Anasayfa
4 Haziran 2021, 1:29
Kavramlar
Abone

Mütevatir Hadis Ne Demektir?

Mütevatir Hadis Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÜTEVÂTİR HADİS NEDİR?

Aklın yalan üzerine ittifak etmelerini kabul etmeyeceği kalabalık bir topluluğun, aynı şekilde kalabalık bir topluluktan rivâyet ettikleri hadise denir. Mütevâtir hadisin bu şekilde aktarılmasına da tevâtûr denir.
Mütevâtir hadis lafzî ve manevî olmak üzere iki çeşittir: Lafzî mütevâtir: Bütün râvîler tarafından aynı lafızlarla rivâyet edilen haberlere denir. Mânevî mütevâtir: Lafızları değişik olduğu halde aynı hükmü ifade eden rivâyetlere denir. Mütevâtir haber, ilm-i zarûrî ifade eder. İlm-i zarûrî, reddi mümkün olmayan, kabul edilmesi zorunlu olan bilgi demektir. Böyle bir bilginin doğruluğundan şüphe edilmez. Mütevâtir hadisler, Kur’ân’dan sonra en güçlü dinî delildir. İnanç esasları dahil olmak üzere dinî bütün konularda delil teşkil eder. Hz. Peygamber’in mütevâtir olan hadislerini inkar eden kâfir olur. Hükmünün bağlayıcılığı yönünden Kur’ân âyetleriyle aynı konumdadır. Mütevâtir hadisler, bazı hadis mecmûalarında diğer hadis çeşitleriyle birlikte bulunurken, bazı eserlerde de müstakil olarak derlenmiştir. Mütevâtir hadislere tahsis edilen eserlerden bazıları şunlardır: Suyûtî’nin (ö. 911/1505) "el-Fevâidü’l-Mütekâsire fi’l-Ahbâri’l- Mütevâtîra"; Ebû Abdillâh Muhammed ibn Ali ibn Talûn’un (ö. 953/1546) "El-Leâli’l-Mütenâsıra fi’l-Ahbari’l Mütevâtîra"; Ebû Abdillâh Muhammed ibn Ebi’l-Feyz el-Kettânî’nin (ö. 1345/1926) "Nazmü’l-Mütenâsır fi’l-Ehâdîsi’l-Mütevâtîr"; Ebû’l-Feya Zebîdî’nin (ö. 1205/1790) "Laktu’l-Leâli’l-Müntenâsıra fi’l-Ehâdîsi’l- Mütevâtîra" . (A.G.)

Okudunuz mu?  Mefhum Ne Demektir?

Cevap: Mütevatir Hadis Ne Demektir?

Muhammed

Mütevatir Hadis nedir hakkında kısa sözlük

Mütevâtir hadis, Sahabeden itibaren her devirde yalan üzerinde birleşmeleri aklen tasavvur olunamayan topluluklar tarafından rivayet edilen hadistir. Başka bir ifade ile, mütevâtir haberin şartlarını kendisinde toplayan hadistir.

Okudunuz mu?  Necis Nedir?

Cevap: Mütevatir Hadis Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bu hadis çeşidinin ne anlama geldiğini öğrendim


Cevap: Mütevatir Hadis Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler kitabımızda bile bu kadar açık bir açıklama yok


mütevatir hadis nedir, mütevatir hadis, mütevatir hadis ne demek

Bu kategoride yer alan Lanet Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mütevatir Hadis Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.