Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Zenb Nedir?

Zenb Nedir?

Fetva Meclisi
DİNİ KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ :..

ZENB

Günah demektir. Çoğulu zünûb’tur. Günah işleyen kimseye müznib denir. Akıbeti kötü olan her söz ve fiil, zenbtir. Zenb, ism, cürm ve ma’siyet kavramları ile eş anlamdadır.

Kur’ân’da zenb kavramı, 37 yerde geçmiş ve Allah’ın âyetlerini yalanlamak, inkâr etmek (Enfâl, 8/52, 54), itâatsizlik etmek (Mâide, 5/49), büyüklenmek (Ankebût, 29/39-40), Allah’a ortaklar koşmak (şirk) (Mâide, 5/18), zina etmek, iftirada bulunmak (Yûsuf, 12/23,29), adam öldürmek (Şû’arâ, 26/14), insanlara kötülük yapmak (Yûsuf, 12/97), Allah yolunda cihattan geri kalmak (Tevbe, 9/102) gibi yasaklanan, haram ve kötü olan her türlü inanç, söz, fiil ve davranışlar zenb olarak ifade edilmiştir. Helâk edilen, cezalandırılan fert ve toplumların zenbleri yüzünden helak edildiği, cezalandırıldığı bildirilmiştir (En’âm, 6/6; Ankebût, 29/40).

Okudunuz mu?  Akli ve nakli ilimler nedir?

Küçük, büyük bütün günahlar zenbtir. Zenb sahiplerinin, bundan kurtulmak için Allah’tan bağış, af istemeleri gerekir. Çünkü Allah bütün zenbleri bağışlayan ve affedendir (Âl-i İmrân, 3/135; Zümer, 39/53; Mü’min, 40/3). Günahlarının bağışlanması için af ve mağfiret dileyenler övülmüştür (Âl-i İmrân, 3/16, 143, 193).

Okudunuz mu?  Rafızi Ne Demektir?

Günaha zenb denilmesi, insanı hayırdan, sevaptan, yüksek derecelerden geri bıraktığı, sonunda rezil ettiği içindir. Kelimenin aslında, bu anlam vardır. Bu yüzden kuyruğa, bir şeyin sonuna zeneb, hisse, nasîbe ve zenûb (Zâriyât, 51/59) denir. (İ.K.)


Cevap: Zenb Nedir?

Berât1
Günaha zenb denilmesi, insanı hayırdan, sevaptan, yüksek derecelerden geri bıraktığı, sonunda rezil ettiği içindir. Kelimenin aslında, bu anlam vardır. Bu yüzden kuyruğa, bir şeyin sonuna zeneb, hisse, nasîbe ve zenûb (Zâriyât, 51/59) denir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Baht nedir?

bilgilendirdiğin için Allah(c.c.) razı olsun


Yanıt: Zenb Nedir?

mahir53
ALLAH razı olsun sağolasın…


Cevap: Zenb Nedir?

@hmet
Zenb nedir, Zenb ne demek? Kısaca bilgi.
Arapça, günah demektir. Cürcânî, bunu, seni Allah’tan ayıran şey, diye tarif eder.


zenb nedir, zenbi ne demek

Bu kategoride yer alan Meşakkat Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zenb Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.