Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Ayne’l Yakin Ne Demektir?

Ayne’l Yakin Ne Demektir?

Fetva Meclisi
AYNE’L YAKÎN NEDİR?

Duyu organlarının deney ve gözlemlerine dayanarak elde edilen bilgiye denir. Tekâsür sûresinde bu bilgiye işaret edilmiştir: "Sonra andolsun onu yakîn gözüyle göreceksiniz" (Tekâsür, 102/5) Bu tür bilgi ya gözlem ve deneye dayanan bilimsel bilgidir, ya da anlatıma dayalı tarihsel bilgidir. Birinci yolla elde edilen yakîn, ikinci yoldan elde edilen yakinden daha yüksek ve kuvvetlidir. Ateşi ya da Kâbe’yi görerek bilmek ve tanımak gibi. Hz. İbrahim’in ayne’l yakîn derecesindeki bir bilgiye ulaşmak için Allah’a müracaatı Kur’ân’da şöyle anlatılmaktadır: "Hani İbrahim `Ey Rabbim ölüyü nasıl dirilttiğini bana göster’ demişti. Rabbi de ona, `Yoksa inanmadın mı?’ dedi. İbrahim: `Hayır! İnandım, fakat kalbimin mutmain olması için (görmek istedim)’ dedi…" (Bakara, 2/260). (F.K.)

Okudunuz mu?  Şafi Ne Demektir?

Cevap: Ayne’l Yakin Ne Demektir?

@hmet
Aynel yakin nedir, Aynel yakin ne demek? Kısaca ve maddeler halinde.

Daimî zikrin sahibidir.
Kalbinde hiçbir afet kalmamıştır. (Kalp tasfiye olmuştur.)
Kalp kulağı açılmıştır.
Kalp gözü açılmıştır.

Bunlar iktisap edilmesi gereken haklardır. Kalp gözününün ve kalp kulağınının açılması kişiye 3 tane de vasıf şartı kazandırır.

Ehli tezekkür olmuştur.
Ehli hayır olmuştur.
Ehli hüküm olmuştur (hikmet ehli).


aynel yakin nedir

Bu kategoride yer alan Ashab-ı Meymene Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayne’l Yakin Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.