Anasayfa
12 Ağustos 2022, 16:13

Kulak çınlaması hakkında bilgi verir misiniz?

Kulak çınlaması hakkında bilgi verir misiniz?

Hoca
"Birinizin kulağı çınladığı zaman bana salavat getirsin. Beni hayırla ananı Allah c.c. da hayırla ansın" hadisini nasıl anlamalıyız?

Cevap 1:
Temel hadis kaynaklarımızda "yazılan ifadelerdeki gibi" bir sahih rivayet yer almamaktadır. Bazı alimlere göre, bu rivayetin uydurma olduğu bildirilmiştir. (bk. İbnu’l-Cevzî, el-Mevzuat, 3/76)
Uzmanlar, endüstriyel gürültü, yangın alarmları, trafik gürültüsü ve yüksek sesle müzik dinleme gibi çevresel etkenlerin kulak çınlaması rahatsızlığının en sık rastlanan nedenleri arasında yer aldığını bildiriyor. Kulak çınlaması, çoğunlukla işitme sinirlerinin uçlarında meydana gelen hasarlardan dolayı gelişir. Bunun vereceği rahatsızlıktan kurtulmak için sinirlilik ve gerginlik en aza indirilmeli, stresi kontrol altına alınmalıdır.
İşte böyle bir ortamda olan kimsenin, Allah’ı ve peygamberimizi hatırlaması onu rahatlatacak, sinir ve stres gibi gerginliklerden kurtaracaktır. Bu açıdan herhangi bir nedenle salatü selam getirmek güzel olur. Ancak tekrar ifade edelim ki, soruda geçen şekliyle sahih bir rivayet bulamadık.
Cevap 2:
Dinimizde, herhangi bir nesneyi, bir durumu, bir hali, bir pozisyonu iyiliğe, güzelliğe yormağa izin verilmiş, fakat kötüye yormağa izin verilmemiştir. İslam dini nazar değmeyi kabul eder. Fakat her şeyi de nazar değdi diye bir fobi haline getirmek doğru değildir.
Efendimizin kulak çınlamasına önem verdiğine dair bilgiler doğru değildir.
İslam’ın bu konudaki tavrı, insana hayatı zehir eden kuruntulardan kurtarmayı ve ona güzel şeyleri düşünmesine izin vererek hayatına neşe katmayı amaçlamıştır. Gerçekten olayları iyiye yorumlayan hayatından lezzet alır, kötüye yorumlayan hayatını zehir eder.
Kulak çınlamasının tıbbi bazı nedenleri vardır. Bunlar aşağıda izah edilmiştir. Dini yönden ise bir bağlantısını bulamadık. Fakat eskiden beri insanlar arasında cari olan bir inanış, belki bu konuya ışık olabilir. Şöyle ki, bir insanın kulağı çınladığı vakit, birileri benden bahsediyor, veya falanın kulağını çınlattık gibi ifadeler kullanılmaktadır.
Gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılamasına Kulak çınlaması (tinnitus) denir. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar kimi zaman bir çınlama, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebilirler. Bunların hepsine birden tinnitus adı verilir.
Tinnitusa neden olabilecek çok sayıda sebep vardır. Bunlar arasında Kulak kiri (buşon) gibi basit sebepler olabileceği gibi iyi ya da kötü huylu tümörler gibi ciddi sebeplerde olabilir. Kulak çınlaması daha çok ileri yaşlardaki kimselerde görülmesine rağmen her yaşta görülebilir. En sık görülen sebepler olarak şunlar sayılabilir:
-İç kulağın yaşlanması
-Kulağa giden damarlarda daralma
-Hipertansiyon
-Gürültülü ortamlarda bulunma
-Orta Kulak iltihapları
-Dış Kulak rahatsızlıkları
-Kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu
-Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik)
-Kullanılan ilaçlar (aspirin,bazı antibiyotikler..)
Bunların dışında; daha seyrek görülen sebepler çok uzun bir liste oluştururlar. Tinnitusun bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi olduğu unutulmadan teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Ancak tinnitusun gerçek sebebi çoğunlukla tesbit edilemediği için tedavide hedef tinnitusun azaltılması olmaktadır. Kulak çınlamasının nedeni araştırılırken en sık uygulanan tetkikler şunlardır.
-Odiometrik tetkikler (orta Kulak ve iç Kulak ölçümleri)
-Tansiyon ölçülmesi
-Kan tahlilleri (kan şekeri, kolesterol,karaciğer,guatr tetkikleri)
-Radyolojik İncelemeler (Normal grafiler, bilgisayarlı tomografi,manyetik resonans)
Yapılan tetkikler sonucunda eğer tinnitusa sebep olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Ancak mevcut hastalığın başarılı tedavisi bile tinnitusu ortadan kaldırmayabilir. Sebebi belli olsun olmasın tinnitusu azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ilaçlar kıllanılır. Tinnitus eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus masker denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir. Tinnitus nedeniyle uykuya dalmakta zorlanan hastalar için pratik bir yöntem olarak, yatmadan önce 15-20 dk süre ile walkman dinlemek olabilir. Bu tinnitusu geçici olarak kaldırabilir.

