Anasayfa
26 Mart 2022, 15:44
Kavramlar
Abone

İdğam Ne Demektir?

İdğam Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İDĞAM NEDİR?

Bir harfi kendisinden sonra gelen harfte gizlemektir. İki harf şeddeli bir harf olarak okunur. İdğam telaffuzda kolaylık sağlamak maksadıyla yapılır. Tevcid ilminde 6 çeşit idğam vardır:
Tenvin (iki üstün, iki esire, iki ötre) veya sâkin nun’dan sonra ye, mim, nun, vav harfleri gelirse idğam mea’l-ğunne (ğunneli idğam) olur. Men ya’mel = meyya’mel, heyran yerehu = hayrayyerehû gibi.
Tenvin veya sâkin nun’dan sonra "lam" ve "ra" harfleri gelirse idğam bila ğunne (ğunnesiz idğam) olur. Gafûrun rahîm = gafûrurrahîm gibi
Çıkış yerleri ve sıfatları aynı olan iki harften birincisi sâkin ikincisi harekeli ise idğam misleyn olur. İz zehebe = izzehebe, yuhıbbü gibi.
Sakin mim’den sonra mim ve sakin nun’dan sonra nun gelirse idğam misleyn mea’l ğunne olur. Min nâr = minnâr , em men = emmen gibi mim ve nun’un dışındaki iki harfin idğamına idğam-i misleyn bila ğunne denir. Bel leccû = Belleccû gibi.
Çıkış yerleri aynı, sıfatları farklı olan iki harften birincisi sâkin, ikincisi harekeli olup peşpeşe gelirse idğam-ı mütecâniseyn olur. Bu idğamın 6 çeşidi vardır.
(1) Sâkin te () harfinden sonra harekeli dal () ve tı () harfleri gelirse. Eskalet de’ava’llâhe = eskaledde’ava’llâhe, kâlet tâifetün = kâlettâifetün gibi.
(2) Sâkin dal () harfinden sonra harekeli te () harfi gelirse, Abedtüm abettüm gibi.
(3) Sâkin zel () harfinden sonra zı () harfi gelirse. İzzâlemû = izzâlemû gibi.
(4) Sâkin tı () harfinden sonra te () harfi gelirse, ehattü = ehattü gibi.
(5) Sâkin se () harfinden sonra harekeli zel () harfi gelirse. Yelhes zâlike = yelhezzâlike gibi. (6) Sâkin be (), harekeli mim () den sonra gelirse, birinci harfler ikinci harflere katılarak okunur. Irkeb maanâ = irkemmeana gibi. Mahrec ve sıfatlarında yakınlığı olan harflerden birincisi sâkin ikincisi harekeli olarak arka arkaya gelirlerse idğamü mütekâribeyn olur. Bu harfler lem, ra ve kaf, kef harfleridir. Kul rabbi = kurrabbi , elem nahluk küm = elemnahlükküm gibi. Ancak sâkin ra harfinden sonra harekeli lam gelirse idğam değil ızhar olur. İğfir lena gibi. (İ.K.)

Okudunuz mu?  İhlas Ne Demek

Cevap: İdğam Ne Demektir?

Hoca
İDĞAM NEDİR? NASIL YAPILIR?

Sözlükte: Bir şeyi bir şeyin için katmak, dâhil etmektir.

Istılah’ta: İdğâm, birincisi sâkin, ikincisi harekeli olan iki harfi aynı sesle şeddeleyerek okumaktır.

اَلإِدْغَامُ هُوَ إِلْتِقَاءُ حَرْفِ سَاكِنٍ بِمُتَحَرِّكٍ حَيْثُ يَصِيِرَانِ حَرْفًامُشَدِّدًا

Okudunuz mu?  Arş nedir?

اَلإِدْغاَمُ إِدْخاَلُ اَحَدِ الْحَرْفَيْنِ الْمُتَماَثِلَيْنِ اَوْ الْمُتَجاَنِثَيْنِ اَوِ الْمُتَقاَرِبَيْنِ فِي الْاَخَرِ

1. Ya hem mahreci hem sıfatı aynı (misleyn),

2. Ya mahrecleri aynı fakat sıfatları farklı (mütecaniseyn)

3. Ya da mahrec ve sıfatları birbirine yakın (mütegaribeyn) iki harfin birbirine katılması ve ikisinin sanki aynı harfmiş gibi şeddelenerek okunması şeklinde karşımıza çıkarlar ve her biri ayrı isimde anılırlar.

