Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:36
Ali
Yönetici

İdğâmın Tarifi ve Unsurları

İdğâmın Tarifi ve Unsurları

imam
İdğâmın Tarifi ve Unsurları

İdğâm kelimesi, Arapça if’âl vezninde olup lügatte bir şeyi başka bir şeye idhâl etmek, katmak anlamına gelir. Bir tecvîd ve kıraat terimi olarak ise aralarında temâsül, tecânüs ya da tekârüb bulunan iki harften birincisinin diğerine katılarak okunması dır. Burada temâsülden kasıt, iki harfin mahreç ve sıfatları bakımından denk; tecânüsten kasıt, iki harfin mahreçleri bakımından denk ve fakat sıfatları bakımından ayrı; tekârübden kasıt ise, iki harfin mahreç ve sıfatları bakımından yakın olmalarıdır.

Okudunuz mu?  Yemin Olsun İncire Zeytine!

İdğâm da tıpkı diğer birçok tecvîd uygulamasında olduğu gibi dilde ve telaffuzda kolaylık sağlamaya yöneliktir. Zira idğâmda ses aygıtları, mütemâsil, mütecânis ve mütekârib iki harfin mahreci için ayrı ayrı çalışmak yerine tek bir harfin mahrecine yönelmektedir.

Birbirine idğâm edilen iki harften birincisine mudğam (مُدْغَمْ) ikincisine ise mudğamun fîh (مُدْغَمٌ فِيهِ) adı verilir. İdğâmın unsurları olarak kabul edilen bu iki terimden mudğam idğâm edilen , mudğamun fîh ise kendisinde idğâm gerçekleştirilen anlamını ifade eder.

Okudunuz mu?  Kurandaki İşaretler Ve Okuma Hızı

İki harf arasında idğâm uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için bazı şartlar söz konusudur:

1) Kıraatini konu edindiğimiz İmam Asım’a göre iki harf arasında idğâm hadisesinin vuku bulabilmesi için bu harflerden mudğamın sâkin, mudğamun fîhin ise müteharrik yani harekeli olması gerekir. بَلْ رَانَ lafızlarında olduğu gibi.
2) Sâkin olan mudğamın medd harfi olmaması gerekir. الَّذِي يُوَسْوِسُ örneğinde olduğu gibi.
3) İki harfin mahreç ve sıfatlarının aynı, mahreçlerinin aynı sıfatlarının farklı ya da mahreç ve sıfatlarının yakın olması gerekir.

Okudunuz mu?  Kuran olan odada neler yapılmaz?

3.a) İdğâm edilecek iki harfin mahreç ve sıfatlarının aynı olması. عَلَيْهِمْ مُؤْصَدَة örneğinde olduğu gibi. İdğamın bu türüne idğâm-ı mütemâsileyn (ya da misleyn) denir.

3.b) İdğâm edilecek iki harfin mahreçlerinin aynı, sıfatlarının farklı olması. أَرَدْتُمْ örneğinde olduğu gibi. İdğâmın bu türüne idğâm-ı mütecâniseyn denir.

Okudunuz mu?  Kuranın Hz. Osman Zamanında Çoğaltılması

3.c) İdğâm edilecek iki harfin mahreçlerinin ve sıfatlarının yakın olması. قُلْ رَبِّ örneğinde olduğu gibi. İdğâmın bu türüne idğâm-ı mütekâribeyn denir.

b. Diğer İdğam Çeşitleri

1. İdğam Bilâğunne (İdğam Biğayrı Ğunne): Ğunne yapmaksızın idğam yapmaktır. İki harfi vardır ki bunlar (ل) ve
(ر)’dır. Bu idğam çeşidinde bahsi geçen harfler tenvin veya nun-u sakinden sonra geldikleri zaman (ن) harfinin sesi tamamen kaybolur ve (ل) ile (ر) harfleri şeddeliymiş gibi okunur.

Okudunuz mu?  Hatm-i tehlil nasıl okunur

2. İdğâm Mealğunne (İdğam Biğunne): Ğunne ile birlikte idğam yapmaktır. Harfleri (يمنو) kelimesini oluşturan
ي), (م), (ن) ve (و) harfleridir. Bu idğam çeşidinde bahsi geçen harfler tenvin veya nun-u sakinden sonra geldikleri zaman (ن) harfinin sesi tamamen kaybolmaz (ğunne sıfatı baki bırakılmak suretiyle nun harfinin zatı yok olur) ve bahsi geçen harflerde (nun ve mim harfleri hariç) nakıs bir idğam gerçekleştirilir.

Okudunuz mu?  Kuranı tecvitle okumak şart mı? "Tecvitsiz Kuran okumak boşunadır diyorlar. Doğru mu?

Soner Akdağ


Cevap: İdğâmın Tarifi ve Unsurları

Desert Rose
Allah c.c razı olsun Gerçekten çok detaylı bir paylaşım olmuş ellerine sağlık kardeş


idgamı mütecaniseyn tarifi, mutemasil mutecannis ve mutekarib

Bu kategoride yer alan Kur'anda Başlangıç Harfleri (el-huruful-mukattaa) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İdğâmın Tarifi ve Unsurları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.