Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:45
Siyer
Yönetici

Hz.Alinin (ra) evlilikleri, eşleri ve çocukları (Hz. Ali 8 eşinden 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk)

Hz.Alinin (ra) evlilikleri, eşleri ve çocukları (Hz. Ali 8 eşinden 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk)

İslam
Hz. Alinin oğlu Muhsin(veya Muhassin) çok küçük yaşta vefat etmiştir. Ayrıca Hz. Alinin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinden başka bir çok çocuğu vardır.

Hz. Ali, Haşîmoğullarmdandır. Hz. Peygamber’i amcası Ebû Tâlib’in oğludur. Onun hanımları ve bunlardan olan çocuklarını şöyle tespit etmek mümkündür:

1) Hz. Fâtıma: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) en küçü kızıdır. Hz. Ali’nin de ilk hanımıdır. Hz. Fâtıma vefat edinceye kadar, Hz. Ali bir başkasıyla evlenmemiştir. 1 Hz. Fâtıma’dan olan çocukları Hasan Hüseyin ve Muhsin, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm’dür. Hz. Ömer halifeyken, Hz. Peygamber’in vefatından Önce dünyaya gelen Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemiş ve evlenmistir. Onun Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemesi, "bütün neseblerin ve sebeplerin kesildiği Kıyamet’te, ancak Hz. Peygamber’in nesebi ve sebebinin kesilme diğini" bilmesindendir. Zeyneb de (Zeynebu’l-Kübrâ) Abdullah b. Cafer’le evlenmiştir.

Okudunuz mu?  Mute savaşı ile ilgili sorular ve cevapları

2) Âmir b. Kilâb Kabilesinden Ümmü’l-Benin bint-i Hizam. Hz. Ali’nin, bu hanımından Abbas, Cafer, Abuddullah ve Osman adlarında dört çocuğu olmuş tur.

3) Onun hanımlarından biri de, Temim Kabilesin den Leyla bint-i Mes’ud’dur. Bunun iki çocuğu olmuş tur: Abdullah ve Ebû Bekir.

Okudunuz mu?  Medineli müslümanlara ne ad verilir?

4) Has’amî Kabilesinden Esma bint-i Umeys. Bu hanımından, Yahya ve Muhammedul-Asgar (Küçük Muhammed) dünyaya gelmiştir.

5) Cu’şem b. Bekir Kabilesinden Sahba bint-i Rabia adlı kadın da, onun eşlerindendir. Bu, Tağlibli bir câriye/köle kadındı. Hz. Ali’nin bu cariyeden Ömer ve Rukiyye adlı iki çocuğu olmuştur (Bir cariyenin sahibi, nikâha gerek kalmadan, câriyesiyle evlilik ilişkisine gi rebilir. Buna istifraş veya odalık alma denir. Milk-i yemin [sahip olmak> milk-i nikâhtan daha kuvvetli olduğu için, cariyesini sahibi istifraş edebilir, yani yatağına alabilir. Câriye, böyle bir birliktelikten çocuk doğurursa Ümmü Veled=Çocuk Anası adını alır. Satılamaz. Çocuk hür statüde olur. Ümmü veled de ya sahibinin âzadlamasıyla yahut onun ölümüyle otomatikman hürriyetine kavuşur. Ayrıca, İslâm’a göre, bir başkasının câriyesiyle, sahibinin izniyle evlenilebilir. 2 Hz. Ali’nin, cariyesi ve ondan olan çocukları ko nusu kafamızı karıştırmamalıdır).

Okudunuz mu?  Üçüncüsü Allah olan iki dosta kimse zarar veremez.

6) Hz. Peygamber’in damadı Ebû’1-As b. Rebi’nin kızı Ümâme de, Hz. Ali’nin hanımlarından birisidir. Mu-hammedu’l-Evsat da (Ortanca Muhammed) bu hanım dan olmuştur.

7) Havle bint-i Cafer el-Hanefiyye. "İbn-i Hanefiyye" diye bilinen Muhammed, bu hanımından olmuştur.

8) Urve b. Mes’ud es-Sekafi’nin kızı Ümmü Said. Hz. Ali’nin bu hanımından ÜmmüT-Hüseyin ve Büyük Remle adlı kızları olmuştur.

