Anasayfa
10 Nisan 2023, 6:32
Namazlar
Yönetici

Namazı Bozan Şeyler (Şafii Mezhebi)

Namazı Bozan Şeyler (Şafii Mezhebi)

mumsema
NAMAZI BOZAN ŞEYLER.. 2

NAMAZI BOZAN ŞEYLER

, Aşağıda zikredilen şu hususlardan biri dahi namazı bozar.
1. Kasden konuşmak
Kur’an, zikir ve dua dışında, namazda konuşulan herşey kasden konuşma sayılır.
Zeyd b. Erkam şöyle diyor: ‘Şu ayet ininceye kadar biz namazda konuşur, birimiz diğerine ihtiyacını sorardı’.[1]
Namazlara ve orta namaza itina gösterin, can-ı gönülden boyun bükerek Allah için namaza durun! (Bakara/238)
Muaviye b. Hakem es-Sülemî şöyle diyor: Uz. Peygamber ile beraber namaz kıldığımız bir sırada cemaatten biri öksürdü. Ben ‘Yerhamukeîîah (Allah sana merhamet etsin) dedim’. Hz. Peygamber bana şöyle dedi.: ‘Bizim şu namazımıza insan kelâmından -teşbih, tekbir ve Kur’an okumak dışında- hiçbir şey yaraşmaz’.[2]
Bundan da.anlaşılıyor ki namazda insan kelâmı söylenirse namaz bozulur. İki veya daha fazla harften meydana gelen kelimeler mânâsız olsa bile namazı bozar. Mânâsı olan tek harfli kelimeler de namazı
bozar. Meselâ korunmak (=vikaye) masdarından harfi, dinlemek
masdarından harfi, vefa masdarından harfi gibi kelimeleri emir sigasıyla kullanmak namazı bozar.
Kişi namazda olduğunu unutarak veya yeni müslüman olduğu için namazda konuşmanın haram olduğunu bilmeyerek konuşursa ve bu konuşma altı kelimeden fazla olursa namazı bozulur.
2. Fiil-i kesir
Fiil-i kesifden maksat, çok olup peşpeşe gelmesi şartıyla namazın şartlarına ters düşen harekettir. Çünkü böyle bir fiil namazın intizamına ters düşer. Fiil-i kesirin en azı üç harekettir. Fiil-i kesifin peşpeşe gelip gelmediği örfe göre takdir edilir. Bu şartlan kendisinde taşıyan fiil namazı bozar.
3. Elbise veya bedenin necasetle mülâki olması.
Mülakat’tan maksat, elbise veya bedene bulaşan necasetin hemen atılamamasıdır. Bu durumda namaz bozulur. Çünkü bu durum namazın şartlarından birine ters düşer ki namazın sahih olmasının şartlarından biri de elbise ve bedenin necasetten temiz olmasıdır. Eğer necaset rüzgarın sürüklemesiyle veya buna benzer bir şekilde isabet ederse, kuru pislik olduğundan ötürü onu derhal temizlemek de mümkün olmazsa, namaz bozulmaz.
4. Avret mahallinden bir yerin açılması
Erkek ve kadının namazdaki avret mahallinin sınırını daha önce belirtmiştik. Namaz kılan kişi avretinden bir yeri kasden açarsa namaz bozulur. Fakat kendiliğinden açılır da hemen kapatırsa bozulmaz, kapatılması gecikirse namaz yine bozulur. Çünkü namazın sıhhat şartlarından biri, az bir zaman da olsa ortadan kalkmıştır.
5. Namazda yemek-içmek
Namazda yemek-içmek namazın intizamına ters düşer. Namazda olduğunu bilerek az da olsa bir şey yiyen veya içen kimsenin namazı bozulur. Namazda olduğunu unutarak yiyen bir kimsenin namazının bo? zulması için, yediğinin örfen çok olması gerekir. Fakihler bunu ‘toplamı bir nohut kadar olan şey’ diye takdir etmişlerdir. Eğer dişlerin arasında yemek artığı kalmışsa, nohut kadar da değilse ve onu kazaen yutarsa namaz bozulmaz. Namaz kılan kimsenin ağzında şeker olur, şekerin bir kısmı da erirse, bu eriyen kısım yutulduğunda, bu, namazı bozan yemeğin kapsamina girer.
6. Birinci selâmdan önce abdestin bozulması
Birinci selâmdan önce abdestin kasden veya sehven bozulması arasında fark yoktur. Çünkü namaz tamamlanmadan önce namazın şartlarından biri olan taharet ortadan kalkmıştır. Eğer birinci selâmdan sonra ve ikinci selâmdan önce abdest bozulursa namaz sahih olarak tamamlanmış olur. Bütün müslümanlar bunda icma etmişlerdir.
7. Öksürmek, gülmek, ağlamak ve inlemek
Eğer bunlardan iki kelime meydana gelirse namaz bozulur. Bu dört şeyin namazı bozması için, bunlarla beraber iki kelimenin de çıkması şarttır. Çıkan o iki kelime hiçbir mânâ ifade etmese de namazı bozar. Eğer gülme sonucunda bir kelime çıkarsa namaz bozulmaz. Bu hüküm, bunların kasden yapılması halinde böyledir. Ama kişi gayr-i ihtiyarî olarak bunları yaparsa, meselâ Öksürür veya istemediği halde gülerse namazı bozulmaz. Tebessüm ise namazı bozmaz.
Zikir ve duada halka hitap etmek kasdedilirse namaz bozulur. Meselâ namazda iken bir insana yerhamukeüah (Allah sana merhamet etsin) denildiğinde namaz bozulur. Çünkü bu insan kelâmından sayılır. Namaz ise insan kelâmını kabul etmeyen bir ibadettir. Bu hususu daha önce belirtmiştik.
8. Niyeti bozmak
Eğer namazdan çıkmaya azmedilir veya namazdan çıkmayı birşeye bağlar ve o şey de olursa namaz bozulur. Namazın bununla bozulmasının nedeni şudur: Namaz ancak kesin bir niyetle sahih olur. Böyle bir kast ise, kesin niyete ters düşer.
9. Sırtı kıble’ye çevirmek
İstikbâl-i kıble namazın şartlarından biridir. Namaz kılan kişi ister kendisi Kabe’ye sırtını çevirsin, isterse başkası onu zorla çevirsin bu takdirde namazı bozulur. Ancak kendisi kasden çevirirse namazı hemen bozulur. Fakat zorla döndürülürse namaz bozulmaz, bir müddet bu durumda kalırsa bozulur. Birisi, namaz kılanı zorla kıbleden çevirdiğinde •namaz kılan kişi hemen kıbleye dönerse namazı bozulmaz. Bu husus örfe göre takdir edilir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre namaz rekatları nelerdir, kaç rekat sünnet kaç rekat farz kılınır

