Anasayfa
12 Nisan 2023, 20:57
Kavramlar
Abone

Medd-İ Arız Ne Demektir?

Medd-İ Arız Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MEDD-İ ARIZ NEDİR?
Arızî uzatma demektir. Harf-i medden sonra sebeb-i medden sükûn-u ârız gelse medd-i ârız olur. Rabb’i’l-âlemîn kelimesindeki "mîn" gibi. "Âlemîne" diye geçilirse o zaman medd-i ârız olmaz. Medd-i tabîî olur. Uzatılması caizdir. Bir elif ile dört elif miktarı arasında uzatılır. Bir elif miktarı, bir parmak kaldıracak kadar uzatmaktır. Kelimenin son harfinin harekesi üstün ise üç türlü uzatılabilir: a) Dört elif miktarı uzatılır. Buna tûl denir. Âlemîn gibi. b) İki-üç elif miktarı uzatılabilir. Buna tevassut denir. c) Bir elif miktarı uzatılır. Buna da kasr denir. Kelimenin son harfinin harekesi esre ise dört vecih çekilebilir: Tûl, tavassut, kasr ve revm. Revm, gizli bir ses ile harekeyi söylemeye denir. Revm sadece kasr ile yapılabilir. Kelimenin son harfinin harekesi ötre ise yedi vecih çekilebilir: a) Tûl, b) Tavassut, c) Kasr, d) Revm, e) Tûl ile işmâm, f) Tavassut ile işmâm, g) kasr ile işmâm. İşmâm, sessizce harekeye işaret etmeye, sükûndan sonra dudakları yummaya denir. Ötre ile telaffuz edildiğinde dudakların aldığı şekildir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  İsmet Ne Demektir?

Cevap: Medd-İ Arız Ne Demektir?

imam
Meddi arız benim için uygulanması en zor meddir.


Cevap: Medd-İ Arız Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
güzel ama bakalım öğretmen ne diyecek _?


Cevap: Medd-İ Arız Ne Demektir?

nurya
Allah,ım ilmimizi arttır ,bizlere anlayıp kavrama gücü ver ki ,gereği gibi ibadet edelim inşaALLAH

Okudunuz mu?  İstiska Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
@imam
Kardeş vAllahi benimde en kolay bilebildiğim meddir. Diğerlerini çok zor beceriyorum. Bi Medd-i Tabi ve Medd-i Arız’da zorlanmıyorum.


Muhammed
MEDD-İ ARIZ nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı
MEDD-İ ARIZ:
(Meddi arızın dört elif miktarı çekilmesi caizdir.)

Tanımı:Harfi medden sonra sebebi medden SÜKUN’u arız gelirse meddi arız olur. Peki ;
SÜKUN’u Arız neye derler: Kuran-i Kerimi okurken , Durulduğu zaman olan ama geçildiği zaman olmayan SÜKUN’e SÜKUN’u arız diyoruz. Biz bunu örnekle görelim: Mesela Kur’an i Kerim okurken duraklar vardır. Biz genelde buralarda dururuz. Durduğumuz zaman kelimenin sonu CEZZIMLI olmuş olur. Cezzimli olunca da SÜKUN meydana gelmiş olur.
Mesela;
Arkadaşlar burada birinci örneğe bakalım. Tek çizgi ile altını çizdiğimiz NUN harfine dikkat edelim.
Gördüğünüz gibi sonu ÜSTÜN gelmiş. Bu normalde bütün Kuran-i Kerim’de böyledir.Şayet biz ayet
bittiği zaman , ara vermeden okursak bu ayetin sonunda ki üstünü okuruz ve durmadan devam ederiz. Şayet duracak olursak , ikinci örnekte çitf çizgi ile altını çizdiğimiz gibi, ayetin veya durduğumuz kelimenin sonunu (esre – üstün ve ötre olması fark etmez) CEZZİMLİ OKURUZ.Demek ki şu bilgi unutulmamalı: Biz kelimenin sonunda durduğumuz takdirde, kelimenin sonu CEZZIMLI olmuş olacak ancak; eğer durmaz devam edersek o zaman da CEZZİM ortadan kalkmış olacaktır. Buna göre SÜKUN’u arızın tanımına bir kez daha bakalım: Durduğumuz da var olan fakat durmadan okumaya devam edersek ortadan kalkan SÜKUN’e , ARIZ SÜKUN denir. Meddi Arızı üç başlık altında inceleyebiliriz:

Okudunuz mu?  Nikah Nedir?

a)Kelimenin SONU ÜSTÜN İle biterse, bunu üç çeşitten biri ile okuyabiliriz:

1) TUL ile okuyabiliriz: Dört elif miktarı uzatmaktır.(Yani dört elif miktarı çekerek okuyabiliriz)
2) TEVASSUT ile okuyabiliriz: (İki veya üç elif miktarı uzatarak okumaya denir.)
3) KASR ile okuyabiliriz: (Buda bir elif miktarı okumaktır. )
Şimdi bir örnek yazalım. Biz bu örneği yukarda ki üç şekilden biri ile okuyabiliriz:

Okudunuz mu?  Hal Ne Demektir?

Bakınız bu kelimenin sonu üstün ile bitmiş. Fakat Biz Kur’an-i Kerim-i okurken burada duracak olursak, sonu CEZZİMLİ olur. Yani sonu SÜKUN olur. Bu kelimeyi ister tul, ister tevassut ve istersek kasr ile okuyabiliriz.


meddi arız nedir, meddi arız, meddi arız ne demek

Bu kategoride yer alan Kütüb-i Tis'a (Dokuz Hadis Kitabı) Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Medd-İ Arız Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.