Anasayfa
22 Temmuz 2021, 15:54
Kavramlar
Abone

Müennen Hadis (Müen’en Hadis) Ne Demektir?

Müennen Hadis (Müen’en Hadis) Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÜENNEN HADİS (Müen’en Hadis) NEDİR?
Senedinde, "haddesenâ fülânün enne fülânen haddesehû" gibi "enne" edatıyla ifade edilen sıygalarla rivâyet edilen hadise "müennen hadis" ya da "müen’en hadis" denir. "Enne" edâtıyla rivâyet edilen hadisin muttasıl olup olmadığı hadis ilminin konusu olmuştur. Ahmed ibn Hanbel, İbn Salah ve Nevevî gibi hadisçiler, "enne" ile rivâyet edilen hadisin muttasıl olmadığını; sika bir râvînin müenneninin, başka senetlerle sema, ihbar ve tahdis sıygalarıyla rivâyet edilmedikçe zayıf kabul edilmesi gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Hadisçilerin çoğunluğu ile birlikte İmam Malik ise, müennen hadisin, muan’an hadiste olduğu gibi, râvîsi tedlisten uzak ve hocası ile karşılaştığı bilindiği takdirde muttasıl olduğunu, dolayısıyla makbul olduğunu kabul etmişlerdir. (A.G.)

Okudunuz mu?  Münavele Ne Demektir?

Cevap: Müennen Hadis (Müen’en Hadis) Ne Demektir?

Muhammed
Müennen Hadis nedir Tanımı hakkında kısa bilgi
Senedinde ibaresi kullanılan hadîstir. îmâm MâUVe bir râvînin: demesiyle demesi arasında ne fark vardır? diye sorulduğunda, O, her ikisi de birdir, demek suretiyle Mü’ennen hadîs ile Muanlan hadîs arasında bir fark gözetmemiştir. [795] Berdîcî, [796]Mü’ennen hadîs’te semac vuku bulduğu, bir başka hadîsle meydana çıkıncaya kadar onu rmmkatı kabul eder. [797] Gerçek şudur ki, – sema’ bahsinde de işaret etliğimiz üzere râvînin kullandığı muhtelif lâfızlar, lisân ulemâsmca tahdîs olarak kabul edilmektedir. Bu meseledeki ihtilâf örf ve âdet bakımından olup sâdece hadîs münekkidleri arasında bahis mevzuudur.[798]

[795] Aynı eser, c. I, s. 337.
[796] Terceme-i hâli daha önce verilmiştir.
[797] Tavzîhu’I-efkâr, c. I, s. 338.
[798] Dr. Subhi es-Sâlih, Hadis İlimleri ve Hadîs Istılahları, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: 188-189.

Bu kategoride yer alan Mücazefe Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müennen Hadis (Müen’en Hadis) Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.