Anasayfa
4 Ocak 2023, 20:06
Gusul
Yönetici

Gusül alırken bir yeri kuru unutmak

Gusül alırken bir yeri kuru unutmak

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum gusulde kuru kalan bir yerimizi dort bes gun sonra tekrar gusül abdesti aldiktan sonra hatirlasak yani gormeyince bilmeden gecen o dort bes gunluk sureden sorumlu olurmuyuz kuru kaldigini bilmeden farketmeden dort bes gun pismi gezmis oluruz bilincli degildim bilmeden sonra farkettim Lutfen cevap verin Mum hocam ALLAH razı olsun


Cevap: gusül alırken bir yeri kuru unutmak

Darusselam
Gusülde kuru yer kalmışsa yeniden gusül almak gerekir mi?


Gusül abdestinde yıkanması farz olan bütün vücudun ıslanması gerekir. Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişise yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir. Örneğin kişi ağzını yıkamayı unutmuşsa ve daha sonra aklına gelmişse sadece ağzını yıkaması yeterlidir. Zaten daha önce diğer yerleri yıkamıştır. Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Kuru kalan yeri yıkamadan önce farz olan namaz kılınmışsa buda kaza edilir. Çünkü vücudunda kuru yer kaldığı için guslü sahih olmamıştır. Gusül sahih olmayınca kılınan namaz da geçersizdir. İlmihalde bu husus kastedilmiştir.


Yorum: Gusül alırken bir yeri kuru unutmak

Kayıtsız üye
– Kardeş ben gusül aldım osurdum. Sonra kuru yer olduğunu fark edip orayı yikadm ama yikamadan önce osurmustm bişey olurmu

Okudunuz mu?  Gusul Abdestinde Saçlarımı Yıkarken Sorun Yaşıyorum

– Hayirli günler ben gusül abdesti alırken vücudumu yıkamayı unuttum . Fakat bunu çıkınca fark ettim . Ama banyoda kuru bir yerim kalmadı . Lütfen soruma cevap verin


Yorum: Gusül alırken bir yeri kuru unutmak

arifselim
– Gusül abdestinde yellenmek gusle zarar vermez. Daha sonra kuru yer farkedilirse o yer yıkanılır yellenmenin bir ilgisi yoktur.

Okudunuz mu?  Eşine dokunmadan boşalmak gusül abdesti gerektirir mi?

– Gusülden çıktıktan sonra kuru yer kaldığını hatırladığın yeri sadece yıkaman yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Ben gusül abdesti aldım heryerimi yıkadm sonrada tam kuvettten çıkacakken agizımi 3.kez calkaladm mı diye unuttum sandm guslün sonunda ağızimi bir kere daha calkaladm guslum kabul olmusmudur


abdullahbiri
Sorun yok guslün geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Onu anlayamasin bir güzel ikandiyan dusta zaten bütün her yerine su gelir 5dakikada ikanirsin gerisi vesvese unuttuysan mesela gobek içini koltuk altini ikamaiysan beniim bildigim tekrar gusül alma orayi ika bir güzel asiriya kacma israf etme.

———

Ben gusül Abdestimi aldım ve gargara yapmayı unuttum aklıma geldikten sonra gargara yaptım acaba kabul olur mu ?


arifselim
Gusül abdestinde ağzı yıkamak farzdır. Bunu unutan kişi daha sonra ne zaman hatırlarsa hemen ağzını yıkarsa bu yeterli olur. Yeniden gusül alınmasına gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Ben şafiiyim ve gusül abdesti nasıl alınır niyet nasıl getirilir?

Kayıtsız Üye
Ben aylarca gusulde tırnak arasının alınması gerektiğini farketmemişim.aylardır ben cünup müyüm

Selamın aleyküm arkadaşlar bir şey soracağım ben bir süre bir hataya düştüm ve gusül almadan önce her seferinde mastürmasyon yaptım .gusülde de her seferinde tırnak arasına dikkat etmiyordum.tırnak arasına dikkat edilmesi gerektiğini yakın bir zamanda öğrendim.bu zamana kadar aldığım gusüller geçersiz mi


arifselim
Gusülde tırnaklar normal kendiliğinden açık olan yerlerine suyun ulaştırılması yeterlidir. Bu konuda aşırıya gitmek yanlıştır. Normal yıkarsan bu yeterli olur.


symkya
Güsül alırken ayaklarımın altını yıkamayı unuttum vesvese gelmeye başladı bende araştırdım biraz (banyodan çıktıktan ve kurulandıktan sonra oldu bu olay) sonra kuru kalan yeri hatırlayınca yıkarsak gusül kabul oluyormuş ama ben hatırladıktan bir saat kadar sonra yıkadım gusül kabul olmuşmudur

Okudunuz mu?  Neden Hanefide önden çıkan yel abdesti bozmuyorda Şafiide bozuyor?

