Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Celil Ne Demektir?

Celil Ne Demektir?

Fetva Meclisi
CELÎL NEDİR?

Büyük, ulu, kuvvetli ve münezzeh olmak anlamındaki "c-l-l" kökünden türeyen celîl; ulu, kudretli, yüce olan demek olup Allah’ın sıfatlarından biridir. Tirmizî’nin el-esmâü’l-hüsnâ ile ilgili rivâyetinde geçmiştir (Deavat, 83).
Allah’ın sıfatı olarak celîl; zengin, mâlik, alîm, kadîr gibi yüce sıfatlarla muttasıf olan, azamet ve kibriya sahibi demektir. Peygamberimiz; "Allah’ım! Selam sensin, selamet sendendir. Ey celâl ve ikram sahibi (Rabbim!) Sen yücesin" diye duasında bu ismini zikretmiştir (Müslim, Mesavid, 135-136).
Allah’ın bu vasfı, Kur’ân’da "zü’l-celal-i ve’l-ikram" şeklinde geçmiştir. "Zü’l-celâli ve’l-ikram"; celal ve ikram sahibi demektir. Bu terkip, iki âyette geçmiştir (Rahmân, 55/27, 78). "zü’l-celâl" sıfatı, Allah’ın azamet ve ululuğunu, kadrinin ve şanının yüceliğini ve her şeyden üstün olduğunu, "zü’l-ikram" sıfatı ise, yaratıklarına karşılık beklemeksizin nimet veren, fazlı ve ihsanı tam, şerefli ve değerli olduğunu ifade eder. "Zü’l-Celâli ve’l-İkram" sıfatı Yüce Allah’a mahsus olup, diğer varlıklar için kullanılmaz. Kur’ân’da bu iki sıfatın geçtiği âyetlerin mealleri şöyledir; "Yalnız celâl ve ikram sahibi Rabb’inin yüzü (zatı) bâki kalacaktır." (Rahmân, 55/27); "Azamet ve ikram sahibi Rabb’inin adı ne yücedir." (Rahmân, 55/78) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Süryanilik Ne Demektir?

Cevap: Celil Ne Demektir?

@hmet
Celil nedir, Celil ne demek? Kısaca ve maddeler halinde.

Çok büyük, ulu.
Tanrı’nın sıfatlarından biri.
Ulu, büyük, yüce.
1. büyük, ulu. (bkz. celal). Allah için sıfat olarak kullanılır. 2. osmanlı devletinde vezir ve müşir rütbelerinde bulunanlara hitapta bu sıfat kullanılırdı. 3. güzel sanatlarda bir yazı stili.
Celalet ve celadet sahibi. Azim, mertebesi yükse

Okudunuz mu?  Ganimet Ne Demektir?



sure i celile ne demek, celil ne demek, Aziz ve Celil ne demek

Bu kategoride yer alan Naat Nedir kısaca anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Celil Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.