Anasayfa
24 Eylül 2022, 23:15

Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir?

Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir?

Hoca
Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir?

Soru: İslam’a göre bir kayın validenin ve kayın pederin gelinin üzerinde ve gelinin onlar üzerindeki hakkı ve mesuliyeti nedir?

Cevap: Bu konuda, karı-koca arasında uyulması gereken hak ve vazifelerde olduğu gibi kesin net hükümler yoktur. Meseleyi daha çok, -evlilikle birlikte sıhriyet yoluyla bir akrabalık oluştuğu için- akrabalık haklarının gözetilmesi ve eşlerin karşılıklı birbirlerini razı ve mutlu etmeleri yönüyle ele almak daha doğru olacaktır.
Gerek Kuran-ı Kerim’de geçen akrabalık ilişkilerinin gözetilmesini emreden ayetlere, gerekse Efendimizin konuyla ilgili hadisi şeriflerine baktığımızda, en yakın daireden başlayarak akrabalık haklarının yerine getirilmesinin dinimizde çok önemli bir esas olduğu görülecektir. Evlilik akdiyle birlikte, eşlerden her biri yeni akrabalar edinmektedir. Özellikle, eşlerden her birinin anne-babası diğeri için mahrem olmakta ve evlenen kişi adeta manevi ikinci bir anne-babaya kavuşmaktadır. Anne-babalar için de, evlenen çocuklarını düşündüğümüzde, aynı durumun söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için kişinin, kayınvalidesi veya kayınpederine karşı yerine getirmesi gereken sorumluluklar açıkça belirtilmemiş olsa da, akrabalık bağlarını güçlü tutmayı emreden nasların bunları da içine alacağını söyleyebiliriz.
Meselenin ikinci bir yönü daha vardır ki, o da eşlerin karşılıklı birbirlerini mutlu edebilmeleri ve aralarındaki muhabbet ve meveddetin artması, her birinin diğerinin akrabalarına karşı iyi davranmasına bağlıdır. Yani Müslüman bir hanımın eşine iyi davranmasının bir diğer yönü de eşinin anne ve babasına karşı iyi davranması, onlara hürmeti ve takdiri elden bırakmamasıdır. Kadın, kayınvalidesine yardımcı olarak kocasına ikram ve iyilikte bulunur. Dolayısı ile koca da bu durumu göz önünde bulundurarak hanımına ve onun annesine karşı iyi davranır. Kadın bunu yapmakla aslında kendine iyilik yapmış olur. Zira Allah Teâlâ, "İyiliğin karşılığı iyilikten başka bir şey midir? (Rahman Suresi, 55/60) buyuruyor.
Görüldüğü gibi bu konuya bakışımız, daha çok eşlerin birbirlerini mutlu etmeleri, akrabalık bağlarının gözetilmesi ve genel ahlak kuralları çerçevesinde olmalıdır. Yani erkek hanımını anne-babasına hizmet için zorlamayacağı gibi, hanım da bu konuda kendine düşeni yerine getirmeli ve onlara mümkün mertebe ihsan ve ikramda bulunmalıdır. Aynı durum erkek için de geçerlidir.
Öte yandan, bizi bağlayan İslami değerlere ters olmayan, usuldeki ifadesi ile Kur’an’ın ruhuna ve ümmetin maslahatına uygun tatbikatlar Müslümanlar için de bağlayıcıdır. Küçük-büyük, Müslüman olan olmayan bütün insanlara merhamet, şefkat ve adalet ile yaklaşılmasını emreden bir dinin, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalık bağı teessüs etmiş kişilere hürmet gösterilmesini emretmemesi düşünülemez.
Son olarak şunu ifade edebiliriz ki, eşler birbirlerinin ana babalarını aslî ana babaları gibi kabul edip, onlara saygı göstermeli ve hizmetlerinde bulunmalıdırlar. Bu insani, ahlaki olmanın ötesinde evlatlar için dini bir görevdir. Aynı şekilde kayınvalide ve kayınpederler de, gelinlerini veya damatlarını öz oğulları veya kızları gibi görmeli ve aynı şefkat ve merhametlerini onlara da göstermelidirler.
Hikmet.Net

Okudunuz mu?  Erkek hanımının rızası olmadan sefere çıkabilir mi?

Cevap: Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir?

Sedanur
Bu insani, ahlaki olmanın ötesinde evlatlar için dini bir görevdir. Aynı şekilde kayınvalide ve kayınpederler de, gelinlerini veya damatlarını öz oğulları veya kızları gibi görmeli ve aynı şefkat ve merhametlerini onlara da göstermelidirler.

