Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:36
Ali
Yönetici

Medd Tarifi ve Med Çeşitleri

Medd Tarifi ve Med Çeşitleri

imam
Medd (المد )
a. Meddin Tarifi

Arapça bir kelime olan medd, lügatte ziyade etme, uzatma anlamlarına gelir. Bir kıraat ve tecvîd terimi olarak ise medd, Medd harfi olan vav (و), ya (ي) ve elif (ا) harflerinden herhangi biri sebebiyle sesi uzatmak demektir.
Medd harfleri üç tane olup bunlar vav (و), ya (ي) ve elif (ا)’tir. Yalnız bu harflerin medd görevi üslenebilmeleri için birtakım şartlara sahip olmaları gerekir. Şöyle ki;

Okudunuz mu?  Kuran'da Ahir Zamana Ve Mehdi'ye İşaret Eden Ayetler

—Vav (و), kendisi sâkin olup öncesindeki harf medmûm olunca,
—Ya (ي), kendisi sâkin olup öncesindeki harf meksûr olunca medd harfi olurlar.
—Elif (ا) ise, her zaman medd harfi olup öncesindeki harf meftûh’tur.

Medd, aslî ve fer’î olmak üzere iki ana başlık altında incelenir.

Okudunuz mu?  30- RÛM SÛRESİ 31 ve 32. Ayetlerinin Tefsiri

b. Medd Çeşitleri

b.1) Aslî ya da Tabiî Medd / المد الطبيعي أو الأصلي: Bir kelimede medd harflerinden herhangi biri bulunup da sebeb-i medd bulunmazsa, aslî medd meydana gelir. قَالُو ve اُُوذِينَا kelimelerinde olduğu gibi.

b.2) Fer’î Medd / المد الفرعي: Bir kelimede medd harflerinden herhangi biri olur ve ondan sonra da ister aynı kelimede ister ayrı kelimede sebeb-i medd bulunursa fer’î medd meydana gelir. يَا اَيُُهَا , جَاءَ , الضَّالِّينَ , يَعْلَمُونَ ve نَوْمٌ kelimelerinde olduğu gibi.

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: İdğam-ı Mela Gunne (Gunneli İdgam)

Fer’î meddin çeşitleri ise şunlardır:

b.2.1) Medd-i Muttasıl / المد المتصل : Bu medd çeşidinde, aslî medd üzerine ziyadeyi gerektiren sebep, medd harfinden sonra aynı kelimede gelen hemzedir. Bu sebeple de mezkûr medd çeşidi, bitişik anlamına gelen muttasıl kelimesiyle adlandırılmıştır. Asım’ın her iki râvisi de bu meddi, dört elif ölçüsünde tutmuşlardır. Kur’ân-ı Kerim’de geçen şu أُولَئِكَ ve السَّرَائِرُkelimeleri bu medd çeşidine birer örnektir.

Okudunuz mu?  Tecvîd (Tecvid, Kur'an-ı Kerîm'in okunuşuyla ilgili bir bilim)

b.2.2) Medd-i Munfasıl / المد المنفصل : Bu medd çeşidinde, aslî medd üzerine ziyadeyi gerektiren sebep, medd harfinden sonra ayrı kelimede gelen hemzedir. Bu sebeple de mezkûr medd çeşidi, ayrık anlamına gelen munfasıl kelimesiyle adlandırılmıştır. Asım’ın her iki râvisi de bu meddi, dört elif ölçüsünde tutmuşlardır. Kur’ân-ı Kerim’de geçen şu يَا اَيُُهَا ve قَالُوا إِنَّا elfâzı bu medd çeşidine birer örnektir.

Okudunuz mu?  Aksamul Kuran (kurandakı Yemınler)

b.2.3) Medd-i Lâzım / المد اللازم : Bu medd çeşidinde, medd harfinden sonra sükûn-u lâzım bulunur. Sükûn-u lâzım, sâkinliğini vaslen de vakfen de muhafaza eden sükûn demektir. Asım’ın her iki râvisi de bu meddi, dört elif ölçüsünde tutmuşlardır. Kur’ân-ı Kerim’de geçen şu الضَّالِّينَ ve الْحَاقَّةُ kelimeleri bu medd çeşidine birer örnektir.

Okudunuz mu?  Kuran sürelerine verilen çeşitli isimler

b.2.4) Medd-i Ârız / المد العارض : Bu medd çeşidinde, medd harfinden sonra sükûn-u ârız bulunur. Sükûn-u ârız, sâkinliğini vaslen kaybedip, vakfen muhafaza eden sükûn demektir. Asım’ın her iki râvisi de bu meddi, bir eliften dört elife kadar uzatmışlardır. Kur’ân-ı Kerim’de geçen şu مَكْظُومٌ ve مُثْقَلُونَ kelimeleri vakıf halinde bu medd çeşidine birer örnektir.

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Harf-i Med

b.2.5) Medd-i Lîn / المد اللين : Bu medd çeşidi, lîn harfinden sonra sükûn-u ârız ya da sükûn-u lâzımın gelmesiyle oluşur. Lîn harfleri, kendileri meczûm ve kendilerinden önceki harf de meftûh olan (و) ve (ي) harfleridir. Bu meddin uzatma miktarı, lîn harfinden sonra gelen sükûnun türüne göre değişiklik arz eder. Eğer bu sükûn, lâzımî ise, medd-i lîn iki ila dört elif arası; yok eğer ârızî ise, bir ila dört elif arası uzatılabilir. Kur’ân-ı Kerim’de geçen şu رَيْبَ ve خَوْفٌ kelimeleri vakıf halinde bu medd çeşidine birer örnektir.

Okudunuz mu?  Besmele Ayet midir Değil midir?

Cevap: Medd Tarifi ve Med Çeşitleri

Kayıtsız Üye
sağolun medd tarifini sayenizde öğrendim


Cevap: Medd Tarifi ve Med Çeşitleri

Kayıtsız Üye
bu siteyi tebrik ediyorum çünkü çok işime yaradı


Cevap: Medd Tarifi ve Med Çeşitleri

Kayıtsız Üye
çok sağolun. böyle bir paylaşım yaptığınız için bu siteyi tebrik ediyorum. daha fazla açıklayıcı bilgiler yazmanızı istiyorum..

Okudunuz mu?  İhfa Harfleri

DrŞaplak
Site güzel teşekkürler


Kayıtsız Üye
Çok güzel bir site Teşekkürler…


med çeşitleri, med cesitleri, asli med

Bu kategoride yer alan Tecvid Öğrenelim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Medd Tarifi ve Med Çeşitleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.