Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:36
Ali
Yönetici

Sekte ( السكت ) Sektenin Tarifi ve Sekte örnekleri

Sekte ( السكت ) Sektenin Tarifi ve Sekte örnekleri

imam
Sekte ( السكت )
a. Sektenin Tarifi

Sekte kelimesi lügatte susmak, sözü kesmek gibi anlamlara gelirken, ıstılahta kıraat esnasında nefes almaksızın sesi kesmek anlamını ifade eder. Sektenin tatbikî ölçüsü iki hareke miktarıdır.

Sekte uygulaması, vakıf ve kat’dan farklıdır. Vakıfta esas olan tilavete nefes almak üzere ara vermektir. Sekte yapılırken ise nefes alınmaz. Ayrıca sekte uygulaması tilâvete tekrar geri dönmek üzere yapılırken kat’ ile tilavet ameliyesi nihayete erdirilmiş olur.

Okudunuz mu?  Fetih suresi faziletleri

b. İmam Asım’ın Sekte ile Okuduğu Yerler

1) Kehf Suresi (Ayet: 1): Bu surede Hafs vasıl halinde birinci ayetin sonunda sekte yapıp ikinci ayete geçerken İmam Asım’ın diğer ravisi Şu’be bahsi geçen mahalde sekte yapmaz. Yani عِوَجًا قَيِّمًا lafızlarını sektesiz okur.

Okudunuz mu?  Kuranda duraklama işaretleri / Secavend

2) Yasin Suresi (Ayet: 52): Bu ayette Hafs vasıl halinde مَرْقَدِنَا هَذَا lafızlarının arasını sekte ile ayırırken İmam Asım’ın diğer ravisi Şu’be burada sekte yapmaz.

3) Kıyamet Suresi (Ayet: 27): Bu ayette Hafs vasıl halinde مَنْ رَاقٍ lafızlarının arasını sekte ile ayırırken İmam Asım’ın diğer ravisi Şu’be burada sekte yapmaz. Ayrıca Şu’be’ye göre vasıl halinde iki kelime arasında idğâm meydana gelir.

Okudunuz mu?  Besmele Ayet midir Değil midir?

4) Mutaffifin Suresi (Ayet: 14): Bu ayette Hafs vasıl halinde بَلْ رَانَ lafızlarının arasını sekte ile ayırırken İmam Asım’ın diğer ravisi Şu’be burada sekte yapmaz. Ayrıca Şu’be’ye göre vasıl halinde iki kelime arasında idğâm meydana gelir.


Sekte nasıl yapılır, sekte örnekleri, SEKTE

Bu kategoride yer alan İdğâmın Tarifi ve Unsurları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sekte ( السكت ) Sektenin Tarifi ve Sekte örnekleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.