Anasayfa
7 Nisan 2022, 9:09
Terimler
Abone

Aşk Nedir? İslamda Aşk Kavramı

Aşk Nedir? İslamda Aşk Kavramı

SİYAH SANCAK
Aşk: Fazla sevgi ve ilgiden bir şey hakkında kalbin pek ziyade ilgi ve çekicilik kazanmasıdır. İnsanlar, maddeten veya manen güzel ve lezzetli buldukları şeylere karşı kalblerinde bir meyil duyarlar. Bu meyil ılımlı olursa "muhabbet", pek kuvvetli olursa "aşk" adını alır. İnsanlar hoşlarına gitmeyen şeylere karşı da bir "nefret" duyarlar. Bu nefret ılımlı olunca "buğz", pek kuvvetli olunca da "Makt (kin)" adı ile anılır.

Okudunuz mu?  Ashabı Suffe Nedir? İslamda Ashabı Suffe Kavramı

Mukaddesata karşı olan meyil bir aşk derecesinde bulunması pek sevimlidir. Fakat ölümlü varlıklara, geçici güzelliklere karşı aşk derecesinde olan meyil, kalbin gevşekliğinden, düşüncenin noksanlığından ileri geldiği için kötüdür.

Mukaddesat hakkındaki aşka: "Gerçek aşk, Rahmanî aşk" denir Geçici ve nefsanî şeyler hakkındaki aşk da "mecazî aşk, himarî aşk" adını alır. Onun için bu ikinci kısımdan kaçınmak, her faziletli insan için bir görevdir

(Büyük İslam İlmihali/Ömer Nasuhi Bilmen

Okudunuz mu?  Ahkam Nedir? İslamda Ahkam Kavramı

Cevap: Aşk Nedir? İslamda Aşk Kavramı

Muhammed
İslam Işığında Aşk ve Hakkında Kısaca Bilgiler

İffet ve ismet timsali Aise(ra) hayatinin en tatli gunlerini Kainatin Efendisi(sav) ile beraber geciriyordu.O’ndan bir nefes olsun uzak kalmak istemiyordu. Hatta geceleri uyanip Allah Rasul’unu yaninda bulamayinca gonlune acilar damla damal iniyordu. Aci ve izdirap içinde kivraniyor, dili inciler saciyordu:

”Ey kokusu güzel Peygamber! Sabretmek aslinda güzel birseydir. Fakat Sen’in ayriligina sabretmek güzel olmak soyle dursun ayiptir ustelik. Nasil ki balik susuz olmazsa, bende sensiz olamiyorum!
Baliklarin suyu sevdigi gibi,
Ben de SENI SEVIYORUM EYY NEBI!

Okudunuz mu?  Celal Nedir? Celal Hakkında Ansiklopedik Bilgi

HIC DINMEYECEK MI HICRANIM BENIM?
NASIL DA YANMADA BU CANIM BENIM!
EYY YILDIZLARLA DOLU MAVI GECELER!
IZDIRAPLA DOLU HER ANIM BENIM!
DERDIM BASTAN ASKIN, OYLE ZAMAN KI,
ANCAK HAKK’TAN OLUR DERMENIM BENIM! -Aise (ra)

Rasul’e askini daha nasıl anlatasaydi ki guzeller guzeli Aise anamiz. Ben hep ozenirim onlarin evlilik hayatlarina. Tartismaları oldu, sakalastiklari oldu, yokluk zamanlari oldu… Hayatta insanin basina ne gelebilecekse yasadilar. Ancak hep bir saygi ve sevgi cercevesinde. Zaten bu kadar çok seyle imtihan olmalarinin tek sebebi her olayda nasıl davranmamiz gerektigini bize gostermek. Dusunsenize bir aile nasıl olur, ask nasıl yasanir, bir insan en çok ne kadar sevilir, cinsel hayattan, yemek, hatta alisverise kadar herseyi bize çok net bir sekilde yasayarak anlattilar. Bizim onlarin hayatini iyice bilip, ogrenip kendi yasantimiza aksettirmemiz lazim.

