceğin kişiye yemin ederek yalan söylemek

arifselim
Selamun aleykum kardeşim. Allah’ın rızasını herşeyin üstünde tutmalısın. Bir müslüman Allah’ı razı etmek ve emrilerine itaat etmek konusunda asla kimseden çekinmemelidir. Bu senin için bir kural olmalıdır. Hatta bu konuyu konuşma ve tartışma heline getiren bir yer hemen terk edilmelidir. Tövbe etmelisin ve artık bu hatayı işlememelisin.

Okudunuz mu?  İçki ve esrarı ALLAH yarattı neden haram?

Kayıtsız Üye
Bugün okulumuzda cuma namazı kılındı. Bizide çağırdılar ama gitmedim. Abdest alırken sıkıntı oluyor. Tuvaletlerde abdest alıyoruz. Bende içimde bir karamsarlık gitmek istemedim. Günlük namazlarını kılan biriyim. Lise ikideyim.


arifselim
Değerli kardeşim. Allah sana imkan ve fırsat vermiş ama sen şeytana uymuşsun. Abdest alma ortamı böyle sıkıntılı olsa bile namazı terketmen caiz değildir. Tövbe et ve bu hataya tekrar düşme.

Okudunuz mu?  Gusul aldıktan sonra tekrar cünüp oldummu

Kayıtsız Üye
Ben yeni bir işe girdim cevremizde cami yok .Camiye gitme imkanıda yok.cuma namazlarıni kilamiyorum içim hiç rahat değil.


#UguR
< Ben yeni bir işe girdim cevremizde cami yok .Camiye gitme imkanıda yok.cuma namazlarıni kilamiyorum içim hiç rahat değil. >
Telefonunuza uygulama yükleyin size en yakın camileri gösterir. Örneğin diyanetin "Namaz Vakitleri" uygulamasını yükleyin. Seçenekler arasında size en yakın camiyi gösteren kısım mevcuttur.

Okudunuz mu?  İmam fatihayı okurken içimizden Subhanekeyi okumak namazı bozar mı ?

cuma namazı kılmazsa ne olur, cumaya gitmemek, 3 kere cumaya gitmemek

Bu kategoride yer alan Cennete sadece müslümanlar mı girecektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

3 Kere Cumaya Gitmedim ! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.