Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:44
missa7-2
Abone

Soru: ALAHIM sana havale ediyorum demek günahmıdır

Soru: ALAHIM sana havale ediyorum demek günahmıdır

Kayıtsız Üye
ALAHIM sana havale ediyorum demek günahmıdır


Cevap: soru: ALAHIM sana havale ediyorum demek günahmıdır

Fetva Meclisi
Allah’a havale etmek günah mı

İnsanları Allah’a havale etmek, mesuliyet gerektiren bir husus değildir. Ancak uygunsuz ifadelerle, Hakk’a havale edilen şahısların müstahak olmadıkları hususları ifadede mesuliyet olabileceğini söylemek mümkündür.

Okudunuz mu?  Rabbena atina duası arapça

Bir bakıma fena insanları Allah’a havale etmek, onlar adına çok masum bir şeydir. Gerçi Efendimiz, Ebu Cehil’i, Utbe’yi, Şeybe’yi, İbn Ebi Muayt’ı Allah’a havale etmiş; bir mânâda etmeden men edilmiştir. Ama Nebiler Serveri’nin (sallallâhu aleyhi ve sellem) bundan men edilmesi, O’nun hususi konumu ile te’lif edilemediğinden dolayıdır. Adeta Efendimiz’e (sallallâhu aleyhi ve sellem) yapılan ikaz: "Sen kendine bak; onların dalaleti seni çok meşgul etmemeli. Onun sana zararı da olmaz.” manasına bir men etmedir. Zira Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) sabah akşam -bazı rivayetlerde de günde beş vakit- namazda ellerini kaldırıyor, kunut okuyor ve İslam’a kötülük yapanları Allah’a havale ediyordu. Bu açıdan kişinin istihkâkı varsa, "Allah’ım, onu Sana havale ediyorum, kötülüğünü onun başına dola.” demede bir sakınca yoktur. Bir insanın böyle bir havaleye müstahak olması ve sizin onu havale etmeniz, Anadolu halkının dediği gibi "Artık Sen bilin Ya Rabbi!” demektir

Bu kategoride yer alan Yemek yeme kuralları, yemek nasıl yenir, yemek yeme adabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Soru: ALAHIM sana havale ediyorum demek günahmıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.