Okudunuz mu?  Cenin kırk günlük olunca Allah (c.c) bir meleği dört kelimeyle gönderir

Selam ve dua ile…Sorularla İslamiyet


Cevap: Kulak çınlaması hakkında bilgi verir misiniz?

Amenna
Bende tam bu konuyu araştırıyordum,Allah cc. razı olsun paylaşım için.


Cevap: Kulak çınlaması hakkında bilgi verir misiniz?

Muhammed
Kulak çınlaması hakkında verdiğiniz Bilgi için Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Adak kurbanı sünnet düğününde ikram edilebilir mi?

Cevap: Kulak çınlaması hakkında bilgi verir misiniz?

Ecrinim
< Kulak çınlamasının tıbbi bazı nedenleri vardır. Bunlar aşağıda izah edilmiştir. Dini yönden ise bir bağlantısını bulamadık
>

< bir insanın kulağı çınladığı vakit, "birileri benden bahsediyor, veya falanın kulağını çınlattık” gibi ifadeler kullanılmaktadır >
çocukluğumdan bu yana kimin kulağı çınlasa böyle dediklerine şahit oldum:)
oysa hiç de aslı yokmuş.aydınlatıcı bilgiler için Allah c..c razı olsun hocam..

Okudunuz mu?  Hilkat ağacının meyvesi neden insandır?

meryemgül1
Temel hadis kaynaklarımızda "yazılan ifadelerdeki gibi" bir sahih rivayet yer almamaktadır. Bazı alimlere göre, bu rivayetin uydurma olduğu bildirilmiştir. (bk. İbnu’l-Cevzî, el-Mevzuat, 3/76)

yararlı bilgi paylaşımı için Allah c.c. razı olsun hocam


imam
biri bizi iyilikle anarsa sağ kulak, kötülükle anarsa sol kulak çınlar derlerdi büyüklerimiz:)

Okudunuz mu?  Cin musallatı nasıl anlaşılır ?

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm kardeşim. Bir yıldan fazladır gece gündüz kulağım çınlıyor. Yeni bir eve taşındıktan sonra oldu. Psikolojim bozuldu. Çocuklarımı düşünmesem intiharın eşiğindeyim. Bunun yanısıra şiddetli ensekökü omurilik, tüm eklemlerim ağrıyor. Namaz kılarken çoğu zaman konsantire olamıyorum. Kuranı Kerimi okumakta zorlanıyorum. Doktor doktor geziyorum hastalıklarıma çare bulamıyorum. Hayatım boyunca kendimi hiç bu kadar kötü hissetmemiştim. Acilen tavsiyenize ihtiyacım var. Neden çok sağlıklı biriyken, birdenbire böyle tüm vucudumu hastalık sarmış olabilir. Allah rızası için cevap verir misiniz?

Okudunuz mu?  Tefekkür etmek nasıl olur ?

kulak neden çınlar dini, kulak neden çınlar islam, kulak çınlaması hadis

Bu kategoride yer alan Üç talakla boşandıktan sonra tekrar nikah kıyılır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kulak çınlaması hakkında bilgi verir misiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.