Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Âlim Anlamı Nedir?

Âlim Anlamı Nedir?

Fetva Meclisi
ÂLİM (Alîm, Allâm, A’lem)
İşaretlemek, üst dudağı yarılmak, bilmek, anlamak, tanımak hakîkatini idrâk etmek anlamlarındaki a-l-m kökünden türeyen âlim; bilen, anlayan, tanıyan demektir. Alîm ve allâm kelimeleri, âlim kelimesinin mübalağalı şekli olup çok bilen; a’lem ise ism-i tafdil olup daha iyi, en iyi, pek iyi bilen demektir. Bu sıfatlar Allah’ın, sırları, gizli olanları, olmuşu ve olacağı, görünen ve görünmeyen âlemi, yerde ve göklerde olup bitenleri, geçmişi, hâli ve geleceği, canlı ve cansız bütün varlıkları, insanların gizli ve âşikâr bütün yaptıklarını, küçük ve büyük her şeyi bildiğini ifade eder.
Âlim ismi Kur’ân’da, Allah’ın gayb ve şehadet âlemini bildiğini beyan sadedinde 13 âyette geçmiştir: "Allah, göklerin ve yerin gaybını bilendir. O göğüslerin özünü çok iyi bilendir." (Fâtır, 35/38); "O Allah ki O’ndan başka ilâh yoktur, gayb ve şehadet âlemini (görülmeyen ve görülen varlıkları) bilendir. O rahmandır, rahîmdir." (Haşr, 59/22)
Âlim kelimesinin çoğulu olan alimîn, Allah hakkında iki âyette azamet ifadesi olarak kullanılmıştır: "…Biz her şeyi bilenleriz." (Enbiyâ, 21/ 51, 81)
Âlim kelimesi, "ulemâ’ " ve "alimîn-âlimûn" şeklinde 6 âyette insanlar için de kullanılmıştır. Allah da insanlar da bilir, ancak insanların ilmi sınırlı, Allah’ın ilmi ise sınırsızdır. İnsan gaybı, gizliyi ve geleceği bilemez. Allah ise bilir. İnsan, ancak Allah’ın lütfettiği öğrenme yeteneği sayesinde bilebilir. Allah’ın ilmi, ezelîdir, ebedîdir. O, her şeyi ilmiyle kuşatmıştır.
Allah’ın bilgisine konu olan şeyler nelerdir? Başka bir ifade ile Allah neleri bilir? Kur’ân’da "alîm" kelimesinin geçtiği âyetlerde Allah’ın neleri bildiği zikredilmiştir. Bunların bir kısmını şöyle sıralayabiliriz; zalimleri (Bakara, 2/95), bozguncuları (Âl-i İmrân, 3/63), muttakileri (Âl-i İmrân, 3/115), göğüslerin içinde olanları (Âl-i İmrân, 3/154), insanların yaptıkları amelleri (Bakara, 2/283) ve hayırları (Bakara, 2/273) göklerde ve yerde olanları ve söylenen sözleri (Mâide, 5/97, Enbiyâ, 21/4), kalplerde olanları (Ahzâb, 33/51), kısaca her şeyi bilir (Bakara, 2/29). "Bir şeyi açığa vursanız da gizleseniz de (fark etmez) çünkü Allah her şeyi çok iyi bilir." (Ahzâb, 33/54); "Gaybın (görünmez bilginin) anahtarları O’nun yanındadır. Onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı bilir. Düşen yaprağı, yerin karanlıklarında olan taneyi, yaşı kuruyu ? ki bunlar apaçık Kitap’tadır – ancak O bilir." (En’âm, 6/59)
Alîm kelimesi, Kur’ân’da insanın vasfı olarak da kullanılmıştır (A’râf, 7/109, 112). Allâm mübalağalı ismi ise, sadece Allah hakkında kullanılmıştır: "…Şüphesiz Allah allâmü’l-ğuyûb=gayıpları çok iyi bilendir." (Tevbe, 9/78)
