Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:01
Mezhepler
Yönetici

Haddi kazf ne demektir?

Haddi kazf ne demektir?

Fetva Meclisi
Haddi kazf ne demektir?

Etiketler: hadd haddi kazf iftiranın cezası iftra suçu kazf nedir

HADDİ KAZF

Bu fıkhî bir terimdir. Namuslu iffetli kadına zina isnad etmek ve bu hususta iftirada bulunmak anlamına gelir. Bu yüzden müfteriye ceza verilir.

Okudunuz mu?  Cuhfe nedir? Cuhfe mikat yeri neresdir

İslâm Dini, namuslu iffetli kadınları bazı düşük kişilerin iftirasından korumak için bir takım ağır müeyyideler koymuştur. Bir kadına zina isnadında bulunan ve bunu dört şahidle isbat edemiyen kimseye seksen değnek ceza olarak vurulur.

Bunun meşruiyeti Ayet ve Hadisle sabit olmuştur. Müctehid imamların bunda görüş birliği vardır.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Sünnet Olmanın Hükmü Nedir?

Şeriat dilinde kazf, zina atmak, yani zina iftirasında bulunmak, demektir. O halde sadece namuslu kadınlara değil, namuslu erkeklere de zina isnad edenler bunu şeriatın belirlediği ölçü ve anlamda isbat edemedikleri takdirde, seksener değnek vurulur.

Seksen değnek vurulurken, üzerindeki iç çamaşır dışındaki elbiseler çıkarılır ve yüz ile başın dışında vücudun diğer kısımlarına dağıtılır.

Okudunuz mu?  İftira atmak ve iftiraya maruz kalmak

Zina isnadı, kişinin ikrarıyla sübut bulacağı gibi, böyle bir isnadda bulunduğuna dair iki şahidin şehadetiyle de sübut bulur. Ancak bu iki şahidin erkek olması söz konusudur. Diğer hukuklarda olduğu gibi Hadd-i Kazf de de suçun sübutu iki erkek şahidle gerçekleşir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Abdest Alırken Organları Ovalamak Farz mı?

Erkeklerle beraber kadınların şehadetiyle sübut bulmaz Ayni zamanda şehadet üzerine şehadetle de sübut bulmaz.

Önce kazf ikrarında bulunur, sonra bundan rücu’ ederse, kabul olunmaz ve gereken ceza uygulanır. Çünkü bu durumda bir Müslümana zina. isnad etmiş, onun adını kötüye çıkarmıştır. Sonra da bundan dönüş yapmanın bir anlamı yoktur; kendine hâkim olmalıydı.
islami sorular

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Deve Eti Yemek Abdesti Bozar mı?

Cevap: Haddi kazf ne demektir?

Beyaz_Lale
ALLAH c.c. razı olsun bu faydali konu için..ilk defa duyuyorum bu terimi sayenizde ögrendik..islamdaki adalete hayran kalmamak elde degil..


haddi kazf, kazf haddi, kazf nedir

Bu kategoride yer alan Düşük olan çocuğa isim verilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haddi kazf ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.