Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:16
Namazlar
Yönetici

Gençler ve namaz

Gençler ve namaz

mumsema
Kıyamet günü insandan sorulacak ilk şey ve bütün peygamberlerin bizlere emrettiği son şey namazdır. Çünkü insanın namazı kabul olursa diğer amelleri de kabul olur ama eğer namazı kabul olmazsa, diğer amelleri de kabul olmaz. Peygamberimiz (s.a.a) buyurdular: Namaz benim gözümün nurudur. Öyleyse gelin yüce Allah’la ahdi peyman edip bu İslamî farizadan uzak kalmayalım.

Neden namaz kılarız?

– İyiliklere verilecek asgari karşılık, teşekkür etmektir.

– Namaz, ilahi nimetlere şükran vesilesidir.

Kime ve ne tür iyiliklere teşekkür etmek gerek?

– Emzirdiği, baktığı, yemek hazırladığı, elbise yıkadığı, yetiştirdiği, koruduğu, sevdiği ve… için anneye.

– Geçindirdiği, okul masraflarını temin ettiği, elbise vb. ihtiyaçları karşıladığı için babaya

– Eğittiği, yol gösterdiği vb. sebeplerden, öğretmene.

– Derste yardımcı olmak vb. nedenlerden, sınıf arkadaşına.

– Hediye, bayramlık vb. sebeplerden, dost ve yakınlara.

– Trafiği düzenlediği için, polise.

– Bizleri tedavi ettiği için, doktorlara.

Allah’a şükranda bulunmak

– Yağmur yağdırdığı için.

– Rahatça konuşabilmemizi sağlayan yumuşak yapılı dudaklar için.

– Konuşabilmemiz ve yediklerimizin tadını anlamamızı sağlayan dil için.

– Tabiatın güzelliklerini görebildiğimiz göz için.

– Beden sıhhati ve tahsil imkânı için.

– Diğer birçok nimet için.

Teşekkürün en alt derecesi sözlü teşekkürdür

Allah’a sözlü ve resmi şükran en iyi yolu, bir nevi O’nunla konuşma mesabesindeki namazdır.

Lokman Hekim, Lokman suresinin 17. ayetinde oğluna namazı şu şekilde emrediyor: Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.

Yine başka bir nasihatinde oğluna şöyle buyuruyor: Canım oğlum, olmaya ki horozlar namaz vakitlerine senden daha duyarlı olsun! Görmüyor musun ki her namaz vaktinde ve sen uyurken seher vakti, namaz vaktinin geldiğini öterek haber vermekte.

Namaz kılmayan genç ne olur?

Resulullah (s.a.a) buyurdu: Sabah namazını kılmayan kimseden Kur’an, öğleyi kılmayandan peygamberler, ikindiyi kılmayandan melekler, akşamı kılmayandan din ve yatsıyı kılmayandan Allah razı değildir. Yine başka bir rivayette buyurdular: Namaz kılmayan kimse, karşılığında mükâfat ümit etmez ve namaz kılmadığı için kendisini bekleyen azaptan korkmaz. Böyle birinin Yahudi, Mecusi ya da Hıristiyan dinlerinden biri üzere ölmesi kaçınılmazdır.

Namaz kılmayanların ve içki içenlerin azabı

Peygamber (s.a.a) buyurdular: Bir gün Cebrail-i Emin, vahyi eda etmek için yanıma geldi. Bana okuyacağı vahiy henüz sona ermeden korkunç bir ses duyuldu. Cebrail’in hâli değişti. Sordum: Bu ne ses? dedi: Ya Muhammed! Cehennem’de bir kuyu var. Siyah bir taş attılar o kuyuya. Şimdi 13 bin yıl sonra o taş kuyunun dibine vardı. Sordum: O kuyu kimler içindir? Dedi: Namaz kılmayanlar ve şarap içenler için.


Cevap: Gençler ve namaz

ç!ğdém
emeğine sağlık, bu güzel konu üzerinde bilgilendirdiğin için çok saol, ALLAH razı olsun…

Okudunuz mu?  Namazdan Sonra Estağfirullah Demenin Hükmü Nedir?

Yanıt: Gençler ve namaz

mumsema
< emeğine sağlık, bu güzel konu üzerinde bilgilendirdiğin için çok saol, ALLAH razı olsun… >
Allah senden de razı olsun ç!ğdém:) Ömür boyu güzellikleri paylaşmaya devam inşalah. hem gerçek hemde sanal alemde.


Soru: Gençler ve namaz

rana
cok güzel bir paylasim Allah c.c. razı olsun:)

Okudunuz mu?  Cemaatsiz kılınan namazlar

Ceylin
Harika paylaşım Allah razı olsun…


sofi ezel
Selim (13 yaşında) kız kardeşine şöyle der:

– "Kız arkadaşımla ders çalışacağız, bizi yalnız bırakır mısın?” Kız arkadaşı geldiğinde odada yatağa uzanmış bir vaziyette ders çalışılır!

Burak (10 yaşında):

– Ben Selin’e aşık oldum. Ona doğum gününde özel bir hediye almak istiyorum. Anne-babanın tepkisi; – Oğlum aşık olmuş. Arkadaşını eve çağırsana. Aslan oğlum.

Okudunuz mu?  Nafile Namazlar Cemaat İle Kılınır mı?

Metin (16 yaşında) :

Kız arkadaşına akşama beraber dışarı çıkma teklif eder. Daha sonrasında ise bir diskoda alkol alırlar. Genç bir adamın zamparalıkları, ölmüş eşin yarı çıplak vaziyetteki hayalet görüntüsü çocukların çizgi film saatinde tekrar tekrar ekrana gelir. Liseli gençlerin aşkları, kaçamakları bir bir ekrana yansıyanlardan sadece birkaçıdır.