Ama ben hatırladım hatırladıktan 1 saat falan sonra yıkadım yinede olurmu ?


ACİLSERVİS
Ne zaman hatırlarsan o zaman yıkarsın guslün olur.


Kayıtsız Üye
gusül almamı gerektirecek bir hal olmamasına rağmen gusül aldım. vücudumdaki kirleri yıkadım, göbek deliğimi ovalayıp yıkadım. sonra ağza burna su verip bütün vücudumu yıkadım.
banyodan çıktıktan sonra göbek deliğini tekrar yıkayıp yıkamadığımdan şüpheye düştüm. bu şüphe kurulandıktan sonra oluştu. hemen göbek deliğimi ovalayıp yıkadım.

guslüm geçerli olmuş mudur?

şunu da sormak isterim: göbek deliğimi ağza burna su vermeden önce yıkamıştım, ağza burna su verdikten sonra tekrar yıkamasam olur mu

————————

Sabah gusül aldım evden ayrıldım .dışardayken sol üst bacağımı yıkadım mı diye şüpheye düştüm .birkaç saat sonra eve gelince sadece o bölgeyi yıkadım güslüm geçerli midir.

Lütfen konu hakkında bilgisi olanlar cevap versin

Okudunuz mu?  Sürekli gelen akıntı abdesti bozarmı

Hatt
Yıkanmamış bir yeri sonradan sadece o kısmı yıkamak yeterli olur. Ama sadece şüphe ile hiç yıkama gerek yok. bu alışkanlığa dönüşebilir.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm bir sorum olacaktı.Gusülden sonra kuru kalan yeri hatırladık ama 10dk sonra yıkadık gusül geçerli olurmu.


ACİLSERVİS
ve aleykümüsselam evet sonradan yıkanabilir. geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Gusül abdestimi aldim ara ara teknede su birikintisi oluyor ben suyu akıtmak an bazen çıkmak zorunda kaliyrm. Ayağı çıkarken yıkamayi bugün okudum. Bugün de gusül aldim su birikip birikmediginden emin değilim biriksede zaten yükseklik az oluyor. Daha sonra namaz için abdest aliyor ve ayagimi yikamis oluyorum. Gusül um gecerli olurmu bu farz midir?


ACİLSERVİS
Bunun farz olup olmadığını bilmiyorsan guslün farzlarını da bilmediğin anlamına gelir. Guslün farzlarını ve guslün sünnetlerini bilmek zorundasın. Gusülden sonra ayakları yıkamak sünnettir. Ve namaz abdestini de gusülden önce almak ta sünnettir. Bunları mutlaka öğren.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti almak farz mıdır sünnet midir

Kayıtsız Üye
Hocam gusulde aldıktan bir gün sonra vücudunun bir yeri kuru kalmışsa sadece orayı yıkamak kabul olurmu aradan bir gün geçti diye bir şey olurmu o gün alırsak o gun mu kuru yeri yıkanmalıdır yardım lütfen


ACİLSERVİS
Kuru kalan yer sonradan yıkanabilir bu geçerlidir. Ancak bir gün sonra bir gün önce alınan guslü düşünüp kuru bir yer tesbit etmek saçmalıktır.


crewd0x
Ayak sol baş parmağımın köşesindeki ölü deriyi tırnak makasıyla almıştım. Banyo’dan çıktıktan sonra o deriyi aldığım için gün yüzüne çıkan et’in üstünde kuru kan lekesi gibi bir şey gördüm. Bende tırnak makasıyla o bölgeyi iyice açıp sonra yıkadım. Fakat kuru kan lekesi hala gitmedi. Acaba kan lekesi değil de gün yüzüne çıkan et ile ilgili bir şey mi karar veremedim. Bu konularda biraz vesveseliyim. Gusül abdestim geçerli olmuş mudur?

