Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:57
Tasavvuf
Yönetici

Nefis-Akıl İlişkisi

Nefis-Akıl İlişkisi

SİYAH SANCAK
Burada nefis akıl ilişkisine biraz temas edeceğiz. Bununla alakalı şöyle bir rivayet kitaplarımızda geçiyor. Allah’u Teala önce aklı yaratmış ve akla demiş ki " Ben kimim sen nesin?". Akıl demiş ki sen benim Rabbi Rahimimsin bende senin aciz kulunum. Allah’u Teala akla şöyle demiş: " Ben senden daha değerli bir şey yaratmadım verdiğimi seninle verir aldığımı seninle alırım". Ardından nefsi yaratmış ve nefsi de ateşten yaratmış ve nefse sormuş " Ben kimim sen nesin?". Nefis çok böyle kaba bir şekilde serkeş bir şekilde "ben benim sende sensin" bunun üzerine Allah’u Teala nefse değişik azaplar uygulamış tekrar sormuş: " Ben kimim sen nesin?". Nefis yine "ben benim sende sensin" demeye devam etmiş. Yani Rabbini tanımak istemiyor. Bunun üzerine Allah’u Teala nefsi aç bırakıyor ve açlıktan sonra tekrar soruyor: " Ben kimim sen nesin?". Nefis o zaman haddini artık bilir vaziyete geliyor " sen benim Rabbi Rahimimsin bende senin aciz kulunum" diyor.

Burada şunu görmekteyiz insanın aklı Allah’ı bulmakta çok da zorlanmaz o bizim Rabbi Rahimimizdir bizde onun kullarıyız. İnsanlar bu noktaya kısa bir zamanda gelebilir ama nefsin bu noktaya gelebilmesi çok da kolay değil. Değişik azaplar görse bile yine hemen Allah diyemiyor ama aç kaldığında açlık vasıtası ile Cenab-ı Hakk’ı Rabbi Rahim olarak tanıyor.

Ramazan ayı bunun çok güzel bir ortamıdır. Ramazan ayında hepimiz bunu hissediyoruz. Öyle ki nefis daha önce söz dinlemezken Ramazan ayında daha uysal bir hale geliyor. Hatta rivayette var Ramazan ayı geldiğinde şeytanlar zincire vurulur, Cennet kapıları açılır Cehennem kapıları kapanır. Bir tanesi sordu bana hocam dedi rivayette böyle geçiyor ama Ramazan da benim şeytan yinede rahat durmuyor buna ne diyeceğiz dedi. Ben şunu söyledim Allah’u Teala Ramazan ayında şeytanlara kayyuz vermiyor şeytanlar yine iş başında ama oruç vasıtasıyla biz nefsimize hakim oluyoruz ve şeytanı dinlemeyecek duruma geliyoruz. Böyle olunca iyi oruç tutan kaliteli oruç tutan bir kimse kendi şeytanını zincire vurmuş oluyor


Cevap: Nefis-Akıl İlişkisi

İZGEN
insan nefis terbiyesi için önce ne istediğine nasıl yaşamak istediğine bakmalı nefis güçlüdür ve onu dizginleyemiyorsa islamiyette en iyi nefis terbiyesi açlık olduğu söylendiği için oruç tutarak bunu yapabilirsiniz

Okudunuz mu?  Evliya Mertebeleri

nefis akıl ilişkisi

Bu kategoride yer alan Nefs ve Mertebeleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nefis-Akıl İlişkisi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.