Anasayfa
7 Mayıs 2021, 22:34
Kuran Meali
Yönetici

Celaleyn tefsiri

Celaleyn tefsiri

Kayıtsız Üye
Celaleyn tefsirinin türkçe tercümesine ihtiyacım var bana ilgili bir yazı yazar mısınız ?


Cevap: celaleyn tefsiri

Şema
Celaleyn Tefsiri hakkında

Celaleyn denmesinin sebebi isimleri celal olan İki alim tarafından yazılmış olmasıdırki Calaleyn tesniye (iki varlığı ifade eden kelime) Olup iki celal demektir. Şafi mezhebine mensub olan iki müfessir aynı Uslubu takib etmiştir garib kelimelerin manaları Gösterilmiş kıraat farklılıklarına dikkat çekilmiş Ve tercih edilmiş görüşlere itimad edilmiş Sadece imam-ı Şafii e ait fıkhi fetvalara yer verilmiştir. Bu veciz tefsire lubbut-tefasir|-tefsirlerin özü denilse Layıktır.

Okudunuz mu?  KUREYŞ SURESİ Hakkında Bilgi

Yanıt: celaleyn tefsiri

Galus
CELÂLEYN TEFSÎRİ VE MÜELLİFLERİ

Yrd.Doç.Dr.Ali AKPINAR

Celâleyn Tefsîri, tefsîr alanında değişik pek çok baskısı yapılan, çok okunan ve hemen her kütüphanede bulunan eserlerden biridir. Tarih boyunca ilim yolcuları bu eserle tanışarak tefsîre merhaba demişlerdir. Eserin bunca tefsîr arasında bu şöhrete ulaşmasının haklı bir kısım sebepleri vardır. Bir kere o, muhtasar bir tefsirdir. Dili ağır değildir. Anadili Arapça olan da, Arapçayı sonradan öğrenen de onu anlamakta zorlanmaz. Yanısıra eser, Sahabe ve Tabiun’un Kur’ân anlayışlarının karakteristik bir özelliğini yansıtmaktadır. Şöyle ki, Celâleyn Tefsîrinde Kur’ân, âyetlerdeki murad-ı İlahiyi ayrıntı bilgiler içerisinde kaybolmasına meydan vermeyecek şekilde kısa ve net bir uslubla tefsîr edilmiştir.

Okudunuz mu?  Güven ile ilgili ayetler

Biz bu makalemizde Celâleyn tefsîrinin isnadı hakkında sahih ve kısa bir bilgi verdikten sonra, tefsîrin özelliklerini Yâsin sûresi tefsîrinden örneklerle ortaya koymaya çalışacağız. Hemen hemen tefsirin genel özelliklerini yansıttığından bu sûreyi seçtik. Yâsîn sûresinin tefsîrinde müşahede edilmeyen Celâleyn tefsîrinin diğer özelliklerini de ayrıca maddeler halinde sunduk. Bu çalışma ile Celâleyn tefsîri hakkında derli toplu bir bilgi vermeyi ve onu okuyanların daha kolay yararlanmalarını hedefledik.

Okudunuz mu?  Nankörlük karşısında ne yapmalıyım?

"Tefsîru’l-Celâleyn" diye bilinen bu meşhur tefsîr, Celalüddin el Mahallî (ö:864/1459) ve Celaluddin es-Suyûtî (ö:911/1505) adlı iki alim tarafından yazıldığı için "Celâleyn Tefsîri" (iki Celal’in Tefsîri) olarak şöhret bulmuştur.

İki cilt ve iki bölümden oluşan bu tefsîrden hangisinin Mahallî ‘ye ve hangisinin Suyûtî ‘ye ait olduğu kaynaklarımızda farklı şekillerde gösterilmiştir. Katip Çelebi, Bakara sûresinden İsrâ sûresine kadar olan birinci bölümün Mahallî tarafından; Kehf sûresinden Nâs sûresine kadar olan kısmın ise Suyûtî tarafından yazıldığını söyler. Bu görüşe göre, Fatiha sûresi de Suyûtî tarafından tefsîr edildiğinden tefsîrin sonuna konulmuştur[1].

