Anasayfa
22 Mart 2023, 4:28
Kavramlar
Abone

Nur Ve Zulmet Ne Demektir?

Nur Ve Zulmet Ne Demektir?

Fetva Meclisi
NUR VE ZULMET NEDİR?

Zulmet, karanlık, nûr ise aydınlık demektir. Çoğulu zulümât ve envâr’dır. Zulmet ve nûr birbirinin zıddıdır. (Fâtır, 35/20) Her iki kelime Kur’ân’da hakîki anlamında (En’âm, 6/1) ve mecâzî olarak îmân ve küfür (Bakara, 2/257; Ahzâb, 33/43) anlamında kullanılmıştır. Nûr kelimesinin tekil, zulmet kelimesinin ise çoğul şekli kullanılmıştır. Nûr hakkı, zulümât; bâtılı temsil eder. Bu itibarla hak, tek, bâtıl ise çoktur. Nûr îman ve hidâyet, zulümat ise küfür, şirk, nifak, isyân, sapıklık, cehalet ve dalalettir. Küfür karanlıklara, îman da aydınlığa benzetilmiştir. Karanlık, gözün eşyayı görmesine engel olduğu gibi küfür ve isyân da kalp gözünün îman gerçeğini; hakkı ve doğruyu görmesine engel olur. Allah, Kur’ân ve Peygamber, insanları, özellikle îman edip sâlih amel işleyenleri, rızasına uyanları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Buna mukabil tağutlar, kâfirleri aydınlıktan karanlığa götürür (Bakara, 2/257; Mâide, 5/16; İbrâhim, 14/1; Talak, 65/10-11). Allah (Nûr, 24/35), Kur’ân (Teğabûn, 64/8) ve İslâm (Tevbe, 9/32) nurdur. Dolayısıyla Allah’ın İslâm ile ortaya koyduğu her ilke nurdur. Allah’ın nuruna uyanlar nurludur âhirette de nur içinde olacaklardır (Hadîd, 57/12). Buna mukabil Kur’ân’a uymayan her şey; küfür, şirk, nifak, isyân, dalalet, cehâlet, zulüm ve günah olan söz, fiil ve davranışlar karanlıktır. Kâfirler, münafıklar ve zalimler karanlık yoldadır. Âhirette de karanlıklar içinde kalacaklardır (Hadîd, 57/13; Müslim, Birr, 56-57). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Müstehab Ne Demektir?

Cevap: Nur Ve Zulmet Ne Demektir?

Muhammed
Nur Ve Zulmet nedir kısa anlamı

Her iki kelime Kur’an’da hakiki ve mecazi anlamlarında kullanılmışlardır. Mecaz olarak zulmetten maksat küfür, nurdan maksat da imandır. Nur hakkı, zülumat batılı temsil eder. Bu itibarla hak tektir. Zülumat ise, çoktur. Nur iman ve hidayet, zülumatın karşılığı olan batıl ise küfür, şirk, nifak, isyan, sapıklık, cehalet ve dalalettir.

Okudunuz mu?  Vaki Ne Demektir?

zulmet ne demek, zulmet nedir

Bu kategoride yer alan Nehiy Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nur Ve Zulmet Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.