Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Ashab-ı Meş’eme Ne Demektir?

Ashab-ı Meş’eme Ne Demektir?

Fetva Meclisi
ASHÂB-I MEŞ’EME NEDİR?

"Meş’eme", uğursuzluk demektir. Sol kol anlamına da gelir. "Şimal" kelimesi ile anlamdaştır. Ashâb-ı Meş’eme tâbiri; alçak mevkide bulunan, değersiz veya kendilerine ve yakınlarına kötülüğü dokunan uğursuz kimseler anlamına gelir.
Vâkı’a sûresinde (56/1-11) kıyamet kopunca insanların üç sınıf olacakları bildirilmiştir. Bunlar; ashâb-ı meymene amel defteri sağ elinden verilenler), ashâb-ı meş’eme (amel defteri sol elinden verilenler) ve sâbıkûn (öncüler).
Beled sûresinin 19. âyetinde, Allah’ın âyetlerini inkâr edenlerin ashâb-ı meş’eme olduğu bildirilmiştir. Ashâb-ı meş’eme, Vâkıa sûresinin 41. âyetinde "Ashâb-ı Şimâl" olarak zikredilmiş ve bu kimselerin dünyada iken azgın insanlar olduğu, büyük günah işlemekte ısrar ettikleri, öldükten sonra dirilmeyi inkâr ettikleri, hak yoldan saptıkları, (âyetleri ve peygamberleri) yalanlayıcı oldukları bildirilmiştir (Vâkıa, 56/45-51). Ashâb-ı Meş’eme/Ashâb-ı Şimal; vücudun derilerine nüfûz eden bir ateş ve kaynar su içinde, kara dumandan bir gölge altında olacaklar, zakkumdan yiyip kaynar sudan içeceklerdir (Vâkı’a, 56/42, 43, 52-56). Ashâb-ı Meş’eme / Ashâb-ı Şimal; cehennemde ebedî kalacak olan kâfirlerdir. Hâkka sûresinde kıyamet kopunca yazıcı melekler tarafından tutulan amel defterlerini (İnfitâr, 82/10-12) insanlara sağ veya sol ellerinden (Hâkka, 69/19-39) İnşikâk sûresinde ise sağ ellerinden veya arka tarafından verileceği (İnşikâk, 84/7-15) bildirilmiştir. Kitabı sağından verilenlerin hesabı kolay olacak ve cennete girecekler, solundan ve arkasından verilenler ise cehenneme atılacaklardır. İşte kitabı arkasından ve solundan verilecek olanlar Ashâb-ı Meş’eme /Ashâb-ı Şimâl’dir. Âhirette, kişilerin amel defterlerinin sağ veya soldan verilmesi sembolik bir anlatım olup burada yön ve taraf olarak sağ ve solun övülmesi veya kınanması söz konusu değildir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Ayn harfi nedir?

Cevap: Ashab-ı Meş’eme Ne Demektir?

NuN
ashab meş meşe nedir, ashab meş meşe ne demek?

1. osmanlıcada uğursuz, şerli kişiler, kötüler anlamlarına gelmektedir.

2. arapçada "cehennem ehli" anlamına da gelen ifade.


ashab ı meşeme ne demek, ashabi meseme nedir

Bu kategoride yer alan Yedi (7) Harf Ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ashab-ı Meş’eme Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.