Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Beka Ne Demektir?

Beka Ne Demektir?

Fetva Meclisi
BEKÂ NEDİR?

Sözlükte "kalıcı olma" anlamına gelen bekâ, tasavvufta "kötü huyların yerini güzel huy ve iyi davranışların alması; kulun Allah’ın sıfat ve vasıflarıyla donanması" demektir. Allah’ta fâni olma haline fena fi’llâh, Allah’ta bâki olma haline bekâ billâh denir. (M.C.)
Bekâ, Yüce Allah’ın zatî sıfatlarından biri olup, varlığının sonu olmamak veya ebedî olmak demektir. Zira bekâ vasfı, kıdem sıfatının bir gereğidir. Çünkü kıdemi sabit olan bir varlığın bekâsı da zorunlu olur. Öyle ise Yüce Allah, kadîm olduğu için bakîdir, ebedîdir. Bekâ’nın zıddı olan fena ve sonu olmak Allah hakkında muhaldır. Kur’ân’da şöyle buyurulmaktadır: "O ilktir, sondur, zâhirdir, batındır, O herşeyi bilendir." (Hadîd, 57/3) "Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak, Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin Zatı baki kalacak." (Rahman, 55/26-27) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Delil Ne Demektir?

Cevap: Beka Ne Demektir?

@hmet
Beka nedir, Beka ne demek? Kısaca ve maddeler halinde.


1. Kalıcılık
2. Ölmezlik
Örnek: Memleketin, devletin bekası senin elinde… Ö. Seyfettin


aşk-ı beka ne demek, aşkı beka ne demek, beka ne demek

Bu kategoride yer alan Ashab-ı Meymene Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Beka Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.