Okudunuz mu?  Zit Tavl Ne Demektir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Daha evrende hiç bir sey yaratilmamisti ki Allahu Teala Efendimiz(sav)’in nurunu yaratti. Nurundan önce ”hub”sevgi kelimesi tecelli etti. Arapcada ”hub” sevgi demektir. Oyle sevdi ki O’nun hurmetine insanlari, dunyayi ve esyalari kisaca on sekiz bin alemi yaratti.

O bir su kadar duru ve bir elmas gibi ak
Sanki cennet ufkundan caglayan billur irmak
O’dur iffet timsali, guzelligin iklimi
Ve essiz inciye denk tutayim ben kimi?

Okudunuz mu?  Vicdan nedir? İslamda Vicdan Kavramı

Peygamber sairi Hasan b. Sabit(ra)’dan Aise(ra)’ya

İste Cenab-i Aise’nin Nebiler serverinin katindaki yuksek derecesi. Aise(ra) feyyaz bir akil ve suura sahipti. Gonlu içinde pnarlar caglayan bir gonuldu. Gah yarali bir ceylan gibi cirpinir, gah basi kesik bir mum gibi yanar, gah Allah korkusuyla titrerdi. Nice bin ask ile pervaneler gibi donup dururdu.

Okudunuz mu?  Basar Nedir? İslamda Basar Kavramı

Bu sebeple Nebiler Nebisi onu herkesten ziyade severdi. Hatta bir defasinda Cebrail, bir yesil kumas uzerinde Aise’nin resmini Allah Rasul’une getirdi ve dedi:
‘Eyy Allah’in Rasulu! Dunya ve Ahirette bu senin zevcendir!
Aise(ra), bu gokler dolusu devlet karsisinda gozyaslarini tutamadi.
Ulviyetin boylesi…

Okudunuz mu?  Ehli Heva Ne demektir?

Allah’in Rasul’unu Aise(ra)’ye gosterdigi muhabbetin sebebi su iki hadisten anlaşılabilir. Peygamber Efendimiz(sav) buyurmuslardir ki:
”Bir kadinda dort meziyyet aranir; Servet, guzellik, soyluluk, dindarlik…Sen dindar olana ragbet et…

”Sizin iyiniz ailesine karsi iyi olaninizdir, içinizde ailesine karsi en iyi olaniniz ise benim!

Okudunuz mu?  Hz.Aişe Kimdir? Hayatı Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Bir erkek yetistiren, bir kisi yetistirmis olur.
Bir kadin yetistiren, bir aile yetistirmis olur…

Ask ve sevgi çok güzel ve yasanilasi duygulardir. Son bir kudsi hadisle bitiriyorum arkadaşlar. Allah Teala olcu bildirmis bize. Dinimizde herseyin olcusu vardir.

Allah Teala buyurmustur ki:
”Benden çok sevdigini elinden alirim, benden çok korktugunu basina musallat ederim”

Olcu bu canlar sevgilerimle…

Okudunuz mu?  Asr Nedir? İslamda Asır Kavramı

Husna


Yorum: Aşk Nedir? İslamda Aşk Kavramı

Kayıtsız Üye
Aşk insan iradesine bağlı olarak gerçekleşmez. İkinci kısımda böyle. İkinci kısım aşk ta mecazi aşk başka, himari aşk başkadır. Himari aşk herkeste bulunur mecazi aşk belki binde bir kişide olur ki oda iradeye bağlı değildir.
Bu yazdığınız mecazi aşkı anlamadığınızı bana düşündürdü. Ne demek uzak durmak. İnsan isteği iradesi dışında gerçekleşen bir şeyden nasıl uzak durabilir.
Çöldeki insana serap görmekten uzak durun demek gibi bir şey olmuş.

Okudunuz mu?  İmâmeyn (imâm-ı Azam'ın öğrencileri Ebû Yûsuf ile Muhammed'i dile getiren deyim)

islamda aşk nedir, islamda aşk, ask nedir islam

Bu kategoride yer alan Ashab-ı Kehf kıssası hakkında kısaca ansiklopedik bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Aşk Nedir? İslamda Aşk Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.