Okudunuz mu?  Erhamü'r-Rahimin Ne Demektir?

İdğâmın Rükünleri: İdğâmda iki tane rükün vardır

Müdğâm: İdğâmda, idğâm olunan birinci sâkin harfe müdğam denir.

Müdğâmün Fîh: İdğâmda, İdğâmın kendisinde icra edildiği ikinci ve harekeli olan harfe de müdğâmün fîh denir.

İDĞÂMIN ŞARTLARI

1. Müdğâm ile müdğâmün fîh olan harflerin yazıda peşpeşe gelmesi ve ikisinin arasına idğâmı engelleyen bir harfin girmemesi gerekir. Müdğâm ve müdğâmün fîhin ( يَوَدُّ ) aynı kelimede veya ( إِنْ نَسِينَا ) ayrı kelimede olması durumu değiştirmez.

Okudunuz mu?  Ashab-ı Feraiz Ne Demektir?

2. Müdğâm olan harfin kesinlikle sakin (cezimli), müdğâmün fîhin ise mutlaka harekeli olması lâzımdır.

3. Müdğâm med harfi olmamalıdır. ( أَلَّذِي يُوَسْوِسُ ) ve ( آمَنُوا وَعَمِلُوا ) lafz-ı celîllerinde birinci kelimelerin son harfleri med harfidir, idğâm yapılamaz.

İDĞÂM YAPMANIN SEBEBİ

Okuyuşta kolaylığı sağladığı için müdğamla müdğamun fih arasındaki temasül, tecanüs ve tekarub sebebiyle yapılır.

Okudunuz mu?  Nefs-i Mülhime ne demektir

YAPILIŞ BAKIMINDAN İDĞÂMLAR

1. TAM İDĞAM (Kamil İdğam) : Müdğam, zat ve sıfatlarıyla birlikte, müdğamın içinde tamamen kayboluyorsa (ikisi şeddeli bir harfmiş gibi okunuyorsa) buna tam idğam denir.

( إِظَّلَمُوا ) إِذْ ظَلَمُوا , قُلْ رَبِّ ( قُرَّبِّ ) , وَدَّتْ طَائِفَةٌ (وَدَّطَّائِفَةٌ )

2. NAKIS İDĞAM : İdğâm edilen iki harften birincisi olan müdğâm, çeşitli sıfat yönünden müdğâmün fîh içinde tamamen erimiyor ve kaybolmuyor, sıfatlarından biri açıkta kalıyor ise buna da nâkıs idğâm denir. ( أَلَمْ نَخْلُقْكُمْ ) sâkin vaziyette bulunan kaf ( ق) harfi, kendisinden sonra gelen ve harekeli olan kef ( ك ) harfine idğâm edilmelidir. Ancak müdğâm olan kaf harfi (istîlâ sıfatı sebebiyle ) müdğâmün fîh olan kef harfi içinde tamamen eriyip kaybolmamaktadır.

Okudunuz mu?  Edebiyatta Sembol Nedir?

Cevap: İdğam Ne Demektir?

Muhammed
idgam nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Gizlemek demektir.


Bir harfi kendisinden sonra gelen harfte gizlemektir. İki harf şeddeli bir harf olarak okunur. İdğam telaffuzda kolaylık sağlamak maksadıyla yapılır. Tevcid ilminde 6 çeşit idğam vardır:
Tenvin (iki üstün, iki esire, iki ötre) veya sâkin nun’dan sonra ye, mim, nun, vav harfleri gelirse idğam mea’l-ğunne (ğunneli idğam) olur. Men ya’mel = meyya’mel, heyran yerehu = hayrayyerehû gibi.


Cevap: İdğam Ne Demektir?

Berinay
idgamin kısaca tanımı için Allah cc razı olsun….
Idgam ile ilgili çok güzel bilgiler


idgam ne demek, idğam ne demek, idgam ne demektir

Bu kategoride yer alan Dahilek ya ResulAllah ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İdğam Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.