Anasayfa
17 Haziran 2022, 14:34
Kavramlar
Abone

İttiba Ne Demektir?

İttiba Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İTTİBÂ NEDİR?

Sözlükte "bir kimseye uymak, birinin peşinden gitmek; din ıstılahında ise Allah ve Peygamberin uyulmasını emrettiği şeylere uymak" demektir. Uyan kimseye tâbi denir. Çoğulu, tebe’, tevâbi’ ve tübbâ’dır. İttibâ kavramı itâat kavramını da içine alır. Her ittibâ, itâattir. Kur’ân’da ittiba, tâbi olunana göre emredilmiş veya yasaklanmış, övülmüş veya yerilmiştir.
Allah’ın rızasına (Âl-i İmrân, 3/162), Allah’ın yoluna (Mü’min, 40/7), Allah’ın hidâyetine (Tâ-hâ, 20/123), Allah’tan indirilene / vahye (En’âm, 6/50), Kur’ân’a (Bakara, 2/170), âyetlere (Tâhâ, 20/134), Şerîata (Câsiye, 45/18), Hakka (Muhammed, 47/3), Zikre (Yâsîn, 36/1), Nur’a (A’râf, 7/15), dine (Âl-i İmrân, 3/95), Sırat-ı mustakîme / İslâm’a (En’âm, 6/153) ve Peygambere (Bakara, 2/143) uymak emredilmiş ve övülmüştür.
Buna mukabil Şeytana (Bakara, 2/168), kâfirlerin, ehl-i kitabın, âyetleri yalanlayanların ve bilmeyenlerin hevâ ve heveslerine (En’âm, 6/56, 150; Ra’d, 13/37; Câsiye, 45/80), insanın kendi hevâsına (İslâm’a uygun olmayan arzu ve isteklerine) şehvetlerine (Nisâ, 4/27, 133), bâtıla, Yahudilik ve Hristiyanlığa (Bakara, 2/120) Allah’ı kızdıran şeylere (Muhammed, 47/28), zâlimlerin emirlerine (Hûd, 11/59), bozguncuların yoluna (A’râf, 7/142), zanna (Yûnus, 10/66) ve mü’minlerin yolundan başka yollara (Nisâ, 4/115)… uymak nehyedilmiş ve yerilmiştir.
Âyetlerin ifade ettiği gerçek; İslâm’a uymak; İslâm’ın inanç, ahlâk ve ilkeleriyle örtüşmeyen hiçbir şeye uymamaktır. Bu, Allah’a kul ve mü’min olmanın gereğidir. Aksi davranış isyân ve başkaldırıdır. (İ.K.) Bir fıkıh terimi olarak ittibâ’, bir konuda dinin hükmünü bilmeyen kişinin, konuyu bir bilenden sorup onun gösterdiği delillere bakarak görüşünü benimsemeye denir. Kitap, sünnet, icmâ’dan dayandığı delili bilinmeksizin, bir müçtehit veya mukallidin sözünü alıp onunla amel etmeye taklîd denir. Mukallit, delile değil, hükmü çıkaran âlime itimat etmektedir. Buna karşılık, görüşünü aldığı müçtehidin deliline bakarak, delilini sağlam ve sahih bularak buna dayalı hüküm ve fetvayı kabul etmesine ise, ittibâ’ denir. (bk. Taklîd) (İ.P.)

Okudunuz mu?  Fecr Ne Demektir?

Cevap: İttiba Ne Demektir?

@hmet
İttiba nedir, İttiba ne demek? Kısaca bilgi.

Tabi’ olma. Arkasından gitme. İtaat etme.


ittiba ne demek, ittiba etmek ne demek, ittiba nedir

Bu kategoride yer alan İstinşak Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İttiba Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.