Anasayfa
18 Kasım 2023, 2:29
Kavramlar
Abone

Zevaid Nedir?

Zevaid Nedir?

Fetva Meclisi
ZEVÂİD

Sözlükte "artan, fazlalık, ilave" anlamına gelen zâid kelimesinin çoğulu olan zevâid, dinî literatürde, zevâid kitapları, zevâid sünnetleri ve zevâid tekbirleri şeklinde terkip halinde kullanılmıştır.

Zevâid sünnetler (sünnet-i zevâid), Hz. Peygamberin, dinî tebliğ ve açıklama niteliği taşımayan, bir insan olarak yapmış olduğu fiillerdir. Hz. Peygamberin yemesi, içmesi, giyinmesi böyledir. (bk. Mendûb)

Okudunuz mu?  Bari Ne Demektir?

Zevâid tekbirleri, Bayram namazlarının birinci rekatında iftitah tekbiri ve "sübhaneke" duasının okunmasından sonra, Fâtiha sûresinin okunmasından önce üç ve ikinci rekatte rükudan önce üç olmak üzere fazladan alınan altı tekbire denir. (bk. Bayram Namazı) (İ.P.)

Zevâid kitapları, bir hadis kitabının, başka bir hadis kitabı ile karşılaştırılarak birincinin ikinciden fazla olarak içerdiği hadislerden oluşan eserlere denir. Zevâide esas alınan kaynaklar genelde "kütübü sitte" de yer alan kitaplar olmuştur.

Okudunuz mu?  Amenna ve saddakna biiznillah anlamı nedir?

Hadis literatüründe bir çok hadis eserinin zevâidi hazırlanmıştır. Bunlardan ikisi şunlardır: a) Ali ibn Ebûbekir Nureddin el-Heysemî’nin Mecmeu’z-Zevâid ve Menbeu’l-Fevâid adlı eseri. Bu eserde, kütübü sittede rivâyet edilen hadisler dışında kalan şu altı eserdeki hadisler, isnadsız olarak konulara göre tertiplenmiştir: Taberânî’nin el-Mecmeu’l-Kesir, el-Mecme’ul-Evsat, el-Mecmeu’s-Sağîr, Ebû Ya’lâ el-Mevsılî’nin Müsned, Ahmed ibn Hanbel’in Müsned, Bezzâr’ın Müsnedleri b) İbn Hacer el-Askalânî’nin el-Metâlibu’l-Âliye adlı eseri. Bu eserde şu müelliflerin "Müsned"lerinde bulunup da kütübü sittede bulunmayan hadisleri isnadsız olarak konular halinde tertiplenmiştir: Ebû Dâvûd et-Tayâlisî, Humeydî, İbn Ebî Amr, Müsedded, Ahmed ibn Menî’, Ebûbekir ibn Ebî Şeybe, Abd ibn Humeyd, Harîs ibn Ebî Üsâme.(A.G.)

Okudunuz mu?  Tecdid Ne Demektir?

Cevap: Zevaid Nedir?

çiçek ammo
Zevaidislamda kavramı hakkında bilgi için Allah razı olsun


Cevap: Zevaid Nedir?

Muhammed
ZEVAİD Nedir kısaca sözlük anlamı

Arapça, fazlalıklar, fazla olanlar, ziyade olanlar anlamında çoğul bir kelime. Kalpteki nurlara
zevâid denir. Bu, gaybe inanma ve yakînden fazla olan bir şeydir. İman ve yakîn arttıkça, haller, makamlar ve
muamelattaki samimiyet ve doğruluk da fazlalaşır.

Okudunuz mu?  Lütufkâr Ne Demektir?

zevaid ne demek, zevaid nedir, zevaid

Bu kategoride yer alan Zahid Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zevaid Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.