Anasayfa
25 Ocak 2024, 6:37
Kavramlar
Abone

Muhsin Ne Demektir?

Muhsin Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MUHSİN NEDİR?

Sözlükte "iyilik eden, iyi davranan, iyi ameller işleyen ve yaptığını iyi yapan kimse" demektir.
Kur’ân’a göre bir insanın muhsin niteliğini kazanabilmesi için; mümin, Müslüman (Mâide, 5/83-84), muttakî (Âl-i İmrân, 3/134-135; Zâriyât, 51/15-16; Mürselât, 77/43-44), sâlih ameller işleyen (sâlih) (Tevbe, 9/120), hayır ve hasenât sahibi (ahyâr) (Hûd, 11/114-115), inancında, özünde, sözünde, ahlâkında, söz, fiil ve davranışlarında dosdoğru (mustakîm), sabırlı (Hûd, 11/112,115; Yûsuf, 12/90) ve ihlaslı (Hac, 22/37) olması gerekir. Kur’ân’da muhsinler şöyle tanımlanmıştır: "Bunlar, hikmetli kitabın âyetleridir. Muhsinler için yol gösterici ve rahmettir. Muhsinler; namazlarını dosdoğru kılan, zekatlarını veren ve âhirete yakînen (kesin olarak) îmân eden kimselerdir. Onlar Rableri tarafından gösterilen doğru yol üzerindedirler ve onlar kurtuluşa eren kimselerdir." (Lokmân, 31/2-5). Kur’ân yorumcuları muhsinleri; îmân edip sâlih ameller işleyen, Allah’ın emrettiği şeyleri yapıp yasaklarından kaçınan, iyilikleri yapıp kötülükleri terk eden, zulüm ve haramlardan kaçınan, farzları eda eden, yaptığı her işi ve görevi en iyi bir şekilde yapan kimse olarak tanımlamışlardır. Kur’ân’da "muhsin insan", çok övülmüştür: "Allah muhsinleri sever." (Bakara, 2/195), "Kim muhsin olarak, yüzünü / özünü Allah’a teslim ederse, o en sağlam kulpa yapışmıştır…" (Lokmân, 31/22), "Din yönünden muhsin olarak yüzünü / özünü Allah’a teslim eden ve Allah’ı birleyen olarak İbrahim’in dinine uyan insandan daha güzel kim olabilir?" (Nisâ, 4/125) ve "Evet kim muhsin olarak yüzünü / özünü Allah’a teslim ederse" onun mükâfatı Rabb’inin yanındadır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir." (Bakara, 2/112) âyetleri bu gerçeğin ifadesidir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Celil Ne Demektir?

Cevap: Muhsin Ne Demektir?

meryemgül1
Sözlükte "iyilik eden, iyi davranan, iyi ameller işleyen ve yaptığını iyi yapan kimse" demektir.
Allah c.c.razı olsun paylaşım için kardeş


Yanıt: Muhsin Ne Demektir?

Gezgin
< Kur’ân’da muhsinler şöyle tanımlanmıştır: "Bunlar, hikmetli kitabın âyetleridir. Muhsinler için yol gösterici ve rahmettir. Muhsinler; namazlarını dosdoğru kılan, zekatlarını veren ve âhirete yakînen (kesin olarak) îmân eden kimselerdir. Onlar Rableri tarafından gösterilen doğru yol üzerindedirler ve onlar kurtuluşa eren kimselerdir." (Lokmân, 31/2-5) >
ALLAH bizi doğru yoldan ayırmasın amin.

Okudunuz mu?  İstifta Ne Demektir?

Cevap: Muhsin Ne Demektir?

Muhammed
muhsin nedir kısa sözlük anlamı

  1. İyilikte, bağışta bulunan, ihsan eden.
  2. ihsan eden, iyilikte, bağışta bulunan
  3. İhsan eden, iyilik eden. Kerim. Cömert.

muhsin ne demek, muhsin nedir, muhsin anlamı nedir

Bu kategoride yer alan Muhdis Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muhsin Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.