Okudunuz mu?  Selam vermeden namazı bozmak abdesti bozar mı

imam
Bu yaptığın sadece vesvese gusül geçerlidir desek de yine için rahat etmeyecek
Sen önce bu şüpheli halini düzeltmen lazım kardeş


Kayıtsız Üye
Banyo yaptim gusül alirken tansiyonum düştü ramazan ayindayiz şuanda tamamladım guslumu sanıp çıktım sonradan hatırladım ayaklarimi ve omuzlarima şu çarpmayi unutmusum gusül abdestim gercersizmidir


Ebû Mansur
Ayaklarını omuzlarını yıka tamam olur.


Kayıtsız Üye
Hocam ben banyo yaptıktan sonra gusül alıyordum heryeri yıkadım kolu falan koltuk altım da kuru değildi yaş ve temizdi ama orayı gusül abdesti alırekn ovalamadım sanırım ovalamışta olabilirim sizin dediğinize göre de bir yer gusül de yıkanmamışsa orayı yıkamak yeteeliyimiş eğer kâbul olmamışsa niyet edip sadece oramızı mı yıkayacağiz Allah razı olsun şimdiden.

Okudunuz mu?  Namaz abdesti alırken yanlış mesh etmek

ACİLSERVİS
Guslünde bir sorun yok. Kendine durduk yere sorun çıkarıyorsun. Bir şey yapman gerekmez.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm.
Ben bugün gusül abdesti aldım ve vesveseye girdim burayı yıkadım mi diye,illa su o bölgeye gelmiştir diye düşünüyorum fakat tedirginim.Ne yapmam gerekir,eğer sadece o vesvese ettiğim bölgeyi yıkamam gerekirse nasıl yapmalıyım?Yani bir niyet etmeli miyim?

Cevaplarsanız sevinirim guslü garantiye almak istiyorum?


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam. Ne tamamını ne de o bölgeyi yıkama. Bu düşüncelere aldırma. Tekrar yıkaman düşüncelerin açosından daha kötü olur.


Kayıtsız Üye
Bir sorum daha olucak,gusulden önce baya yürüdüm,idrar yaptım ve uyudum.Güsül aldıktan sonra aklıma haram şeyler geldi fakat isteksizce geldi.İç Çamaşırna baktım ve küçücuk bir leke vardı ve kokmuyordu bu sıvı gusül gerektirir mi?

Okudunuz mu?  Gusül abdesti almayı unuttum

ACİLSERVİS
Düşünce ile gelen akıntı mezidir. Mezi ise gusül gerektirmez. Bulaşmış yerler yıkanmalı veya değiştirilmelidir.


Kayıtsız Üye
– Gusül aldım kurulayıp çıktım ve yüzüğümü oynatmayı unuttum çok dar değil içine su girer fakat vesvese geldi ve sormak istedim sonradan parmağımı yıkadım gusül kabul olur mu ?

– Selamun Aleyküm duşa girmeden gusül aldım ilk normal abdest sonra gusül aldım gusül bitti şampuanlanırken kollarımı ve koltuk altımı unutmuştum hemen şampuandan sonra kollarımı ve koltuk altımı yıkadım duşu aldım bittikten sonra burnumu belki unutmuşumdur diye yıkadım gusül olmuşmudur


ACİLSERVİS
Kuru kalan yerler daha sonra sadece o kısım yıkanabilir. Bu açıdan gusül geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Bu konuyla alakalı olarak.Dün gusül abdesti aldım özenle vûcudumun her yerini temizlemeye çalıştım ve duştan çıktım.Bugün uyandığımda sabah ayağımda bir leke gibi bir şey farkettim altına su geçmeyebileceğini düşündüm ve hemen kalktım ayağımı tekrar yıkadım.Üzerinden 1 gün geçti gusülüm geçersiz mi sayılır tekrar gusül almam gerekir mi?

Okudunuz mu?  Denizde nasıl gusül abdesti alabilir mi?

ACİLSERVİS
Tekrar gusül alman gerekmez. gerçekten su değmemiş yer kalmışsa sadece o kısmı yıkaman yeterlidir.


gusülde bir yeri yıkamayı unutmak, gusülde unutmak, gusulde bir yeri unutmak

Bu kategoride yer alan Cenabetken sınava girmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül alırken bir yeri kuru unutmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.