Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Asabiyet Ne Demektir?

Asabiyet Ne Demektir?

Fetva Meclisi
ASABİYET NEDİR?
Sarmak, kuşatmak ve yakınlarını korumada aşırı gitmek anlamlarına gelen asabiyet, bir terim olarak, aralarında soy birliği veya başka sebeplerle yakınlık bulunanların, muhaliflerine karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu ve ruhu demektir. Câhiliyye döneminde, bir kabilenin ya da kabileden birinin başka bir kabile tarafından, hangi sebeple olursa olsun, saldırıya uğramasını engelleyen veya herhangi bir saldırının meydana gelmesi halinde bunun doğuracağı maddî ve manevî zararın telâfi edilmesinde en etkili faktör asabiyet idi. Asabiyetin siyasî ve hukukî alanlardaki otorite boşluğunu doldurmak, can, mal, ırz ve namus güvenliği sağlamak gibi olumlu tarafları yanında aile, aşiret, kabile ve benzeri toplulukların hak ve menfaatlerine tecavüzde bulunmak gibi olumsuz yönleri de vardı. Hz. Peygamber, asabiyeti "bir kimsenin haksız olmasına rağmen kavmine yardımcı olması" (Ebû Dâvûd, Edeb, 112) şeklinde tanımlamış ve asabiyet davasının İslâm’ın ruhuna aykırı olduğunu söylemiştir (Müslim, İmare, 57). Bununla birlikte bir kimsenin haklı olduğu konularda kendi yakınlarına yardım etmesi, yerine göre vacip yerine göre müstehabtır. (M.C.)

Okudunuz mu?  Beytü'l-İzze Ne Demektir?

Cevap: Asabiyet Ne Demektir?

Darusselam
ASABİYET NE DEMEKTİR KISACA

Asabiyet, arapça kökenli bir kelime olup A-sebe kökünden türemiştir. Asebe , bir kimsenin baba tarafından akrabalarının oluşturdu ğu topluluğa verilen isimdir. asabiyet ise, sözlükte, baba tarafından olan akrabalara aşırı düşkünlük, onların kayırılması doğrultusunda aşırı çaba göstermektir. Terim olarak, bir kim senin baba tarafından olan akrabasını, yahut yaygın şekliyle kendi kabilesine mensup biri ni, hakh-haksız bütün meselelerde başkaları na karşı korumayı, ona destek olm ayı sağla yan kabilevi his ve gayretlerini ifade eder.

Okudunuz mu?  Nezr-i Mutlak Ne Demektir

asabiyet ne demek, asabiyet ne demektir, asabiyet nedir kısaca

Bu kategoride yer alan Muanaka Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Asabiyet Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.