Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:36
Ali
Yönetici

Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza (Cim harfi hakkında)

Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza (Cim harfi hakkında)

imam
Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza:

Bu harf, vasatu’l-lisân denen dil ortasından çıkar. Türkçede tam bir karşılığı yoktur. Cim harfi çıkarılırken dil ortası üst damağın ortasına temas ettirilir. Lakin bu işlem yapılırken mezkur harf, mahreçtaşı olan ve fasih Arapçada bulunmayan j ya da g seslerini andıran bir sese benzetilmemelidir. Cim harfinde kalkale, cehr, şiddet, infitah, istifale, terkik ve ısmat sıfatları mevcuttur.

Okudunuz mu?  Yatarak kulaklıkla kuran dinlenir mi?

Günümüzde Türkiye’de ve bazı Arap ülkelerinde bu harfin telaffuzu yazık ki çeşitli yanlışlara sahne olmaktadır. Türk hafızların çoğu bu harfi Türkçede bulunan "c" sesiyle telaffuz etmektedirler. Bu ise hatadır. Zira cim harfi vasatu’l-lisan denen dil ortasından çıkarılırken Türkçede bulunan "c" sesi, tarafu’l-lisan denen dilucuna yakın bir yerden çıkarılır.

Okudunuz mu?  Kehf süresinin fazileti

Bazı arapların Kur’an tilavetinde görülmemekle birlikte Arap dilinin fasih yapısında bulunmayan "j" ve "g" gibi sesleri "cim" yerine kullandıklarına şahit olmaktayız ki, bu tavır Türklerin "cim" telaffuzundan daha büyük bir yanlıştır. Mısırlıların cim yerine "g" sesini; Cezayir, Fas ve Tunus gibi ülke müntesiplerinin de aynı harf yerine "j" sesini kullanmaları, Arap dilinin orijinal telaffuzları için son derece tehlikeli bir dejenerasyon örneğidir.

Okudunuz mu?  Tecvid İlmi

Soner Akdağ


cim harfi, arapça cim harfi , cim ortadaki harfcim harfi – Googleda Ara

Bu kategoride yer alan İdğâmın Tarifi ve Unsurları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza (Cim harfi hakkında) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.