Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Had Cezaları Ne Demektir?

Had Cezaları Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HAD CEZALARI NEDİR?
Sözlükte "sınır çizmek, tarif etmek, iki şeyi birbirinden ayırmak, ceza tatbik etmek, sınır, tanıma" gibi anlamlara gelen had, bir fıkıh terimi olarak miktar ve keyfiyeti nasslarla belirlenmiş cezaî müeyyideler demektir. Çoğulu hudûddur. Kur’ân-ı Kerim’de on üç yerde geçen had ve hudûd kelimesi, ıstılah manasından çok genel anlamında kullanılmış; Allâh’ın koyduğu ölçüler, çizdiği sınırlar, emir ve yasakları kastedilmiştir (Bakara, 2/229; Nisâ, 4/14; Tevbe, 9/112; Talâk, 65/1). Hadislerde de had kelimesi, daha çok sözlük anlamında olarak ve Kur’ân’daki muhtevasını yansıtacak şekilde yer almaktadır. Klasik fıkıh kaynaklarında ise; kamu hukuku olarak yerine getirilmesi gerekli olan, miktar ve keyfiyeti nassla belirlenmiş cezâî müeyyideler anlamında kullanılmaktadır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Hilm Ne Demektir?

Cevap: Had Cezaları Ne Demektir?

@hmet
Had cezaları nedir, Had cezaları ne demek? Kısaca bilgi.

Sınır çekmek, bilemek dikkatle bakmak, ayırmak ve ceza tatbik etmek. bir isim olarak; sınır, son, bıçak vb. ağzı, tarif ve şer’î ceza. Çoğulu hudûd gelir. bir hukuk terimi olarak hadler; islâmî ölçüler, islâm dininin ortaya koyduğu helâl-haram sınırları, miktarı ve niteliği nasslarda belirlenmiş olan şer’î cezalar demektir.


had cezası nedir, had cezası, had ne demek

Bu kategoride yer alan Gani ? Muğni Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Had Cezaları Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.