Okudunuz mu?  Namazda gözleri yummak veya saga sola bakmak hakkında.

Bazı liseli kızların "Sevgilim yok diye arkadaşlarım bana takılıyor, ne yapmalıyım?” diye dert yanması, arkadaşlarının elbise değiştirir gibi sevgili değiştirdiğini söylemeleri dikkat çekici.

Belediye otobüsünde lise bire giden genç kızların ilkokul 2’ye giden bir erkek öğrenciyle diyalogları durumu anlatmaya yetmez mi?

– Senin abin var mı?

Okudunuz mu?  Namazı terketmenin kötülüğü

– Var.

– Kaç yaşında 18.

– Abin yakışıklı mı? (Gülüşmeler…) ..

Yine otobüste iki liseli genç kızın konuşmaları dikkat çekicidir:

– Ferhat bana çıkma teklif etti.

– Sen ne yaptın?

– Ben Ferhat’la değil de Zafer’le çıkmak istiyorum.

Ben Zafer’i seviyorum.

Okudunuz mu?  Kurana Göre Namaz

– Kemal ne oldu?

– Onunla öylesine çıkıyordum.

Televizyonda art arda yayınlanan ve gençlik dizileri olarak yansıyan programlar çocukları ve gençleri nerelere götürüyor dersiniz?

Geçen yıl bir anaokulunda öğretmen bazı velilere yaşadıkları olayı şöyle anlatmıştı:

"Adem, Hülya’ya aşık olmuş (çocuklar 6 yaşında). Adem ve 2 arkadaşı Hülya’yı kaçırma planı yapmışlar.

Okudunuz mu?  Gecenin ihyâsı (gece ibadeti)

Birisi kapıda duracak diğer ikisi de Hülya’yı sınıftan kaçıracakmış.

Adem’in her yerde ‘Hülya benim sevgilim’ demesi Hülya’nın annesini rahatsız etmiş. Bu nedenle aileleri çağırıp durumu söyledik.”

Televizyonda yaşanan hayatların etkisinde kalan çocuk ve gençlerin gerçek hayatta buna benzer hareket etmek istemeleri bir dizi sıkıntıyı beraberinde getiriyor.

Birçok genç kızın hayalini süsleyen bu tür bir yaşam gerçek hayatta aynıyla yaşanmıyor. Mankenlik, şarkıcılık, star olmak bir yana lüks hayata özlem gençlerin ruhsal dengesini de altüst ediyor. Beklentiler, karşı cinsle kurulamayan diyaloglar genç insanların yıpranmasına neden oluyor. Özellikle genç kızların kötü niyetli insanların kurbanı olması aileleri derinden sarsıyor.

Okudunuz mu?  Seher vakti kılınan namaz

Yine çocukların TV’deki davranışları sergilemeleri toplumun genel ahlak yapısıyla çelişince ailelerde sorunlar baş gösteriyor.

O halde çocuklarımızı bunlardan nasıl korumalıyız?

İşte size uzun uzun düşünülecek bir soru.

Her anne-babanın şiddet ve baskı kullanmadan yapabileceği şeylerin neler olduğunu bulması için biraz çaba sarf etmesi yeterli olacaktır.alıntı


vuslat93
günümüz gençlerinin gidişatı hiç iyi değil :(:(


Abdullatif
Yğenim anasınıfına giderken(geçen sene), ablam uygunsuz bazı davranışlarına şahit olur.Bunları nasıl ve nerden öğrendiğini üslubuyla sorar ve öğrenir.Sınıftaki bir kız öğrenciden kaynaklı olduğu ortaya çıkar.Ablam soluğu okulda alır ve gerekli tepki ortaya koyularak mesele halledilir.Ama işin garip tarafı yeğenimin gittiği okulun, ve mevzu bahis kız öğrencinin ailesinin de gerekli dini hassasiyete sahip olmalarıdır. Televizyon çocukların model almalarında etkili ve tehlikeli bir unsur ama unutulmaması gereken bir diğer önemli husus ise ebevenlerin çocuklarının yanında davranışlarına hal ve hareket etmelerine dikkat etmeleridir ki, bizim meselede sorunun bunda kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştı.

Okudunuz mu?  Namazı Terketmek

Aile yaş her ne olursa olsun, -üstüne basa basa belirtmekte fayda var- kız olsun ERKEK olsun çocuğunun davranşlarında görülen olumsuzlukları hiç vakit kaybetmeden gidrme yoluna gitmeli, aksi halde çocuğun sergilediği davranışlar yaşı itibariyle komik karşılanıp, eğlence malzemesi yapılması durumunda veyahut özellikle erkek evlatlar için aslanım benim tarzındaki cahilane davranışlar sonucunda bu olumsuzluklar haslet olarak çocukta kalıp ilerki yaşantısında ahlaki çöküntülere sebep olabilmekte.Bu bakımdan çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.Gündeme getirildiğin için Allah senden razı olsun sofi ezel kardeşim.

Okudunuz mu?  Namazlarda secde

sofi ezel
katkılarınız ve yorumlarınız için ALLAH razı olsun


benanneyim
Rabbim bu devirde hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin zaman korkutuyor insanı çocuk yetiştirmek zor ama en çok görev biz Annelere düşüyor çocuklarla en çok zaman geçiren bizleriz islami terbiyeyi verdikmi tamamdır inşAllah..

Bu kategoride yer alan Tevbe namazı nasıl kılnır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gençler ve namaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.