Kur’ân’da 49 âyette; üstünlük ifade eden (ism-i tafdîl) a’lemu kelimesi kullanılarak "Allah’ın daha iyi bildiği" ifade edilmiştir. Allah, insanların gizlediklerini (Âl-i İmrân, 3/167), îmanlarını (Nisâ, 4/25), mü’minlerin düşmanlarını (Nisâ, 4/45), kendisine şükredenleri, zalimleri, yolundan sapanları, sınırı aşanları, hidâyete erenleri (En’âm, 6/50, 53, 117, 119), muttakileri (Necm, 53/32), bozguncuları (Yûnus, 10/40), peygamberlik görevini kime vereceğini (En’âm, 6/124), insanların içinde olanları (Hûd, 11/31) ve yaptıklarını (Hac, 22/68), göklerde ve yerde olanları (İsrâ, 17/55)… daha iyi bilir, en iyi bilir.
Kur’ân’da; âlim, alîm, allâm ve a’lem isimleriyle Allah’ın ilmi anlatıldığı gibi "alime ? ya’lemü" fiili ile de Allah’ın ilmi anlatılmıştır:
"Bilmiyorlar mı ki Allah onların gizlediklerini ve açığa vurduklarını biliyor." (Bakara, 2/77);
"… Biliniz ki Allah içinizden geçeni bilir…" (Al-i İmrân, 3/29)
"…Allah sizin gizlinizi, açığınızı ve ne kazandığınızı bilir." (En’âm, 6/3);
"Allah her dişinin neyi yüklendiğini ve rahimlerin neyi eksiltip artırdığını bilir…" (Râd, 13/8);
"…Yere gireni, ondan çıkanı, gökten ineni ve ona çıkanı bilir…" (Hadîd, 57/4);
"Yaratan bilmez mi? O latiftir, haber alandır." (Mülk, 67/14);
"Allah bilir siz bilmezsiniz." (Nahl, 16/74).
Âlim, âlimîn, alîm, allâm ve a’lem isimleri, Allah’ı anlatan, tanıtan ve niteleyen kelimelerdir. "Alime – ya’lemü" fiil şekli ile birlikte Kur’ân’da Allah’ın hudutsuz ilmini ifadede kullanılmıştır. Her şeyi bilen olması Allah’ın en önemli vasfıdır.
"Rabbimiz! Sen bizim içimizde gizlediğimizi ve açığa vurduğumuzu hep bilirsin. Ne yerde ne de gökte hiçbir şey Allah’a gizli kalmaz." (İbrâhîm, 14/38);
"Sözü açık söylesen de gizli söylesen de muhakkak O, gizliyi de ondan daha gizli olanı da bilir." (Tâ-hâ, 20/7).
Zikrettiğimiz bu âyetler ve benzerleri Allah’ın hudutsuz, eşsiz ve muazzam ilmini tasvir ediyor.
"Alîm" sıfatında; Allah’ın amellerine göre kullarını ödüllendirmesi ve tecziye etmesi anlamı da vardır. (bk. Ankebût, 29/5, 60; Mü’minûn, 23/51). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Ali imran süresi nedir?

Cevap: Âlim Anlamı Nedir?

celal
Teşekkürler çok yardımcı oldunuz


Cevap: Âlim Anlamı Nedir?

Muhammed
alim nedir maddeler halinde kısaca sözlük anlamı

  1. Bilgin.
  2. Bilen, bilici.
  3. 1. çok okumuş, bilgin.,2. çok bilen. 3. sonsuz. ilim sahibi. Allah’ın sıfatlarındandır. kur’an’da cenab-ı hakk’ın ismi olarak 13 yerde geç "abd" takısı alarak da kullanılır.
  4. Üzüntülü, kederli, ıztırab çeken.
  5. Bilen, bilgili. (Osmanlıca’da yazılışı: âlim)
Okudunuz mu?  Cennet Ne Demektir?


alim ne demek, alim nedir, alim anlamı

Bu kategoride yer alan Ahdi atik nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Âlim Anlamı Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.