Anasayfa
2 Temmuz 2022, 5:45
Kavramlar
Abone

Müdrec Hadis Ne Demektir?

Müdrec Hadis Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÜDREC HADİS NEDİR?

Sözlükte "ilave yapılan şey" anlamına gelen müdrec hadis ıstılahında, senet ya da metnine aslından olmayan sözler katılarak rivâyet edilen hadise denir. Hadise yapılan ilaveye idrac, bunu yapan râvîye de müdric denir. Hadisi rivâyet eden râvi, sonradan katılan sözleri hadisin aslından zanneder. Metnin başında, ortasında ve sonunda yer alabilen idrac, senette de değişik şekillerde meydana gelebilir. Müdrec hadisteki ilave sözün, hadisten olmadığının belirtilmesi şartıyla, tefsîr amacıyla getirilmesinde bir beis görülmemiştir. Kasıt olmadan hatayla, hadise ilave edilen sözün râvîsi cerh edilmemiştir. Ancak hata artarsa bu râvî, zabt yönünden mecruh olur, neticede rivâyetleri kabul edilmez. Kasten yapılan idrac, gizleme, göz boyama ve ifsad etme anlamına geldiğinden, bütün çeşitleriyle haramdır. Hadislere kasten ilaveler yapan bir râvînin adaleti düşer. Bu eylem, hadisleri tahrif etmek olarak değerlendirilmiştir. Bu kısımda yer alan müdrec hadisler zayıftır, hükmüyle amel edilmez. (A.G.)

Okudunuz mu?  Meş'aru'l-Haram Ne Demektir?

Cevap: Müdrec Hadis Ne Demektir?

Muhammed
Müdrec Hadis nedir kısa anlamı
MÜDREC HADÎS

Zayıf hadis çeşitlerinden biri. Müdrec kelimesi, bir şeyi bir şeye eklemek veya içine sokup yerleştirmek manasına gelen idrac’dan ism-i mef’uldiir. Hadis ıstılahındaki manâsına göre ise, râvisi tarafından isnadına veya metnine hadisin aslında olmayan bazı sözler sokuşturulmuş olan hadis demektir. Ravi hadisi bu şekilde rivâyet edince, dinleyenler de bu ilâveyi hadisten zannedip, öylece rivayet ederler (el-Emîr, es-San’anî, Tavzîhu’l-Efkâr, Nşr, Muhammed Muhyiddin Abdulhamîd, Kâhire 1366, II, s. 50 (dipnot) Suyütî, Tedrîbu’r-Râvî, Nşr. Abdülvahhab Abdüllatif, Medine, 1972 s. 268).


Cevap: Müdrec Hadis Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun güzel bilgilerdi 🙂

Okudunuz mu?  Dem Ne Demektir?

müdrec hadis nedir, müdrec hadis, mudrec hadis

Bu kategoride yer alan Takva Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müdrec Hadis Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.