Okudunuz mu?  Tefsir ve Te'vil Nedir?

Diğer görüşe göre ise, Mahallî Kehf sûresinden başlayıp Nas sûresine kadar tefsîr etmiş, daha sonra Fatiha sûresinin tefsîrine başlamıştır. Ne varki ömrü kifâyet etmediğinden tefsîri bitirmeye muvaffak olamamıştır. Daha sonra yarım kalan tefsîri Suyûtî ,Bakara sûresinden başlayıp İsrâ sûresi sonuna kadar tefsîr ederek tamamlamıştır. Suyûtî, Mahallî’nin tefsîr ettiği belli olsun diye Fatiha’yı tefsîrin sonuna koymuştur. Suyûtî, tefsîrin başına koyduğu Mukaddime’de[2] ve İsrâ sûresi sonunda[3] buna işaret etmiştir. Kanaatimizce doğru olan da budur[4]. İşin aslı ise şöyledir: Ömrünün sonlarına doğru tefsîr yazmaya başlayan Mahallî’nin, Kur’ân-ı Kerim’in baştan sona tefsîrini bitiremem endişesiyle Rahman sûresinden tefsîre başlayıp Kur’ân’ın sonuna kadar tefsîr ettiği; bu bölümü bitirince Yasin sûresinden Rahman sûresine kadar, daha sonra Meryem sûresinden Yasin sûresine kadar tefsîr ettiği; bu üçüncü bölümü bitirdikten sonra da baş tarafa geçip Fatiha sûresini tefsîr ettiği, Bakara sûresinin başlarını tefsîr ederken ise vefat ettiği anlaşılmaktadır. Talebesi olan Suyûtî, hocasının yarım kalan tefsîrini, Bakara sûresinden yeniden başlayarak tamamlamıştır[5]. İlk görüşün sahipleri, meseleyi tahkik etmeden, tefsirin Kur’anın başından başlayıp yarım kalmış olacağı varsayımından hareket ederek yanlış bir sonuca varmışlardır.

Okudunuz mu?  Amenerrasulü tefsiri

CELALUDDİN EL-MAHALLÎ (791 / 1388 Kahire – 864 / 1459 Mısır)

Fıkıh, kelam, usul, nahiv, mantık, tefsîr gibi ilimlerde zamanının otoritesi olan müellif, Mahmud el-Aksarayi(v:825) Burhâneddin el-Bicuri(v:825), Şemsüddin el-Bisati(v:842), ,Alâüddin Muhammed el-Buhârî(v:841),Şerefüddin Muhammed b.el-Küveyk gibi alimlerden ders almıştır. "Zekası elması deler" diye nitelenen Mahallî, kendisine teklif edilen kadılık görevini kabul etmemiş, ömrünün sonuna kadar tedrisat ve telifat ile meşğul olmuştur.

Okudunuz mu?  Zafer Hakkındaki Ayetler

Çok yönlü bir ilim adamı olarak çeşitli sahalarda eserler veren Mahallî’nin en meşhur eserleri şunlardır:

Şerhu Cemi’l-Cevami’ (Usul),

Şerhu’l-Varakat (Usul),

Kenzu’r-Rağıbin (Fıkıh),

Şerhu’l-Minhâc,

el-Envâru’l-Mudîe,el-Kavlü’l-Müfîd,

et-Tıbbu’n-Nebevî,

Tefsîru’l-Kur’ân .[6] Bu sonuncusu, söz konusu ettiğimiz Celâleyn Tefsirinin ikinci yarısı olup araştırmalarımıza göre Mahallî’nin basılan tek eseridir.

Okudunuz mu?  Nisa suresi 59. ayet: Ey iman edenler! Allah'a itaat edin. Peygamber'e ve sizden olan ülülemre (idarecilere) de itaat ed

celaleyn tefsiri

Bu kategoride yer alan Tefsir çeşitleri ve meşhur tefsir alimleri ve eserleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Celaleyn tefsiri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.