Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:04
aile
Yönetici

Dul kadınla evlilik… Mehmet PAKSU yazdı

Dul kadınla evlilik… Mehmet PAKSU yazdı

Vamık
Dul kadınla evlilik…

Mehmet PAKSU yazdı…

Benim şöyle bir sorum var size: Bakire olmayan bir bayanla izdivaç olabilir mi? Bu halin dinen hükmü nedir? (Rumuz: Sinan)

Dul bir hanımla evlenmek mümkün ve olabilir. Dinen de böyle evliliğin hiçbir sakıncası yoktur ve olmaz.

En birinci dini kaynak olan Kur’ân "eşler"i "dul ve bakire" olarak belirler, Peygamberimizi bir model olarak gösterir ve der ki:

Okudunuz mu?  İdeal evlilik yaşı

"O sizi boşayacak olursa, bakarsınız, sizin yerinize Rabbi ona sizden daha hayırlı olan, Allah’a teslim olmuş, iman etmiş, itaatkâr, tövbe eden, ibadet eden ve orucunu tutan dul ve bakire eşler nasip eder." (66:5.)

Peygamberimizin hayatında baktığımızda bu uygulamayı görüyoruz.

Peygamberimizin ilk evliliği, kendisinden 15 yaş büyük, iki defa evlenip dul kalmış olan Hz. Hatice ile olmuştur.

Okudunuz mu?  Nişanlılık döneminin sorumlulukları

Ondan sonraki evliliğini de yine 5 çocuğu ile dul kalan Hz. Sevde ile gerçekleşmişti.

Peygamberimiz bakire olarak sadece Hz. Aişe ile hayatını birleştirmişti.

Hadislere baktığımızda bakire ile evlenmenin tavsiye edildiğini ve gerekçesinin verildiğini görüyoruz:

"Çünkü onların ağızları daha tatlı (konuşmaları güzeldir, lüzumsuz konuşmazlar), rahimleri daha çok çocuk yapmaya müsaittir ve daha az meşakkatli olup aza kanaat ederler." (İbni Mâce, Nikâh:7.)

Okudunuz mu?  Evlilik görüşmesinde sorulması gerekenler

Bu tavsiye daha çok ilk evlilikler için söz konusu olsa gerektir. Çünkü bu sözü Peygamberimiz, kendisine evlilik hakkında fikir soran genç bir sahabesine söylemiştir.

Fakat bu bir emir değildir. Bir tavsiyesidir. Zaten yapılan evliliklerin çoğunda da bakireler tercih edilmektedir.

Bu durum bütünüyle kişinin kendi tercihi, kendi seçimi ve kendi kararıdır.

Okudunuz mu?  Kadının yaratılışı ve nefs

Hakaretleri canımdan bezdirdi

Eşimin hakaretleri ve cimriliği beni çıkmaza soktu. Akşam, sabah namaz kılan birisi. Canımdan bezdim. Ne yapmam lazım? (Rumuz: Meyra)

Cimrilik bir huydur, bir yapıdır, kötü bir alışkanlıktır, büyük ölçüde zararı kişinin kendisine aittir fakat hakaret çok kötü, kabul edilemeyecek bir durumdur.

Okudunuz mu?  İslamda Evlilik

Hiçbir insanın eşine hakaret etmeye hakkı yoktur ve olamaz. Böyle davranmanın hiçbir haklı gerekçesini gösteremez.

Karı koca arasında tartışma yaşanır, münakaşa olur; sesler yükselebilir, belki öfkenin dozu da kaçabilir ama ağzını bozup hakaret etme gibi bir durum asla hoş görülmemeli, kabul edilmemeli ve buna izin verilmemeli.

Okudunuz mu?  Evli erkeklerin başkasıyla imam nikahı kıyması

Erkeğin aile reisi olması, evin umurunu görmesi, ihtiyaçlarını karşılaması, eşinin ve çocuklarının isteklerini yerine getirmek için elinden gelen imkanlarını seferber etmesi, onun görevidir ve sorumluluk alanı dahilindedir.

İleri geri konuşmaya başlayınca ne yapacaksınız? Ağzından çıkanları kulakları duymayınca neler diyeceksiniz? Üst üste rencide eden sözleri sarf edince nasıl bir tavır sergileyeceksiniz?

Öncelikle o anda aynı tonda karşılık vermeye kalkmayın, sinirlerinin yatışmasını bekleyin. Hatta mevcut ortamı ve mekânı terk edin, evde ise başka bir odaya çekilin.

Okudunuz mu?  Evlilikte Kıskançlık

Öfkesi geçtikten, sakinleştikten ve kendine geldikten sonra, o gün veya ertesi gün oturup konuşmayı deneyin.

"Biz birbirimizi seviyoruz, sevgimizi zedelemeyelim; kendimizi yıpratmayalım, birlikteliğimizi bozmayalım, dostlarımızı üzmeyelim, bizi çekemeyenleri sevindirmeyelim" türünden yapıcı, yatıştırıcı, olumlu ve güzel sözlerle konuyu gündeme getirin.

Kendinizin bu çirkin sözleri hak etmediğinizi, kaldıramadığınızı, üzüntünüzden sabaha kadar yatamadığınızı dile getirin.

Okudunuz mu?  Anne ve babanın yeni doğmuş olan çocuğa karşı dini görevleri nelerdir?

Böyle sözleri kendisine yakıştıramadığınızı, sinirlenip öfkelense de diline hakim olmasını belirtin.

Cimrilik meselesinde ise, evin zaruri ihtiyaçlarını bir liste halinde yazıp verin. Pek para istemeyin, alınması gerekenlerin kendisinin satın almasını sağlayın. Çünkü bu tür insanların elleri cüzdanlarına zor gider.

Suçlamadan, cimriliğini yüzüne vurmadan taleplerde bulunun, bir de üç beş şeyi bir arada istemeyin. Sırasıyla, azar azar isteklerinizi dile getirin.

Okudunuz mu?  Evlenmeden gelinlik giymek uğursuzluk mu?

Cevap: Dul kadınla evlilik… Mehmet PAKSU yazdı

EHLİMAN
Dul bir kadınla yada adamla evlenmenin dinimizde bir sakıncası yoktur.Zaten peygamber efendimiz de yine ilk evliliği dul olan Hazreti Hatice ile olmuştur.


bakire

Bu kategoride yer alan İslamda Evliliğin Evlenmenin Gayesi Nedir Neden Evlenilir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dul kadınla evlilik… Mehmet PAKSU yazdı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.