Okudunuz mu?  Suizan hüsnü zan

Allah cc razı olsun hocam…


Yanıt: Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir?

Ecrinim
akraba ilişkilerinde insanlar İslami sınır ve hakları bildikleri,anladıkları müddetce kimsenin istek ve arzuları birbiriyle çarpışmaz, had aşılmaz..
güzel konu paylaşımı için Allah c.c. razı olsun hocam

Okudunuz mu?  Sütyen takmak günah mı ?

Yorum: Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir?

Kayıtsız Üye
Kayinpederim benden ayakkabısını boyamami tırnağını kesmemi istiyor bende yapmayınca gönül koyuyor napmaliym


arifselim
Kayınpeder ile kayınvalide ile artık bir aile gibi olduğunuzu bilmelisin. Lakin bu tür hizmetleri yapma mecburiyeti ve şartı yoktur. Eğer ihtiyacı varsa ve seninde içinden gelir yaparsan sevabın olur. Yok eğer istemezsen seni buna kimse zorlayamaz.

Okudunuz mu?  Küçükken yaptığınız sapıklıklar günah sayılır mı?

Kayıtsız Üye
Kayinpederim onlarin evine gittigimde bama yuz cevirdi, yuzume bakmadi konusmadi. Kaynanam kapidan yolcu ederken kayinpederim kaynanami geri cagirdi. Bende bunlarin ustune çok kirildim ve uzuldum. Birdaha katiyyen evlerine gitmeme karari aldim. Bana gore benimde bir gururum serefim var, istenilmiyen bir evdr ne isim olabilir?

Okudunuz mu?  Akliniza gelen sey Rahmani mi seytani mi, anlamak ister misiniz?

Bunun günahı nedir?


Hatt
Tek taraflı hikayeyii anlatırsan ceevap verende yanılmış olur. Kayınbabanın bir yüz çevirme nedeni olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Benim sorum benim kayin babamicki icer kadina gider ve kaynanamla durmadan kavga eder biz esimle evlendiyimizde beraber kaldik 10 sene ve eşim hep calistigini onlara verdi sonra biz ayrıldık evimiz oldu gaynimda vardi onlarda ayrildilar iki kardes is actilar ayrilirken biriktirdikleri parayi paylasdilar kayin babamin evini yaptirip iki kiraci koydular biz sadece esimin ayligiyla zorla gecinirken kayin babamin iki kiracisi vardi kayniminda bir kiracisi vardi bizim yok tu ve ben eor gecindiyimiz için calismaya basladim durumumuzu duzelttik ama kayin babam hep bizden para istiyordu ben edim biraz onceleleri verdik ben dedim baba ben vermiyorum sen kotu yolda harciuorsun dedim ama yatacagin varsa yatirayim dedim istemedi bir gun onlara ugradim oda kapinin onundeydi bana kocami kaynanami kaynimi sikayet eti bende ben karismam sizin aranizda para vermiyolar diy bende sen babalik yap onlarda evlatlik yapsinlar dedim ve bana ve benim anneme sovdu bende hakimi helal etmiyorum diy ciktim evden birdaha konusmadim onunla simdi edimden dirkette histam var diyor bana para verecrksikiz herkese esimi kovuluyor ben diyorum onu gorunce git cunku kavga cikaca aralarinda esimle onun bende sirkee haki yok vermiyorum diyor beraber otururken esimle bizi kaç defa kovdu kovdu biz bazi seyleri hep ustunu orttu ne yapmamiz gerekiyor ben biz sahsen sastik kaldi cevap verirseniz sevinirim çok oldu ama hakinizi helal edin

Okudunuz mu?  Hakkı tavsiye etmek ne demekdir?

Kayıtsız Üye
3 yıldır evliyim kaynanam ve kayınpederim bize evlendiğimizde yardım etmediler kavgayla evlendik evlendiğimizden beri evimi boş bırakmıyorlar 6 aydır da kayınpederim ve görümcem bizde kalıyor bize hiçbir yardımda bulunmuyorlar benim de zoruma gidiyor bunun için ne yapmalıyım


inforat
hanimim anneme gelince torununa kizmamalarini söylemiş çok uzuluyorum demiş hanimimda anneme kizmiş beni neden katiyorsun oğlun kiziyor demiş beni neden katiyorsun demiş annem de çok üzülmüş bir ailede ço

Okudunuz mu?  Karınca duasının İslamdaki yeri nedir?

islamda gelinin görevleri, gelinin kayınvalidesine karşı görevleri, gelinin görevleri

Bu kategoride yer alan Eşim bebeğimi aldırdı ah ettim tutar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kayınpeder ve kayınvalideyle gelinin karşılıklı görevleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.