Okudunuz mu?  Mirac olayı ile ilgili sorular ve cevapları

Bunlardan başka, Hz. Ali’nin edindiği cariyelerden olma kızları ve çocukları vardı. Hz. Ali 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk sahibiydi. Fakat nesli, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Muhammed (İbn-i Hanefiyye), Abbas ve Ömer adındaki oğullarından türemiştir. Oğullarından çoğu Hicretin 60. Yılında Kerbela’da şehit edilmiştir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin lakabı nedir

1- Ehl-i Beyt, Hz. Fâtımay’a ilgili hadislere bkz. "Hz. Fâtıma benden bir et parçasıdır. Onu üzen şey beni de üzer." Çocukları için bkz. Târîhû’l-Hamîs. II, 283

2- Geniş bilgi için bkz. Osmanlı’da Kölelik Cariyelik ve Harem, s. 208 vd. Çok evlilik yerine cariyelerin istifraş edilebilmesi. A.g.e., s. 212 vd.; Ubancı, M. A. Osmanlı’da Modernleşme Sancısı, tere. Cemal Aydın, istanbul 1988 s. 359-365; köleler konusuna bkz. İslâm Tarihi, Hitti, II, 369-371 (Köleler Taba kası); Ahkâm-ı Kur’âniye, s.133, 136; câriye nikahlamak hakkında ahkâm-ı Kur’âniye konusu.

Okudunuz mu?  Hazreti Ali ile Hazreti Fatmanın Düğün Yemeği

Kaynak: Hz. Ali, Dört Halife Dönemi, Doç. Dr. Murat Sarıcık


Cevap: Hz.Alinin (ra) evlilikleri, eşleri ve çocukları (Hz. Ali 8 eşinden 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk)

barışuğur
Teşekkürler paylaşım için. Hazreti Ali’nin çocuklarına Ebu Bekr, Ömer, Osman isimlerini koyması halifeler arasında sevgisizlik bağı iddiasını çürütme amaçlı kullanılabilir.

Okudunuz mu?  Hz. Hızır Çocuğu neden öldürdü ve Hızır a.s Yaşıyormu ?

Cevap: Hz.Alinin (ra) evlilikleri, eşleri ve çocukları (Hz. Ali 8 eşinden 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk)

crnf
bu yazıyı mezhep kavgasına sarılan ırkçılara okutmak lazım.Allah razı olsun.


Cevap: Hz.Alinin (ra) evlilikleri, eşleri ve çocukları (Hz. Ali 8 eşinden 14 erkek çocuk, 18 kız çoc

Kayıtsız Üye
Nerde kaldi kuranin hükmü 4evlilik yalan mi hz hasan hüseyin Peygamberimiz den ilim almislar nazil oluyor

Okudunuz mu?  Peygamberimizin süt kardeşlerinin isimleri nelerdir?

Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum.! Dini meselelerde baktığım Sitelerden biri Mumsema.Ancak,ayni konuda başka sitelere de baktıktan sonra sorunum hakkında bir kanaate varıyorum.Yazınız merakımı bir nebze giderdi.Kaynak ta göstermişsiniz ancak,Kaynaklar’ın Türkçesi yok ise ve Türkçe o tercemeler hatasız bir çeviriyle yazılmışsa- ki,bunu benim gibi cahilin tesbit etmesi de mümkün değildir- kime itibar edeceğimi şaşırıyorum.Geçen yıl Prof olan Mustafa Karataş hoca,bir televizyon sohbetinde ”Hz.Peygamber’in, kızını Hz.Ali ile nikahlamadan önce,Hz.Ali’den ”Ben ölünceye kadar Fatıma’nın üstüne kuma getirmemesi ” şartını koyduğu ve bunun Hz. Ali tarafından kabulünden sonra evliliğin gerçekleştiğini anlatmıştı.Şu kadar ki,kaynak göstermemişti.Mustafa Hoca’nın anlattığı doğru ise,Rasulullahın sağlığında Hz Ali’nin Hz.Fatıma üzerine kuma getirmek istemesi olanaksız.Bu bir.Gelelim ikinci mes’eleye.Kaynaklarınızda yazmıyorsa tafsilata girmeyin.Yazıyorsa onları da yazın.Yani,8 kere evlendi ama,öncekilerin vefat veya boşanmalarından sonra yerlerine evlendikleri ile evlendiği hanımların sayısı 8 i buldu deyin.Deyin ki,28 ocak 2015 tarihli soruyu sordurmayın.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin yanında yatanlar

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum.
Allah razı olsun hepimizden inşaAllah.
Evet,fitne ve şüphe doğuracak herseyden kacinmak,farzdir…


hz alinin eşleri, hz alinin eşi, hz alinin evlilikleri

Bu kategoride yer alan İlk Müslümanlar ile ilgili sorular ve cevapları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz.Alinin (ra) evlilikleri, eşleri ve çocukları (Hz. Ali 8 eşinden 14 erkek çocuk, 18 kız çocuk) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.