Anasayfa
22 Ocak 2024, 6:53
Kavramlar
Abone

Hayrat Ne Demektir?

Hayrat Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HAYRÂT NEDİR?
Hayr kelimesinin dişili olan hayra’nın çoğulu olup sözlükte "hayırlı olanlar, seçilip tercih edilenler ve kendisinde çok fayda bulunanlar" demektir. Bu anlamda hayr ve hayra’nın aslı hayyir ve hayyira olup sıfat-ı müşebbehedir. Kur’ân’da 10 âyette geçmiş ve sâlih ameller, hayırlı işler (Bakara, 2/148), iyi huylu, güzel ahlâklı kadınlar (Rahmân, 55/70), hayırlar, mükafatlar ve manevî nimetler (Enfâl, 8/88) anlamlarında kullanılmıştır. Türk kültüründe; halka parasız olarak yemek ve su vermek veya hastaları tedavi etmek için yapılan aşhane, çeşme, sebil, hastahane vb. hayır kurumları ve binalarına denir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  İnzar Ne Demektir?

Cevap: Hayrat Ne Demektir?

@hmet
Hayrat nedir, Hayrat ne demek? Kısaca ve maddeler halinde.

Sevap kazanmak için yapılan iyilik.
Halkın yararlanması için yapılan okul, çeşme, hastane vb. yapı
Sevap kazanmak için yapılmış olan
Sevap kazanmak için yapılan hayırlı işler, iyilikl 2. sevap için kurulan müessese.
(Hayr. C.) Sevap için Allah rızası yolunda yapılan iyilikler. Haseneler.Hayır iki çeşittir. Birincisi: Mutlak hayırdır; her halde, herkes için rağbet edilir ve sevilir, herkes için iyidir. İkincisi: Mukayyed olan hayırdır; birisinin yanında hayır olan, başkası için şer olabilir. İsraf ve sefahette kullanılan çok mal gibi.İlmi, imani, dini, manevi ve maddi çok hayır ve menfaat verenlere de ehl-i hayır denir.

Bu kategoride yer alan Harim Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hayrat Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.