Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Fey’ (Fey’-i Zevâl) Ne Demektir?

Fey’ (Fey’-i Zevâl) Ne Demektir?

Fetva Meclisi
FEY’ (Fey’-i Zevâl) NEDİR?

Sözlükte "gölge, zevalden sonraki gölge, geri dönmek, şekil değiştirmek" anlamlarına gelen fey’, bir fıkıh kavramı olarak, İslâm tarihinde gayrimüslimlerden alınan haraç, cizye, ticârî mal vergisi ve diğer bazı gelirleri ifade eder.
Fey’ kelimesi, türevleriyle birlikte, Kur’an-ı Kerim’de üç yerde kelime anlamına uygun olarak geri dönmek (Bakara, 2/226; Hucurât, 49/9); üç âyette de, ıstılah manasına uygun olarak ganimet olarak vermek (Ahzâb, 33/50; Haşr, 59/6,7) manasında geçmektedir. Hadislerde de, hem sözlük hem de ıstılah anlamlarında kullanılmıştır. Fey’ kelimesi, ilmihal kitaplarında namazların vakitleri açıklanırken, sözlük anlamında gölgeyi ifade etmek için fey’-i zeval şeklinde kullanılmıştır. Öğle namazının vakti, güneşin tepe noktasını geçip batıya doğru kaymasından itibaren başlar. Güneşin tepe noktasına ulaşıp batıya doğru yönelmesine zeval denir. Bu esnada bir şeyin yere düşen gölgesine zeval anındaki gölge anlamında fey’-i zevâl denir. Fey’-i zevâlin yönü ve uzunluğu bölgenin ekvatordan uzaklığına, kuzey veya güney yarıkürede oluşuna göre değişir. Güneşin tam tepe noktasına ulaşmasından biraz önce başlayıp zevâl vaktine kadar süren istivâ vaktinde, yani güneş herkesin başının üzerindeymiş gibi gözüktüğü zaman zarfında herhangi bir namaz kılınmaz, namaz kılmak mekruhtur. Fıkıhta devlet geliri anlamına kullanılan fey’ kavramı, Hz. Peygamber döneminden itibaren şekillenmeye başlamakla birlikte, Hz. Ömer devrinde daha netleşmiş ve kurumlaşmıştır. Genelde İslâm hukukçuları, ister menkul, isterse gayrimenkul olsun, barış yoluyla gayrimüslimlerden temin edilen malların fey’ olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Savaş yoluyla elde edilen mallardan menkul olanların ganimet hükmünde olduğu, gayrimenkulların ise, devlet başkanı tarafından ganimet olarak dağıtılabileceği gibi, eski sahiplerinde bırakılarak bu topraklardan vergi alınabileceğini söylemişlerdir. Bu durumda alınan vergi, fey’ hükmündedir. Hanefîlere göre, gayrimüslim devletler tarafından verilen hediyeler de fey’ kapsamındadır. Genel olarak hukukçular, zekat ve ganimet dışında kalan devlet gelirlerinin tamamını fey’ kapsamına dahil etmek eğilimindedirler. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Hizb Ne Demektir?

Cevap: Fey’ (Fey’-i Zevâl) Ne Demektir?

@hmet
Fey’ (Fey’-i Zevâl) nedir,Fey’ (Fey’-i Zevâl) ne demek? Kısaca.

  1. Ganimet. Harbde elde edilen mal.
  2. Her nesnenin evveli. (Osmanlıca’da yazılışı: fey’)
  3. Kaçık, çatlak
  4. İnce, narin, sevimli
  5. Peri hissini veren.
  6. Ölümün eşiğinde olan, gaipten haber veren, kafası karışık, kaprisli, kaçık

feyi zeval, feyi zeval ne demek, feyi zeval nedir

Bu kategoride yer alan Falik Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fey’ (Fey’-i Zevâl) Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.