[1] Buharî/4260; Müslim/539

[2] Müslim/537


Cevap: Namazi Bozan Şeyler

gül sema
Allah c.c razı olsun, çok açık bir şekilde ifade edilmiş.


Cevap: Namazi Bozan Şeyler (Şafii Mezhebi)

Mucahid
Namazı bozan durumlar tüm mezheplere göre, Yemek, içmek, çok hareket, abdest bozmak, konuşmaktır.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre sehiv secdesi ne zaman yapılır

Cevap: Namazı Bozan Şeyler (Şafii Mezhebi)

Kayıtsız Üye
Safi mezhebine gore (lev kanı yeglemun )yerine (lev kanu la yeglemun desek namaz bozulur mu


Şema
< lev kanu la yeglemun desek namaz bozulur mu >
Bu Şafiilik meselesi değildir tüm mezheplerde Kuranı bilerek değiştirmek namazı bozar ve dini imanı tehlikeye sokar

Okudunuz mu?  Şafiilere göre namaz tesbihatı

Ubeydullah
Şafii mezhebine göre ayrı ayrı zamanlarda 1 yada 2 hareket yapsak namaz bozulur mu? mesela 1. Rekatta 2 hareket 2. Rekatta 2 hareket yapılsa namaz bozulur mu?


Hoca
Şafii mezhebine göre bir fatiha okuyacak miktarda yapılan 3 hareket fazla sayılır yoksa her rükünde 2 hareket (kolu kaldırmak gibi) namazı bozmaz.

Okudunuz mu?  Şafilerde Rabbena duaları

Anonimb
Maliki ve diğer mezheplere göre, namazda ağızdan, namazla alakasız tek harf(t=ت) çıkması namazı bozar mı?


mum
Mezhep imamlarına göre bilerek anlam ifade edecek harf-harflerin çıkması namazı bozar.


Anonimb
Pardon belirtmeyi unutmuşum. Harfi "şu an namazdayım ama bu harf bir anlam ifade etmediği için çıkarmamda bir sakınca yok" gibisinden düşünerek çıkarmadım. Evet harfi kendi isteğim ile çıkardım ama o sırada, namazda bir harf çıkarmanın namazı bozacağının bilincinde değildim. Yine de bozulmuş mudur?Ve diğer merak ettiğim konu ise Arapçada ‘t’ harfi bir anlam ifade ediyor mu?

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebine göre yatsı namazının ilk sünneti var mıdır, kaç rekattır?

mum
T harfi istenmeden ve bilmeden çıkarılırsa namaz bozulmaz. Çünkü bir anlam ifade etmiyor
A ve H harfi evet anlamına geldiği için buna benzer harfler bilerek çıkarılırsa namaz bozulur
A harfi hayret ifade eder, H harfi evet anlamında kullanılabiliyor


şafilerde namazı bozan şeyler, şafi mezhebine göre namazı bozan şeyler, şafi mezhebinde namazı bozan şeyler

Bu kategoride yer alan Şafii mezhebinde Namazda Tahiyyat, Salavat ve Dua okunuşu (Video) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazı Bozan Şeyler (Şafii Mezhebi) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.